Zwartebroek – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Zwartebroek. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Al in de 12e eeuw ontstond dit dorpje omdat er in dit gebied turfwinning van start ging. In de loop der tijd is het niet erg groot gegroeid; het inwoneraantal is op dit moment rond de 1500. Monumenten zul je tevergeefs zoeken; de uit 1925 stammende toren van de Gereformeerde kerk is zo’n beetje het oudst.

Locatie

Zwartebroek ligt net ten noordoosten van Amersfoort, in de Gelderse Vallei.

Tips en aanbevelingen

Het dorp Zwartebroek ligt niet ver van Amersfoort en Harderwijk, beide steden met een rijke historie. Te druk of groot? Dan is het meer bescheiden Nijkerk net ten noordwesten van Zwartebroek misschien meer geschikt. Liever bomen en heide zien? Rij dan oostwaarts en de uitgestrekte Veluwe ligt op je te wachten.

Kritische noot

Zwartebroek ligt middenin agrarisch landschap, toeristisch gezien niet het meest aantrekkelijke landschap. Hoewel het toch, als je goed kijkt, wel een zeer oud cultuurlandschap is. Toch eens grondig meemaken? Wandel dan het Terbroeksepad, een elf kilometer lang wandelpad dat door het oude slagenlandschap langs water, oude veengaten, elzenbroekbos, weilanden en oude stegen loopt.

Wat is er te doen/bekijken in Zwartebroek?

Hervormde kerk

De Hervormde kerk stamt uit 1957 is de opvolger van de eerste hervormde kerk uit 1850. De kerk staat net buiten het centrum langs de Eendrachtstraat ten zuidoosten van Zwartebroek. Naast de kerk ligt de Bijbelse plantentuin “Het Goede Land”. Deze tuin is in 2003 aangelegd met planten, struiken en bomen die in de Bijbel genoemd worden en in Israël, het land van de belofte, groeien. Bijvoorbeeld is dan te denken aan olijven, vijgen, druiven, appels, amandelen, moerbeien en pijnboompitten. Ook zijn hier Bijbelse kruiden te vinden zoals de salie, venkel, alsem, laurier, marjolein, munt en ruit. De kerk is in gebruik bij de Hervormde Gemeente Zwartebroek – Terschuur. Meer info: https://www.hervormdzwartebroekterschuur.nl/

Gereformeerde kerk

De gereformeerde kerk werd als eenvoudige zaalkerk gebouwd in 1925. Bij de sloop in 1966 van deze kerk bleef de toren uit 1925 bewaard en verwerkt in de huidige Gereformeerde kerk. Het orgel is in 1964 gebouwd door de firma M.K. Koppejan & Zoon met gebruikmaking van ouder pijpwerk. Het later gewijzigde front dateert uit ca. 1869 en is van de hand van K.M. van Puffelen. Erg veel meer dan een heel korte stop zal het hier toeristisch gezien niet worden.

In de buurt van Zwartebroek

Andere plaatsen in de Gelderse Vallei met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 18 november 2021