Bezoek en beleef Alkmaar. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?
Alkmaar staat, na vele, vele jaren, nog steeds bekend om zijn kaasmarkt. Die bestaat zeker nog wel maar in deze historische stad is werkelijk veel meer te beleven. Zo is er bijvoorbeeld de Grote of Sint Laurenskerk, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Nationaal Museum De Boom. Gewoon ronddwalen in deze oude stad en genieten van oude straatjes, panden en ondertussen de horeca niet te vergeten. Of shoppen…dat kan ook best goed in deze stad.
Locatie/bereikbaarheid
Met het OV is Alkmaar eenvoudig vanaf Amsterdam te bereiken, er rijden frequent treinen op dit traject. Met de auto blijf je de A9 volgen tot op het moment waarop deze overgaat in de N9. Dan ben je in Alkmaar gearriveerd.
Tips en aanbevelingen
Het centrum van Alkmaar heeft meer dan 1000 monumenten en is toch niet heel erg omvangrijk. Als je gewoon wat ronddwaalt kom je ze vast niet allemaal tegen, maar zeker wel een deel en dat is dus een prima idee. Verder ligt Alkmaar niet ver van de Noordzeekust dus wil je voor of na je bezoek aan de stad een frisse duik nemen of luieren in het zand dan is dat prima te combineren.
Kritische noot
Alkmaar is vooral bekend als kaasstad en de kaasmarkt trekt drommen mensen. Toch is het eigenlijk maar een klein en wel erg toeristisch onderdeel van de aantrekkingskracht van Alkmaar. Kijk je daar doorheen, dan is er eigenlijk in Alkmaar veel meer te doen en beleven en wie weet is het beter om juist niet op een vrijdag, de kaasmarktdag, naar Alkmaar af te reizen.
Wat is er te zien en doen in Alkmaar?
Grote of Sint Laurenskerk (aanrader)
De Grote Kerk of Sint Laurenskerk is tegenwoordig het grootste en drukst bezochte monument van Alkmaar. De kerk is de hele zomerperiode geopend. In de kerk wordt op panelen de geschiedenis van de kerk, die start in 1520, verteld. De kerk staat ten opzichte van de Waag precies aan de andere kant van het centrum, maar erg ver lopen is het niet. In de kerk staan twee wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd) en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel. En als je er dan toch bent, dan kun je ook nog even binnenlopen bij het naastgelegen Stedelijk Museum Alkmaar. Meer…
Waag
De Waag staat aan het Waagplein en zoals de naam al verraad wordt pal voor dit gebouw in de zomer elke week een kaasmarkt gehouden. In het gebouw is op de eerste en tweede verdieping het Hollands Kaasmuseum gevestigd en ook de plaatselijke VVV heeft er een onderkomen. Het gebouw was overigens allereerst, in de 14e eeuw, in gebruik als kapel en gasthuis. In 1566 werd het een waaggebouw. De toren van het gebouw bevat een carillon met 47 klokken, die overigens merendeels nog niet zo heel oud zijn. Het geluid is er niet minder om.
Stadhuis
Het stadhuis staat aan de Langestraat, waar nog flink wat meer historische panden zijn te vinden. Het gebouw is tussen 1509 en 1520 gebouwd in de gotische stijl en wordt tot op de dag van vandaag als stadhuis gebruikt, hoewel het nu een dependance is van de nieuwbouw net buiten het centrum. Aan de voorzijde valt de trap met op het bordes gebeeldhouwde leeuwen inclusief het wapen van Alkmaar op. Tegenwoordig is het gebouw ook in trek als trouwlocatie.
Accijnstoren
De Accijnstoren staat aan de Bierkade aan de zuidoostzijde van het centrum. Het is een vierkant gebouw en gebouwd in baksteen met natuurstenen banden. De toren heeft een luidklok. Zoals de naam al aangeeft werd hier belasting geheven over de goederen die hier moesten worden aangegeven. Tegenwoordig is het in gebruik als havenkantoor.
Beet David Synagoge
In de 17e eeuw werd het voor Joden mogelijk zich probleemloos in Alkmaar te vestigen en in 1804 werd het huidige gebouw gekocht en geschikt gemaakt voor diensten. In de Tweede Wereldoorlog werden de meeste Joden echter uit Alkmaar weggevoerd en vermoord, waardoor de synagoge leeg kwam te staan. Vanaf 1954 tot aan 2008 was het gebouw in gebruik bij Baptisten. Bijzonder is dat het gebouw in 2011 wederom als synagoge in gebruik is genomen. Op dagen dat er kaasmarkt is en bijzondere dagen is bezoek mogelijk. Meer info: https://alkmaarsesynagoge.nl/
Lutherse kerk
Na een paar eerdere, nogal bouwvallige bouwsels, werd de huidige Lutherse kerk in 1692 gebouwd en in gebruik genomen. De kerk mocht toen nog niet het aanzicht hebben van een kerk maar meer van een pakhuis. De huidige boogramen zijn dan ook uit een latere tijd. De sobere buitenkant verbergt de elementen die de kerk binnen te bieden heeft; een fraaie preekstoel, kerkenraadsbanken en een monumentaal orgel uit 1754. De kerk is doordeweeks ’s ochtends open voor bezichtiging. Meer info: https://www.luthersekerkalkmaar.nl/
Stedelijk Museum Alkmaar (aanrader)
Het Stedelijk Museum Alkmaar is opgedeeld in een viertal thema’s. Ten eerste kun je er alles te weten komen over het Beleg van Alkmaar, waarbij in 1573 Alkmaar de Spanjaarden buiten de deur wist te houden. Het tweede thema sluit in de tijd gezien hier prima op aan: de Gouden Eeuw die ook Alkmaar niet is voorbij gegaan. Tot op de dag van vandaag brengt Alkmaar bijzondere inwoners voort en daarvan is een aardig overzicht te zien in Portret van Alkmaar en tot slot is er een apart onderdeel ingericht voor de Bergense School. Deze stroming in de schilderkunst dateert inmiddels van een eeuw geleden en ontstond logischerwijs in het dorp Bergen, hier niet ver vandaan. In het Stedelijk Museum Alkmaar is een mooie collectie uit die tijd samengebracht. Meer…
Het Beatles Museum
De Beatles zijn inmiddels zijn inmiddels rond de 50 jaar uit elkaar, maar in dit museum houden ze het leven erin. Naast alle muziek, lp’s, tv-opnames en uitgebreide info over de optredens die de Beatles in hebben gegeven, is er vooral ook heel veel merchandising samengebracht. Op de meest onwaarschijnlijke voorwerpen zijn de hoofden van de vier Beatles terecht gekomen en juist de overdaad maakt het ietwat kolderiek. Mocht je denken dat de laatste fan inmiddels al wel gestorven zal zijn, kijk dan maar eens goed naar de bezoekers die hier verlekkerd rond lopen te kijken. Meer…
Hollands Kaasmuseum
Wie Alkmaar zegt, zegt kaas. Hoewel er werkelijk veel meer in deze stad is te vinden dan alleen dat, is de kaasmarkt en daarmee het Hollands Kaasmuseum een belangrijke reden om Alkmaar te bezoeken. In het Kaasmuseum vind je natuurlijk info over de historie van kaas, maar ook “van koe naar kaas”. Voor kinderen is er een apart interactief deel met spelletjes gecreëerd. Waar je overigens opvallend veel volwassenen ziet rondhangen. Meer…
Nationaal Biermuseum De Boom
Het Nationaal Biermuseum De Boom is gevestigd in de oude gelijknamige brouwerij en laat 200 jaar bierhistorie aan de hand van gereedschappen en machines zien. Daarnaast hangen natuurlijk veel reclameborden aan de wanden, daar blonken bierbrouwerijen in vroeger tijd al snel in uit. Verder barst het hier van de oude bierflesjes, biervaten en uiteenlopende soorten bierglazen. Pronkstuk in het museum is de uit 1780-1830 stammende bar van de Leidse Studentensociëteit Minerva. Hij is hier weer opgebouwd. Dorst gekregen na een rondje door het museum gelopen te hebben? Dat is op te lossen in het ondergelegen proeflokaal. Meer…
Vismarkt
De Alkmaarse visbanken zijn in de 16e eeuw gebouwd en in 1755 verbouwd tot de huidige visbanken. De vismarkt vond elke vrijdag plaats maar is in 1998 gestopt. Het bestaat bestaat uit enkele stenen galerijen en overdekte visbanken waar de vis werd uitgestald. Ze staan net ten zuiden van het Waagplein direct aan het water Verdronkenoord.
Kaasmarkt op het Waagplein
Bij de Waag, midden in het centrum van Alkmaar, is de Kaasmarkt te vinden. Al in 1365 werd hier kaas verhandeld. Meermalen werd het plein vergroot en uiteindelijk vond zelfs op vier dagen in de week een kaasmarkt plaats. Tegenwoordig is er in het zomerseizoen elke vrijdagochtend een kaasmarkt die om 10:00 van start gaat. Uiteraard heeft deze een toeristische inslag en jaarlijks komen er rond de 100.000 mensen op af. Rond 13:00 worden de kazen op dit plein weer vervangen door flinke terrassen. Meer info: https://www.kaasmarkt.nl/
Molen van Piet (Molen de Groot)
De Molen van Piet heet officieel de Molen de Groot maar de familie Piet beheert en bewoont deze molen al vele jaren. Hij staat hoog op de stadswal aan de rand van de stadgracht aan de zuidwestzijde van het centrum. Vanaf het wandelpad dat over de stadswal loopt is de molen prachtig te zien. De molen is in 1769 gebouwd. Omdat de molen wordt bewoond is hij niet open voor bezoek. Meer info: http://www.molenvanpiet.nl/website/Molen_van_Piet/Welkom.html
Molen De Eendracht
Aan de achterzijde van het treinstation van Alkmaar staat molen De Eendracht. Hij is gebouwd in 1771 en tot 1931 is de molen ingezet voor het bemalen van de Eendrachtspolder. Daarna nam een elektrisch gemaal die taak over. Al in de jaren 70 van de vorige eeuw draaide de molen op vrijwillige basis weer. In de 21e eeuw is de molen na een flinke restauratie weer geheel maalvaardig. Hoewel de plek aan het water best fraai is, is hij helaas inmiddels wel erg ingebouwd geraakt.
Molen De Viaan
Molen De Viaan is een poldermolen van het type grondzeiler die in 1579 is gebouwd. Hij staat aan de noordwestzijde aan de rand van Alkmaar, vlakbij de N9. De molen werd in 1876 voorzien van een vijzel. Samen met een elektrisch gemaal bemaalt de molen een 464 ha groot gedeelte van polder De Bergermeer.
Geestmolen
In 1565 werd de Geestmolen gebouwd die de gelijknamige polder bemaalde van het Egmondermeer op de Schermerboezem. In 1963 werd een elektrische hulpmotor geplaatst die in 2006 weer is verwijderd. Sindsdien is het weer een windmolen die in de afgelopen decennia geheel ingebouwd is door nieuwbouwwijk De Hoef. Daarmee kan de directe omgeving meedingen met de prijs voor de meest lelijke van Nederland.
Robonsbosmolen
De Robonsbosmolen is gebouwd in 1781 voor de bemaling van de Munniken-, Raven- en Robonsbospolder op de Schermerboezem. In 1971 kwam de molen in eigendom van de gemeente Alkmaar met als doel de molen te restaureren. Na een brand in 1972 kwam dit echter neer op vrijwel volledige herbouw. De molen is nu ingericht als woning en draait regelmatig.
Natuurpark Egmonderhout
Natuurpark Egmonderhout ligt aan de westzijde van Alkmaar, tegen de N9 aan. Het is een langgerekt park met wandelpaden, aangelegd in de jaren 60-70 van de vorige eeuw. Het is best aardig wandelen met in het voorjaar genoeg bloeiende planten. Het lawaai van de N9 is helaas nooit heel ver weg.
In de buurt van Alkmaar
Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 11 januari 2022