De Koog (Texel) – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef De Koog. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is De Koog goed bereikbaar met buslijn 28. die rijdt vanaf de veerboot. Op de rest van Texel rijdt de Texelhopper. Deze moet je wel even reserveren, maar dan kom je ook op heel veel plaatsen.

Met de auto rij je eenvoudigweg via de N501 eerst richting Den Burg en niet veel verder kom je rechtdoor in het centrum van De Koog terecht.

Tips en aanbevelingen

Wil je naar het strand, dan heb je op Texel veel mogelijkheden. Onder andere bij strandpaal 15, 17… Feitelijk bestaat de hele westkust van Texel uit mooi zandstrand. Wil je wat meer ruring, zonder dat je met de handdoeken tegen elkaar aan ligt, dan is De Koog bij strandpaal 20 echt geen gek idee. De Koog ligt net achter de duinen en biedt genoeg eten en drinken in het dorp maar ook op het strand. Bovendien is hier een strandwacht aanwezig en dat is zeker niet overal het geval. Want dat blijft hier wel een punt: door de harde wind kunnen de golven behoorlijk hoog zijn en een gevaarlijke stroming ontstaan. Onderschat het niet.

Kritische noot

De Koog is cultuurhistorisch gezien niet bepaald een hoogtepunt in Nederland, en ook niet op Texel. Daarvoor is Oudeschild de meest aangewezen plaats. Bovendien trok De Koog vroeger, net als Renesse in Zeeland en Valkenburg in Limburg, hordes jongeren. Hoewel dat is afgenomen met de komst van bestemmingen als Blanes in Spanje, is De Koog voor jongeren nog steeds de aangewezen plek om op Texel te gaan drinken. Flink te gaan drinken.

Wat is er te doen in De Koog?

Strand

Waarschijnlijk dé reden om naar De Koog af te reizen is het strand dat hier bijna letterlijk voor de deur ligt. Je kunt hier uiteraard in zee zwemmen, maar ook (leren) kitesurfen of gewoon surfen. Aan wind is hier doorgaans geen gebrek. Is dat allemaal iets te actief? Gewoon relaxen op het strand of in een strandtent is ook geen enkel probleem.

Protestantse kerk

Deze kerk uit oorspronkelijk 1415, maar in de loop der eeuwen steeds verbouwd en herbouwd in 1719, is helaas in principe alleen open tijdens kerkdiensten. Van buiten is het een schattig exemplaar om even te bekijken. Hij staat, niet te missen, midden in het centrum van De Koog.

Ecomare

Ecomare is een dierenpark en zeehondenopvangcentrum net ten zuiden van de Koog. Het ligt in de duinen van Nationaal Park Duinen van Texel en vanaf De Koog is het ongeveer twee kilometer. Behalve zeehonden hebben ze ook bruinvissen, vogels en een groot overdekt Zeeaquarium. Kinderen kun je vast een groot plezier doen met een uitje naar dit park. Ga zeker bij een voermoment kijken, dan wordt er nog meer over de achtergrond van de opgevangen zeehonden verteld. Meer…

Volkssterrenwacht De Jager

Op het terrein van Ecomare is een sterrenwacht gevestigd. Jammer genoeg is het juist in de zomer ’s avonds vaak te licht om mooi naar de sterren te kijken, maar soms lukt het. Bijvoorbeeld rond half augustus zijn er altijd veel vallende sterren te zien en als het onbewolkt is dan kun je dat hier nog mooier komen bekijken. Texel heeft overigens minder last van lichtvervuiling dan de rest van Nederland, dus op het eiland elke avond even omhoog kijken is zeker geen slecht idee. Meer informatie: https://oriontexel.nl/

De Wije Blick natuur- en beeldentuin

Aan het Oude Dijkje, een stukje ten zuidoosten van De Koog, is Natuur- en Beeldentuin de Wije Blick te vinden. Het is ongeveer 1 hectare groot en als je wilt kun je er ook een vakantiehuisje huren.

Nationaal Park Duinen van Texel

De Koog ligt in het duinengebied van Texel. Tegenwoordig is vrijwel de gehele strook duin aan de westzijde van Texel een Nationaal Park, de Duinen van Texel geheten. Je kunt er prima wandelen en fietsen. Afwisselend kom je dan in bos, over hei en duinlandschap terecht. Velen vinden het het mooiste stuk van Texel en geef ze ongelijk. Enige dat je er op aan zou kunnen merken is dat er, zeker bij De Koog, toch ook wel veel campings en huisjesparken in dit gebied liggen.

Jan Plezier Huifkartochten Texel

Al meer dan 90 jaar kun je op Texel met een huifkar mee. De tochten gaan door Nationaal Park Duinen van Texel naar de Slufter of door de bossen. Ook zijn er tochten met eten en wintertochten mogelijk. Allemaal veel te saai? Dan kun je ook paardrijden op een van de stoere Belgische trekpaarden die ze hier hebben. Meer informatie: https://www.janpleziertexel.nl/

Eten, drinken, shoppen

Wil je uit eten, drinken of shoppen, dan is naast Den Burg, waar de meeste shops zijn te vinden, De Koog niet te missen. Het is nogal overzichtelijk met maar één echte straat, de Dorpsstraat met wat kleine uitstulpingen links en rechts. Je kunt hier als je wilt een ware kroegentocht houden, dan ben je zeker wel even bezig. Uit eten lukt hier ook, hoewel de meeste restaurants een beetje rechttoe rechtaan zijn en de wat meer voor de hand liggende toeristenmenu’s serveren. Voor een goed visrestaurant kun je bijvoorbeeld veel beter terecht in Oudeschild.

In de buurt van De Koog

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 28 februari 2020