Bovenkarspel – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Bovenkarspel. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Dé reden om koers te zetten naar Bovenkarspel is de scheepslift in de Broekerhaven. Dit is een zo bijzonder object dat het zeker de moeite waard is als je toch al enigszins in de buurt bent. In de directe omgeving zijn historisch Enkhuizen en Hoorn goed voor zelfs meerdere interessante dagen.

Locatie

Bovenkarspel ligt direct ten westen van Enkhuizen in Noord-Holland.

Tips en aanbevelingen

Bovenkarspel ligt tegen Enkhuizen aan en die plaats barst bijna letterlijk uit zijn voegen van de monumenten. Ben je hier dus in de buurt dan is een bezoek aan Enkhuizen, of de andere kant op iets verder Hoorn, absoluut de moeite waard.

Kritische noot

Bij sommigen zal Bovenkarspel vaag een bel doen rinkelen. Dat kan kloppen; in 1999 speelde zich hier een enorme ramp af omdat op de jaarlijkse bloemententoonstelling honderden mensen besmet raakten met legionella, waarvan er 32 overleden. Uiteindelijk was dat ook het einde van deze tentoonstellingen en sindsdien is er veel meer aandacht voor legionella. Waarschijnlijk zal deze ramp wel voor ongeveer eeuwig aan Bovenkarspel blijven kleven, hoewel het evengoed op een andere plaats had kunnen gebeuren.

Wat is er te doen/bekijken in Bovenkarspel?

Broekerhaven met scheepslift (aanrader)

Meest bijzonder in Bovenkarspel is de scheepslift die in de Broekerhaven staat. Met behulp van de scheepslift kunnen schepen worden overgezet van de Havenkolk in de Westwortelsloot visa versa. Al in de 17e eeuw lag hier een overhaal waarbij schepen over een helling van lager naar hoger water werden gesleept of andersom naar lager water gleden. In 1916, na de stormvloed in dit gebied, is de overhaal vervangen door de scheepslift die tot 1969 dienst deed voor de beroepsvaart. De lift is nog steeds in gebruik maar tegenwoordig alleen voor pleziervaart. Dergelijke liften zijn zeer zeldzaam en dus beslist een omweg waard. Met enig geluk kun je hem ook in werking zien.

Molen Ceres

Molen Ceres staat vlakbij treinstation Bovenkarspel Flora. Het betreft een molen die al voor 1650 werd gebouwd en werd gebruikt als oliemolen in Zaandijk. In 1849 is de molen naar Bovenkarspel verplaatst. Ook hier raakte windkracht op zijn retour en uiteindelijk is tot 1968 veel elektrisch gemalen. Daarna zette het verval in dat door stichting De Westfriese Molens is gekeerd waarna in 1998 de molen weer maalvaardig was. Op oudejaarsdag van 2019 is de molen helaas door vuurwerk in brand gevlogen en de buitenzijde verbrand. De constructie bleef gelukkig behouden waardoor restauratie i.p.v. complete herbouw mogelijk is. Meel wordt verkocht in de bakkerij naast de molen.

Stoomgemaal Grootslag II

Aan de zuidzijde van Bovenkarspel, aan de dijk van het IJsselmeer, staat sinds 1907 een stoomgemaal. Dit gemaal is sinds dat jaar gebruikt om de polder “Het Grootslag” droog te houden. Naast het gebouw staat een gedeeltelijk houten kolenloods. Al in 1940 is een elektromotor in het gebouw gezet. Het gebouw is inmiddels rijksmonument en samen met de opvallende schoorsteen bepaald opvallend in dit gebied.

Volkssterrenwacht Orion

Vereniging Orion werd in 1992 opgericht en tegenwoordig heeft het zijn onderkomen in het Streekbos, net boven Bovenkarspel, op de eerste verdieping van het Streekbos Paviljoen. Er is onder meer een expositieruimte, er worden films vertoond en er is een digitaal planetarium waarin je een reis door het heelal kunt maken. Bovenop het gebouw staat een koepel met kijker waar observaties door leden worden gedaan. Voor bezoekers worden regelmatig kijkavonden georganiseerd. Meer info: https://www.volkssterrenwachtorion.nl/

Streekbos

Het Streekbos ligt ten noorden van Bovenkarspel en is in 1978 aangelegd toen de hele polder werd herverkaveld. In eerste instantie was het een productiebos, tegenwoordig is het gebied van 72 ha. vooral geschikt voor recreatie. Je kunt er fietsen, mountainbiken, wandelen en varen. In het zuidwestelijke deel ligt een recreatieplas met zandstrand en speeltuin en café-restaurant. In hetzelfde gebouw is een sterrenwacht te vinden. Verder is er een klimbos en camping. Heel groot is het allemaal niet maar vergeleken met het omliggende agrarische landschap een verademing.

In de buurt van Bovenkarspel

Andere plaatsen in de West-Friesland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 14 januari 2022