Burgerbrug – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Burgerbrug. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Burgerbrug ligt ten zuidwesten van Schagen in Noord-Holland. De N9 loopt niet ver van de dorpskern van Alkmaar naar Den Helder.

Tips en aanbevelingen

De stolpboerderijen, molens en kerk langs de Grote sloot maken deze verder bescheiden plaats toch de moeite waard. Aan de oostzijde kom je al snel op de Westfriese Zeedijk die tegenwoordig midden in het polderlandschap ligt. Wandel, fiets of rij je daar bovenop, dan heb je een fraai (en uitbundig slingerend) zicht op dat landschap.

Net ten westen van Burgerbrug ligt Burgervlotbrug. Zoals de naam al enigszins verklapt ligt in dit dorp een vlotbrug over het Noordhollandsch kanaal. Het is een van de weinige exemplaren die zijn overgebleven en wil je er dus eens eentje zien of passeren, dan is dit wellicht je kans.

Kritische noot

Wegen en water snijden strak als een liniaal door het landschap rondom Burgerbrug. Er is duidelijk te herkennen hoe polder Zijpe na drooglegging werd verkaveld. Sommigen zullen het mooi vinden, anderen wel erg saai en vlak.

Wat is er te doen/bekijken in Burgerbrug?

Ned. Hervormde kerk

De Hervormde kerk uit 1850 is een sober en bescheiden gebouw met een opvallende houten toren. Op deze toren bevindt zich het uurwerk met een klok en rondom galmgaten. In de voorgevel bevinden zich twee boogvensters en een sierlijk portaal met pilasters. Ook in de zijgevel bevinden zich boogvensters. Binnen is er een blauw geschilderd tongewelf op trekbalken. Het inventaris bestaat uit een eenvoudige 17e eeuwse preekstoel met doophek, doopboog, doopbekkenhouder en drie kronen. Alles is afkomstig uit de voorgaande kerk. Daarnaast is er een drukwindharmonium uit 1882 aanwezig. De kerk wordt niet meer voor diensten gebruikt maar na een opknapbeurt wel als cultureel centrum.

R.K. O.L. Vrouw Geboortekerk

Ook na de Reformatie bleef het katholicisme aanhang houden, waarbij de parochianen in schuilkerken hun diensten hielden. Nadat het weer was toegestaan, werd in 1866 een katholieke kerk aan de Grote Sloot gebouwd die tot op de dag van vandaag in gebruik is. Het is een neoromaans model met toren. Achter de kerk ligt het kerkhof.

Starre Kroon

Midden in het centrum, bij de brug over de Grote Sloot, staat boerderij Starre Kroon uit 1797. De prestigieuze boerderij gold toentertijd als een van de grootste en mooiste van de Zijpe en domineert sindsdien het dorp. De naam Starre Kroon verwijst naar de ster Alphekka, de helderste ster in het sterrenbeeld Noorderkroon. Deze naam is symbolisch voor de plaats van de boerderij tussen de andere Zijper boerderijen: de mooiste, rijkste parel op de kroon van Zijper boerderijen. Toch werd de boerderij niet bepaald goed onderhouden en werd tot herbouw besloten, die in 2006 gereed kwam.

Boerderij Vroegop en Zeenimf

Boerderij Vroegop is een rijke stolp langs de Grote Sloot uit 1670 en daarmee de oudste nog bestaande boerderij in Zijpe. Langs de Grote Sloot zijn diverse andere stolpboerderijen ook bezienswaardig. Uit 1915 stamt het wonderlijke gebouw “Zeenimf” aan de Grote Sloot 130 met een bijzondere ronde toren.

Molen F

In deze omgeving lijken molens in eerste instantie nogal bijzondere namen te hebben, maar ze zijn vernoemd naar de afdelingen waarin de polders zijn verdeeld. Molen F behoorde dus bij afdeling F en is een rietgedekte achtkantige molen van het type grondzeiler met een oud-Hollands wiekenkruis. De molen is gebouwd in 1890 aan de Grote Sloot 33 als vervanger voor een voorganger en tegenwoordig eigendom van de Stichting Zijper Molens. Deze restaureerde in 1967-1970 de molen waarna hij op vrijwillige basis ging draaien.

Molen Zuider-G

Aan de Grote Sloot 103, ten noorden van Burgerbrug, staat Molen Zuider-G die sinds 1598 droge voeten verzorgde voor afdeling Z-G van de Zijpe- en Hazepolder. Lange tijd was er een scheprad om het water op te voeren, in 1877 werd deze vervangen door een vijzel. Tot 1957 bleef deze situatie in stand, daarna nam een dieselmotor de taak over en raakte de molen in verval. Na restauratie wordt sinds 1971 de molen weer regelmatig in werking gesteld.

Molen L-Q

Molen L-Q staat langs de N9 en het Noordhollandsch kanaal, aan de zuidwestzijde van Burgerbrug en onder Burgervlotbrug. Deze molen bemaalde afdelingen L en Q van de Zijpe- en Hazepolder. Na de bouw in 1597 werd het water uitgeslagen op de Hondsbossche Vaart totdat het Noordhollandsch kanaal werd gegraven en het water vervolgens daarin terecht kwam. In 1962 werd de functie van de molen overgenomen door een dieselmotor. Daarop werd begin jaren 70 de molen gerestaureerd en sindsdien draaien ook hier de wieken weer regelmatig.

In de buurt van Burgerbrug

Andere plaatsen in de Kop van Noord-Holland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 29 november 2021