Breezand – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Breezand. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Breezand ligt in de Kop van Noord-Holland, ten zuidoosten van Den Helder.

Tips en aanbevelingen

Breezand is geen bestemming voor op de bucket-list. Ben je hier dan toch in de buurt, en is het toevallig voorjaar, dan kun je je zeker wel vermaken met de bollenvelden die in deze omgeving te vinden zijn.

Kritische noot

Dit tuinbouwgebied wordt gebruikt voor het kweken van bloembollen. Staan die in bloei, dan is dat best fraai, maar buiten dat seizoen is het wel erg vlak en kaal.

Wat is er te doen/bekijken in Breezand?

R.K. St. Jan de Evangelist

In het begin van de vorige eeuw trokken veel bloembollenkwekers naar de kop van Noord-Holland en daarmee ontstond de behoefte aan een kerk. De eenbeukige kruiskerk in traditionalistische vormen met forse westtoren is gebouwd in 1931 door architect de Vries uit Rotterdam. Links voorin de kerk zijn gebrandschilderde ramen met het “Mirakel van Amsterdam” te zien. Dit verwijst naar een wonder dat in 1345 in Amsterdam heeft plaatsgevonden. De glas-in-loodramen in de toren boven het koor zijn in 1952 aangebracht en hebben de beeltenis van St. Cecilia. De kerk is nog steeds voor diensten in gebruik. Meer info: https://sintjanbreezand.nl/

Museum Anna Paulowna

De naam van dit streekmuseum is enigszins verwarrend want het staat aan de Zandvaart in Breezand en niet in het meer zuidelijk gelegen Anna Paulowna. In het museum wordt stil gestaan bij de droogmaking van de Anna Paulownapolder en de bloembollenteelt rond Breezand met alle gereedschappen die daarvoor benodigd waren en zijn. Ook wordt aandacht besteed aan koningin Anna Paulowna, naamgeefster van de polder. Meer info: http://www.museumannapaulowna.nl/

Balgzand / Waddenzee

Aan de noordoostzijde van Breezand, aan de andere kant van het Balgzandkanaal, strekt de Waddenzee zich uit. Op deze plaats valt de Waddenzee tweemaal per etmaal droog en dat trekt grote aantallen vogels. Helemaal aan de zuidoostzijde van het Balgzandkanaal is daarom een vogelkijkpunt. Precies aan de andere kant is het Informatiecentrum ’t Kuitje, Oostoeverweg (Den Helder). Daar vandaan worden ook excursies georganiseerd.

In de buurt van Breezand

Andere plaatsen in de Kop van Noord-Holland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 23 november 2021