Beverwijk – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Beverwijk. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Beverwijk ligt net boven het Noordzeekanaal in Noord-Holland, tussen Haarlem en Alkmaar.

Tips en aanbevelingen

Beverwijk is het meest bekend van het brandwondencentrum en de bazaar, maar deze oude stad heeft meer in de aanbieding zoals eeuwenoude kerken. Bovendien ligt het niet ver van het Noordzeestrand en naar het noordwesten kun je vanaf Beverwijk heel wat kilometers door de duinen struinen.

Kritische noot

Beverwijk ligt erg ingesloten door Tata Steel, snelwegen en andere plaatsen. Bij elkaar geeft het niet echt een heel landelijk gevoel.

Wat is er te doen/bekijken in Beverwijk?

Grote Kerk en Wijkertoren (aanrader)

Tussen 1592 en 1648 werd deze nieuwe kerk gebouwd nadat de eerdere kerk samen met vrijwel geheel Beverwijk door de Spanjaarden was verwoest. Bijzonder is dat de toren niet tegen de kerk werd gebouwd maar daarvan via een tussenbouw is gescheiden. De kerk is bevloerd met oude grafzerken waaronder vele met oude huismerken en beroepsemblemen zoals troffels, bijlen, schaven en molens. Familiewapens zijn in de Franse tijd voor het grootste deel weggehakt, geheel indachtig het “gelijkheidsdenken” dat uit die tijd stamt. De preekstoel, doophek en -banken, koorafsluiting, twee herenbanken en kerkbanken stammen uit de 17e eeuw en twee grafkapellen uit de 18e eeuw. Tot slot stamt het Müller-orgel uit 1756.

Sint-Agathakerk (aanrader)

Deze R.K. kerk aan de Breestraat nabij het treinstation is gebouwd in 1924 en heeft een opvallende door de byzantijnse en vroegchristelijke bouwkunst geïnspireerde bouwstijl. Het is een goed voorbeeld van het latere werk van de architecten Joseph Cuypers (1861 – 1949) en Pierre Cuypers Jr. (1891 – 1982). Er is glas-in-lood, mozaïeken en kruiswegstaties uit de bouwtijd van de kunstenaar Lambert Lourijsen te zien. In de jaren 1960 kwam er een nieuw altaar precies midden onder de koepel, met daaromheen een nieuw, concentrisch bankenplan. Een latere restauratie maakte dit weer ongedaan, tegenwoordig staat het altaar weer in het vroegere priesterkoor. De kerk wordt nog voor diensten gebruikt. Meer info: https://www.eloyparochie.nl/

Lutherse kerk de Wijcker Swaen

Net ten zuiden van de Grote Kerk staat in de Koningsstraat het voormalige gebouw van de Christelijke Gereformeerde Kerk. Vanwege samenvoegingen is het gebouw niet meer in gebruik voor kerkdiensten. De kerk is in 1774 gebouwd zonder kerktoren en staat in de straat wat meer naar achteren, verscholen tussen de andere bebouwing. In de kerk is een orgel uit 1875 te zien.

Dierentuin Animal Farm

Ooit gestart als kinderboerderij maar sinds 2007 een echte dierentuin. Weliswaar een van de kleinste van Nederland, maar wel zeven dagen in de week open en, niet onbelangrijk, gratis! Op de Animal Farm kun je dieren van verschillende continenten bezichtigen. Uit Afrika komen de dwergmangoest, het stekelvarken en de breedvoorhoofdkrokodil. Uit Zuid-Amerika komen de Rode neusbeer, schildpad, nandoe en de leguaan. Verder zijn bijzondere fazanten, geiten en vossen te zien evenals reuzenslakken, nachtegalen, parkieten, bijen en gifkikkers. Naast dieren is er ook aandacht voor bomen en planten, zonder welke de dieren niet zouden kunnen bestaan. Meer info: https://www.animalfarm.nl/

Museum Kennemerland (aanrader)

Streekmuseum gevestigd in het voormalige raadhuis van de oude gemeente Wijk aan Zee en Duin. Het museum legt de focus op Beverwijk, Heemskerk en Velsen-Noord. Het Velser aardewerk en de Kinheim tapijten (Tapijtknoperij Kinheim – 1910-1973) vormen de grootste verzamelingen. Daarnaast zijn schilderijen, tekeningen, kaarten en prenten en bodemvondsten van Midden-Kennemerland te zien. Bijzonder zijn de rederijkers blazoenen waarvan er maar heel weinig bewaard zijn gebleven. Dit museum is in het gelukkige bezit van vier van dergelijke objecten. In de tijdelijke tentoonstellingen wordt ook de verbinding gezocht met regionale thema’s. Meer info: https://museumkennemerland.nl/

De Bazaar

De Bazaar is, naast het brandwondencentrum in het Rode Kruis Ziekenhuis, wellicht het meest bekende onderdeel van Beverwijk. In 1980 begon het als Zwarte Markt in het oude gebouw van de groente- en bloemenveiling, daarna heette het enige tijd de Beverwijkse Bazaar. De essentie is altijd hetzelfde gebleven; een enorme overdekte markt die tegenwoordig is opgedeeld in zes segmenten: Grand Bazaar, Zwarte Markt, Oosterse Markt, Mihrab, Goudsouk, Booghallen en Outlets. Totaal zijn er meer dan 1000 kramen en winkels en rond de 70 eetgelegenheden. Opvallend veel aanbieders hebben een niet-Nederlandse achtergrond die een enorme diversiteit aan goederen en eten aanbieden. Het is beslist een van de aantrekkingspunten van deze markt die elke weekend open is en per jaar enige miljoenen bezoekers trekt. Meer…

Huize Westerhout met Westerhoutpark

Al in 1611 stond op het huidige terrein een hoeve. In de loop van de tijd is hier heel wat gesloopt, verbouwd en uitgebreid, onder andere al in 1627 toen het eerste herenhuis verscheen. Uiteindelijk is in 1896 een nieuw huis gebouwd door de architecten J.J. van Nieukerken, M.A. van Nieukerken en J. Nieukerken. Tien jaar later liet de opdrachtgever en burgemeester jhr. Gerard Salomon Boreel de nieuwbouw uitbreiden door de Van Nieukerkens. Op het terrein van de voormalige stallen en het koetshuis werd omstreeks 1905 het Westerhoutplein aangelegd waar behalve het landhuis ook het Museum Kennemerland aan ligt. In 1965 kocht Gemeente Beverwijk een groot deel van het landgoed dat daarmee openbaar gebied werd. Het landgoed achter het huis bestaat uit onder andere een voormalig eikenhakhoutbos en de duinbeek Scheybeek slingert er vrolijk door.

Aagtenpark

Het Aagtenpark ligt in de oksel van de A22 en A9. Rust zul je hier dus maar zeer beperkt vinden. Op het park is ook een fietsclub gevestigd en als wandelaar moet je soms wel even oppassen waar je loopt om niet omver gefietst te worden. De paden slingeren verder vrolijk door het gebied en aan de zuidzijde ligt Fort aan de St. Aagtendijk. Ga je daar de snelweg onderdoor dan kom je in het landelijke recreatiegebied De Buitenlanden.

Huize en Landgoed Akerendam

Huis Akerendam ligt tegenover het treinstation maar is ontstaan lang voordat de eerste trein hier reed; rond 1639. Het park is in geometrische vorm in de jaren daarna aangelegd. Een eeuw later kocht een rijke koopman het geheel en kreeg het huis zijn huidige uiterlijk en het interieur de in die tijd modieuze rococostijl. In 1879 ging het bezit over op drie ongehuwde dochters die het huis bestemden voor huisvesting en verpleging van ongehuwde protestantse dames. Daarna viel het huis in handen van een stichting die dit voortzette en tot op de dag van vandaag is dit het geval. Het is niet vrij toegankelijk maar vanaf de weg is er een mooie blik op te werpen.

Huize en park Scheybeeck

Park Scheybeeck ligt net ten westen van het treinstation. Het park is ontstaan rond 1620 als een van de vele buitenplaatsen in dit gebied en is vernoemd naar de beek die vanuit het duingebied richting de Beverwijkse haven stroomt. Het park is niet heel groot, slechts 5 ha., maar vanwege de ouderdom heeft het een flinke historische waarde. Op het landgoed staat aan de oostzijde het landhuis. Na de Tweede Wereldoorlog was dit het gemeentehuis van Beverwijk maar tegenwoordig is het als bedrijfspand in gebruik.

Fort aan de St. Aagtendijk

Het fort aan de St. Aagtendijk ligt aan de oostzijde van Beverwijk tegen de A9 aan. Het maakte onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam en vanaf hier loopt er ook een dijk naar het Fort Zuidwijkermeer dat strak tegen het Noordzeekanaal aan ligt. In geval van oorlog zou hier niet het hele gebied onder water worden gezet omdat binnen de stelling, zo was de gedachte, ook voedsel verbouwd kunnen worden. Achter het fort staat nog een houten genieloods en een fortwachterswoning. Tegenwoordig is de Stichting Fortpop Beverwijk huurder waardoor diverse muzikale activiteiten hier kunnen plaatsvinden. Ten noorden van het fort ligt het Aagtenpark, een natuur- en recreatiegebied met water- en moeraspartijen inclusief een wandelroute van ongeveer 2 km. Meer info: https://www.landschapnoordholland.nl/natuurgebieden/fort-aan-de-sint-aagtendijk

De Lunetten

Een lunet is een aarden wal in de vorm van een halve maan, die diende als kleine vesting. Ze werden in 1799 door de Bataafse en Franse troepen opgeworpen om de smalle doorgang tussen Noordzee en Wijkermeer te verdedigen. Totaal zijn er 26 gemaakt, waarvan er nu nog zeven min of meer over zijn. Bij Beverwijk zijn er enkele te vinden aan de Korte Voorweg. Op een van de lunetten aan de Creutzberglaan bevindt zich een monument. Het gebied is niet vrij toegankelijk, maar vanaf de weg is er wel een aardige blik op te werpen. Meer info: https://www.landschapnoordholland.nl/natuurgebieden/lunetten

Recreatiegebied De Buitenlanden / Landgoed Rorik

Recreatiegebied De Buitenlanden ligt vanuit Beverwijk gezien aan de andere zijde van de A9. Het bestaat uit een klein stukje bos aan de zuidzijde en verder nogal veel agrarisch aandoend landschap. In het gebied ligt Landgoed Rorik, vernoemd naar een Viking die hier nogal huis heeft gehouden zo rond de jaren 800-900. Op dit landgoed wordt getracht circulair een duurzame toekomst op agrarisch gebied, samen met natuur en recreatie, op te bouwen. Zo is er een wijngaard, pluktuin, biologische akker en kun je er overnachten in een huisje of tent. Uit eten kan ook en als je haast hebt kun je in de winkel etensspullen kopen om thuis klaar te maken. Het hele gebied ligt wel vrij dicht tegen de A9 aan en dat geeft bij overwegend zuidwesten wind het nodige geluid dat vervolgens over het gebied waait. Meer info: https://www.landgoedrorik.nl/

In de buurt van Beverwijk

Andere plaatsen in Kennemerland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 27 januari 2022