Veghel – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Veghel. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Veghel ligt in Noordoost Brabant tussen Eindhoven en Arnhem.

Tips en aanbevelingen

De Noordkade is in Veghel beslist een plek om niet over te slaan. Gewoon rondstruinen of op bezoek in het museum of theater, de horeca staat er ook grootschalig klaar. Vooral voor liefhebbers van oude industrie die niet geheel wordt afgebroken maar herbestemd een aantrekkelijke locatie.

Kritische noot

De industrialisatie in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw hebben gezorgd voor veel werkgelegenheid en bloei van Veghel, maar samen met de kanalisatie van de Aa, al eerder vorige eeuw, is het typisch Meierijse landschap hier wel verdwenen. Al vanaf de snelweg A50 glimmen de enorme gebouwen van het grote industriegebied ten zuidwesten van Veghel je tegemoet.

Wat is er te doen/bekijken in Veghel?

Sint-Lambertuskerk (aanrader)

Aan de kop van de Markt staat de niet te missen Sint-Lambergtuskerk. Het is een driebeukige kruisbasiliek, ontworpen door de bekende architect Cuypers, en in 1863 ingewijd. In die tijd had Veghel slechts 4500 inwoners dus de kerk was voor die tijd simpelweg gigantisch. Direct achter de kerk ligt een kerkhof met een flink aantal grafmonumenten die het tot rijksmonument hebben geschopt. Ook aan te raden voor een bezoekje dus. Meer info: https://www.franciscusparochiemeierijstad.nl/

Lodewijkskerkje

In 1806 werd Lodewijk Napoleon koning van Holland. Daarop werden een aantal kerken, die tijdens de reformatie in protestantse handen terecht waren gekomen, gedwongen teruggeven aan de katholieken. Zo ook in Veghel. Ter compensatie kregen de protestanten in dat geval compensatie om een nieuwe eigen kerk te bouwen, die daarom de naam Lodewijkkerk kregen. In 1822 is de kerk aan de Hoofdstraat in gebruik genomen.

Kloostercomplex Zusters Franciscanessen van de Onbevlekte Ontvangenis

Naast de Sint-Lambertuskerk staat het kloostercomplex van de Zusters Franciscanessen. De orde is gesticht in 1844 en heeft zich sindsdien bezig gehouden met gezondheidszorg, onderwijs en missie-activiteiten. Het complex is ook vandaag de dag nog een indrukwekkend geheel.

Voormalige raadhuis

Op de Markt, precies aan de andere zijde van de Sint-Lambertuskerk, staat het oude stadhuis van Veghel. Het is gebouwd in 1876 Tegenwoordig is er een openbare bibliotheek, streekarchief, de heemkundekring Vehchele, een expositieruimte en toeristisch informatiepunt in gevestigd (https://www.bezoekmeierijstad.nl/).

Voormalige synagoge

Schuin tegenover de Sint-Lambertuskerk staat de voormalige synagoge in Veghel. Vanaf 1832 bezat de Joodse gemeente een eigen synagoge, het huidige gebouw werd in 1866 in gebruik genomen. Twintig jaar later was de gemeente op zijn grootst en werd ook een school gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog is ongeveer de helft van de Joodse gemeenschap omgekomen en daarop is in 1947 de gemeente opgeheven. Tegenwoordig is in de synagoge een Italiaans restaurant gevestigd.

Villa Klondike

Villa Klondike heeft in 1944, tijdens Operatie Market Garden, als hoofdkwartier gediend voor de 501st Parachute Infantry Regiment (101st Airborne Division). Op de villa is het embleem van de 101ste Airborne Divisie te zien, op de toegangspoort staat de naam Klondike en bij de voordeur is een plaquette bevestigd. Klondike was overigens de codenaam van het regiment. De villa is te vinden aan de Hoogstraat 12, net ten westen van het oude raadhuis op de Markt.

Broederkapel

De Broederkapel is in 1923 gebouwd naar een ontwerp van architect J.P. Kooken en beschikt over een halfronde absis (nisvormige ruimte aan de kapel) en een ingebouwde klokkentoren. Het was onderdeel van het kloostercomplex van de broeders van Onze Lieve Vrouwe Onbevlekte Ontvangenis en heeft fraaie glas-in-lood-ramen. Nadat de broeders het geheel verlaten hadden zijn in 1998 grote delen van het kloostercomplex gesloopt. De kapel heeft inmiddels een horecabestemming gekregen. Meer info: https://www.broederkapelveghel.nl/

SIEMei

SIEMei staat voor Stichting Industrieel Erfgoed Meierij en is gevestigd op de Noordkade. Het museum toont uiteenlopende voorbeelden van industriële en ambachtelijke bedrijvigheid uit de Meierij. De collectie loopt uiteen van letterzetmachines, houtverspaanders en een dragline tot oude telefoon-, radio- en tv-toestellen en een lintzaagmachine. In de eigen werkplaats en smederij aan de Noordkade in Veghel knappen de vrijwilligers van SIEMei oude machines en materialen op. Meer info: https://siemei.nl/

Noordkade (aanrader)

In 1918 werd het complex aan de Noordkade officieel geopend en tot 1970 gebruikt door de Coöperatieve Handels Vereniging (CHV). Zij hielden zich bezig met inkoop voor mengvoeders en kunstmest. Inmiddels zijn de graansilo’s en mengvoederfabrieken getransformeerd tot een proeffabriek vol met uiteenlopende horeca, een theater, bioscoop, escaperooms en museum SIEMei. Meer info: https://noordkade-veghel.nl/

Wandelen over het Duitse lijntje

Het zogenaamde Duits Lijntje is van oorsprong een verbinding tussen Oost en West en liep van Boxtel naar het Duitse Wesel, vandaar de naam. De spoorlijn werd in 1873 geopend door de Noord-Brabantsch-Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS) en verbond de zeehavens Vlissingen, Antwerpen en Rotterdam met het Duitse achterland. De spoorlijn is niet meer in gebruik en je kunt tegenwoordig van Veghel naar Schijndel v.v. wandelen en komt dan mooi in het groen terecht.

In de buurt van Veghel

Andere plaatsen in de Noordoost Brabant met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 12 november 2021