Bentveld – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Bentveld. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Bentveld ligt tussen Haarlem en Zandvoort in Noord-Holland.

Tips en aanbevelingen

Tussen Bentveld en Zandvoort ligt een groot parkeerterrein dat een uitvalsbasis vormt voor de zeer aan te bevelen Amsterdamse Waterleidingduinen. Via een brug aan de zuidzijde loop je zo het gebied in.

Kritische noot

Bentveld zullen de meeste mensen zo snel mogelijk over de N201 doorkruisen op weg naar het strand of aan het eind van de middag/avond terug op weg naar huis. Tot groot verdriet van de mensen die hier in een huis langs de weg wonen. Juist bij mooi weer is de verkeersoverlast hier soms niet te overzien.

Een echt centrum zul je in Bentveld ook tevergeefs zoeken; het dorp bestaat vooral uit straten en lanen met fraaie vrijstaande woningen.

Wat is er te doen/bekijken in Bentveld?

Groot Bentveld

Groot Bentveld ligt aan de zuidzijde van het centrum van Bentveld en is een landgoed met een meer dan 1000 jarige geschiedenis. Het huidige landhuis stamt uit 1625. In de loop der tijd is het geheel talloze malen van eigenaar gewisseld en het landgoed dan weer groter en dan weer kleiner geworden door aan- en verkopen. Groot Bentveld is tegenwoordig een rijksmonument. Daarbij behoort het hoofdgebouw en de paardenstallen. Groot Bentveld is helaas niet toegankelijk voor publiek maar je kunt het wel van enige afstand bewonderen.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdam kampte eeuwenlang met water van slechte kwaliteit in de grachten en ook het water wat per boot werd aangevoerd uit onder andere de Vecht bood geen echte oplossing. Pas in 1853 wordt voor het eerst water dat in de duinen is gezuiverd in Amsterdam verkocht. Tegenwoordig wordt in het duingebied ten zuiden van Bentveld, dat 5 km breed en 10 km lang is, per jaar zo’n 70 miljoen m3 water gezuiverd en dat is een groot deel van wat Amsterdam jaarlijks verbruikt. Wandelaars zijn van harte welkom (maar wel met een entreekaartje) en de kans is heel groot dat je hier damherten tegenkomt. Er zijn diverse uitkijkpunten en aan de randen genoeg parkeergelegenheid en horeca. Met regelmaat kun je met een natuurgids het gebied in waarbij je nog veel meer informatie over de flora en fauna van het gebied opdoet. Meer info: https://awd.waternet.nl/

In de buurt van Bentveld

Andere plaatsen in Kennemerland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 8 maart 2022