Bergen aan Zee – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Bergen aan Zee. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Bergen aan Zee ligt, zoals de naam al doet vermoeden, aan de Noordzeekust in Noord-Holland, zo’n 5 km ten westen van de plaats Bergen.

Tips en aanbevelingen

Bergen aan Zee is geen oude plaats, het werd pas in 1906 gesticht. Het kwam snel tot bloei als badplaats vanwege de aanleg van een zeeweg naar het strand en vlak daarop een tramlijn waardoor het goed werd ontsloten. De kleinschaligheid van de plaats kunnen veel mensen nog steeds waarderen. Genoeg van het strand? Dan zijn de duinen ten noorden en zuiden van Bergen aan Zee ook een echte aanrader om doorheen te wandelen of fietsen.

Kritische noot

Verwacht geen eeuwenoude historie in deze tamelijk jonge plaats.

Wat is er te doen/bekijken in Bergen aan Zee?

Noordzeestrand

Bergen aan Zee ligt direct aan het Noordzeestrand en met meerdere strandopgangen inclusief flink wat horeca doet het zijn naam als badplaats eer aan. Toch is het zelfs in hoogzomer goed mogelijk een prima plekje op het strand te vinden. Ook bij surfers en catamaranzeilers is het een geliefde plaats. Aan de noordzijde, je moet dan een eindje over het strand wandelen, is een naaktstrand.

Zee Aquarium Bergen aan Zee

Het zeeaquarium is sinds 1956 gevestigd vlakbij de kust op een plek waar in de Tweede Wereldoorlog vanwege de Atlantikwall het daar gebouwde hotel was afgebroken. Tegenwoordig is er bovenop het zeeaquarium een appartementencomplex. In het zeeaquarium zijn meer dan 350 verschillende vissoorten thematisch te zien. In de Amazonejungle zwemmen piranha’s en griezelreptielen en vervolgens kom je via de Atlantische Oceaan, tropische wateren en Middellandse Zee bij de Noordzee terecht. Je ziet ondertussen zeepaardjes, zeesterren en clownvisjes, je kunt roggen aaien bij het Roggenrif en staat oog in oog met haaien, murenen en giftige koraalduivels. Sinds 1998 is er ook een heuse potvis in de collectie opgenomen. Heel groot is het niet maar een uurtje kun je er zo zoetbrengen. Meer info: https://www.zeeaquarium.nl/

Vredeskerkje

Het vredeskerkje ligt aan de oostrand van Bergen aan Zee, mooi vrijstaand in het duingebied. Het kerkje is gebouwd in 1917-1918 op initiatief van de stichteres van Bergen aan Zee, Marie Amalie Dorothea van Reenen-Völter, echtgenote van de burgemeester van Bergen. Deze tijd viel samen met de 1e Wereldoorlog vandaar dat bijbelteksten van vrede en verzoening de binnenmuren sieren. De naam Vredeskerkje is hier ook aan ontleend. Op de ramen in de zijwanden zijn het familiewapen van de familie Van Reenen, dat van de familie Völter, het wapen van Bergen aan Zee en dat van de gemeente Bergen te zien. Links en rechts van de kansel zijn twee vrijwel identieke grote ramen geplaatst met een cascade van groene en paarse motieven, de initialen ’R’ van de familie Van Reenen, V van Völter en het jaartal 1918. In de zomerperiode zijn er kerkdiensten en de kerk wordt ook gebruikt voor trouwerijen en culturele evenementen. Meer info: https://www.vredeskerkje.nl/

Vroegere koloniehuizen

Vanwege de positieve effecten die aan zeelucht werden toegedicht werden al vlak na het ontstaan van het dorp Bergen aan Zee aan de noordzijde enkele koloniehuizen gebouwd. Hier werden tot aan 1961 bleke stadskinderen opgevangen om te herstellen. Achter een van de huizen is een betonnen lighal gebouwd. Deze was voor kinderen die middels kuren hier konden revalideren en bood een plekje aan 55 kinderen die er op bedden lagen. Tegenwoordig is een van de huizen een natuurvriendenhuis van Nivon. Bij elkaar is het de moeite waard om even langs te lopen of fietsen.

Parnassiapark

Het Parnassiapark ligt ten zuiden van het centrum met centraal daarin het IVN-natuureducatiecentrum in het vroegere bezoekershuisje. Het Parnassiapark werd in 1914 aangelegd en omvat een heemtuin, speeltoestellen, een klein podium met tribune, waterpartijen, een kleine kinderboerderij met geiten en schapen, midgetgolfbaan, twee tennisbanen en een vogelvolière. De heemtuin bevat meer dan tweehonderd verschillende soorten planten. 

Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is een 5300 hectare groot bos- en duingebied tussen Wijk aan Zee en Bergen. Het noordelijk deel rondom Bergen aan Zee is in gebruik bij drinkwaterleidingbedrijf PWN maar tegen een kleine betaling mag je erin om te wandelen of fietsen. Bijzonder aan dit deel van het gebied is dat zich hier de Kalkovergang bevindt, de overgang van kalkarm zand in het noorden en kalkrijk zand in het zuiden. Het is duidelijk te zien aan de kleur van het zand; van wit in het noorden tot geel in het zuiden. Ook de vegetatie is duidelijk anders. De duinen zijn hier voor Nederlandse begrippen hoog en ruig. Op veel plaatsen komen de duintoppen boven de 30 meter, met als hoogtepunt het duin bij de Skibaan van Bergen met ruim 36 meter.

In de buurt van Bergen aan Zee

Andere plaatsen in Kennemerland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 6 januari 2022