Aerdenhout – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Aerdenhout. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Aerdenhout ligt net ten westen van Haarlem in Noord-Holland.

Tips en aanbevelingen

Aerdenhout is een plaats die op de bucketlist hoort als je geïnteresseerd bent in villa’s en landhuizen. Hoewel veel ervan helaas schuilgaan achter hoge hekken en hagen. Daarnaast zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen beslist de moeite waard, hoewel het er behoorlijk druk kan zijn. Nog verder naar het westen kom je vanzelf op het strand langs de Noordzee terecht.

Kritische noot

Ga je in Aerdenhout op zoek naar een mooi dorpshart, dan kun je lang zoeken. De plaats bestaat uit straten en lanen met doorgaans huizen van aanzienlijk formaat, en dat is het dan.

Wat is er te doen/bekijken in Aerdenhout?

Villa’s en landhuizen

Aerdenhout staat bekend om zijn gemiddeld zeer dure huizen. Dat heeft uiteraard te maken met de locatie, in de Randstad maar ook dichtbij natuur en strand, maar zeker ook met het formaat van de huizen die hier veelal rond het begin van de 20e eeuw zijn verrezen. Je moet dus een heel diepe portemonnee hebben om hier een huis te kunnen kopen. Een wandel- of fietssafari door de straten en lanen om je er eens aan te vergapen kan natuurlijk ook.

Adventskerk

De Adventskerk werd in 1958 gebouwd en vormt een mijlpaal in de protestantse kerkbouwkunst. Architect Sijmons was sterk geïnspireerd door het werk van Le Corbusier en koos bewust voor simpele materialen zoals grijs beton met in het zicht gelaten bekisting, grindtegels, ruw vurenhout en witte muren. Binnen zijn de Avondmaalstafel en het doopvont uitgevoerd in wit marmer. Het doopvont staat midden in de kerkzaal zodat de dopeling direct te midden van de gemeenschap in de kerk wordt opgenomen. De kerk wordt nog steeds voor diensten gebruikt. Meer info: https://adventskerk.com/

Duurste straat van Nederland

De duurste straat van Nederland vind je in Aerdenhout; de Zwaluwenweg. Langs deze doodlopende straat staan huizen met een gemiddelde waarde van enige miljoenen euro’s. Helaas staan ze wel wat verscholen achter het vele groen dat je hier ook vindt.

Meester Enschedepark

Het Meester Enschedepark is een bescheiden park van 4 ha. direct aan de noordwestzijde van Aerdenhout. Het grootste gedeelte is bos met linden, eiken en populieren en ongeveer een kwart is duingrasland. Van noord naar zuid loopt een grasbaan die tegenwoordig nogal populair is als hondenuitlaatplaats. Aan de zuidkant van het park ligt het Kopje van Aerdenhout; een kunstmatig verhoogde duin. Het geheel ligt nogal ingeklemd tussen particuliere villa’s met grote tuinen maar aan de westzijde kun je zo het Nationaal Park Zuid-Kennemerland inlopen.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdam kampte eeuwenlang met water van slechte kwaliteit in de grachten en ook het water wat per boot werd aangevoerd uit onder andere de Vecht bood geen echte oplossing. Pas in 1853 wordt voor het eerst water dat in de duinen is gezuiverd in Amsterdam verkocht. Tegenwoordig wordt in het duingebied ten zuidwesten van Aerdenhout, dat 5 km breed en 10 km lang is, per jaar zo’n 70 miljoen m3 water gezuiverd en dat is een groot deel van wat Amsterdam jaarlijks verbruikt. Wandelaars zijn van harte welkom (maar wel met een entreekaartje) en de kans is heel groot dat je hier damherten tegenkomt. Er zijn diverse uitkijkpunten en aan de randen genoeg parkeergelegenheid en horeca. Met regelmaat kun je met een natuurgids het gebied in waarbij je nog veel meer informatie over de flora en fauna van het gebied opdoet. Meer info: https://awd.waternet.nl/

Bezoekerscentrum De Oranjekom

Het bezoekerscentrum van de Amsterdamse Waterleidingduinen is gevestigd in een voormalig pompstation. Dat pompte vroeger het water vanuit het duin naar het waterzuiveringsterrein Leiduin. De grote pompen staan er nog en in de vloer zit een doorzichtige plaat waardoor de grote buizen in de kelder zijn te zien. Er zijn plattegronden, wandelroutes en in het winkeltje streekproducten, boeken en speelgoed voor kinderen te krijgen. Vrijwilligers kunnen daar bovenop nog de nodige goede tips geven. Meer info: https://awd.waternet.nl/bezoek/bezoekerscentrum/

In de buurt van Aerdenhout

Andere plaatsen in Kennemerland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 8 maart 2022