Bezoek en beleef Den Oever. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?
Locatie
Den Oever ligt in de Kop van Noord-Holland, aan het beginpunt van de Afsluitdijk.
Tips en aanbevelingen
De haven van Den Oever is helemaal zo gek nog niet. Hij wordt nog echt voor de visserij gebruikt, inclusief visafslag, en het is dan ook geen wonder dat je hier op diverse plaatsen vis kunt eten. Het geeft deze plaats toch net even een andere sfeer.
Kritische noot
Den Oever zullen de meeste mensen herkennen van fileberichten of uit eigen ervaring met wachttijden bij de brug van de Stevinsluizen. Ook de tamelijk drukke N99 naar Den Helder sluit hier aan op de snelweg A7. Al met al niet het rustigste punt van Nederland.
Wat is er te doen/bekijken in Den Oever?
Michaëlskerk
Den Oever heeft, vrij bijzonder in deze omgeving, zelf geen kerk meer. De voormalige Hervormde kerk in Den Oever is in 1969 verplaatst naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In het naast Den Oever gelegen dorp Oosterland staat echter de romaanse Michaelskerk uit de vroege twaalfde eeuw. Daarmee is het een van de oudste kerken van Holland. De kerk, eertijds aan de H. Michaël gewijd, is vrij gelegen op een verhoogd kerkhof. Verder is hij eenbeukig en gebouwd van tufsteen. In de kerk zijn onder andere een preekstoel uit de 18e eeuw, ijzeren doopbogen, een tiengeboden bord en een grote koperen kroon uit de 17e eeuw te zien. Het kabinetorgel is in 1762 gemaakt door J.E. Teschemacher. De kerk wordt tegenwoordig gebruikt voor culturele activiteiten zoals exposities en concerten. Meer info: https://www.zininoosterland.nl/
Molen De Hoop
De molen is als grondzeiler in 1675 gebouwd en heeft tot eind jaren 30 van de 20e eeuw als korenmolen dienstgedaan. Na jaren van stilstand en verval is in 1960 de molen gerestaureerd en sindsdien regelmatig in bedrijf. Tegenwoordig is Stichting De Wieringer Molens eigenaar van de molen. Op dinsdag en woensdag is de molen te bezoeken en is meel en bloem te koop. Meer info: http://www.dewieringermolens.nl/
Viking Informatiecentrum
De aanleiding voor de bouw van dit informatiecentrum is de vondst van twee zilverschatten, toegeschreven aan de Vikingen, nabij Westerklief op Wieringen. De Vikingtijd was ongeveer 800-1100 na Chr. en Vikingen kwamen op meerdere plaatsen in Nederland aan wal. Te zien zijn onder andere wapens, handelsproducten en een schaalmodel van een van de Skuldelevschepen die de Vikingen gebruikten. Verder is er hier informatie te vinden over het ontstaan van Wieringen in de voorlaatste ijstijd en diverse fossielen uit die tijd. Naast het Viking informatiecentrum zit de VVV. Meer info: https://www.vikingen.nl/
Vuurtoren
De vuurtoren van Den Oever stond oorspronkelijk aan de andere kant van het eiland Wieringen, bij Westerland. Na de inpoldering van de Wieringermeer was hij daar niet meer nodig en verhuisde naar Den Oever. Daar is hij inmiddels ook tweemaal verplaatst en uiteindelijk op de kop van de Stevinsluizen terecht gekomen. Het is met 16 meter hoogte geen heel groot exemplaar, maar de opengewerkte gietijzeren vorm maakt het toch de moeite waard. De toren werd in 1885 gebouwd.
Stevinsluizen
De Stevinsluizen liggen vlakbij Den Oever in de Afsluitdijk. Het geheel bestaat uit drie groepen spuisluizen, waardoor het overtollige water van het IJsselmeer bij laagwater op de Waddenzee wordt geloosd, en een schutsluis voor schepen die van het IJsselmeer naar de Waddenzee visa versa willen varen. De Stevinsluizen zijn vernoemd naar H. Stevin, die al in 1667 een plan, en het eerst bekende, publiceerde om de Zuiderzee af te sluiten. Wil je de kenmerkende vorm van de sluizen eens goed in je opnemen dan is het zaak niet met de auto op de A7 te blijven maar vanaf Den Oever een kleine wandeling te ondernemen.
Afsluitdijk met het Vlietermonument
De afsluitdijk begint in Noord-Holland bij Den Oever en loopt bijna geheel rechtuit naar Friesland. Hoewel er in Nederland dijken genoeg zijn te vinden, is deze met aan twee kanten water en met een lengte van 32 km toch bijzonder, en niet alleen voor buitenlandse toeristen. Behalve met de auto kun je ook met de fiets of wandelend van de een naar de andere kant. De dijk krijgt een forse opknapbeurt waarbij het fiets-/wandelpad aan de Waddenzeekant van de verhoogde dijk komt te liggen. Dat betekent veel minder geluidsoverlast van snelweg A7 en een stuk mooier zicht over de Waddenzee.
Op ongeveer acht kilometer van Den Oever is op de Afsluitdijk het Vlietermonument te vinden, de plek waar in 1932 de dijk werd gesloten. Het monument bestaat uit een platform en een uitkijktoren waarbij je eerst zicht hebt op het IJsselmeer en pas bovenin ook op de Waddenzee. Onderin zit een horecagelegenheid waar je oude foto’s aan de wand kunt bewonderen. Aan de Waddenzeezijde van de snelweg staat het standbeeld van Cornelis Lely, de politicus die de Zuiderzeewet door het parlement loodste en daarmee de weg baande voor de aanleg van de Afsluitdijk.
Stelling Den Oever
Door de aanleg van de Afsluitdijk kwam er aan de noordzijde een opening in de Vesting Holland en zouden de Duitsers gemakkelijk via Groningen en Friesland een aanval kunnen plegen. Daarom werden aan de Friese zijde verdedigingswerken met de naam Stelling Kornwerderzand gebouwd en aan de Noord Hollandse kant kreeg het de naam Stelling Den Oever. Aan de zijde van Den Oever heeft het de vorm van een schoppenvormig plateau dat doorsneden wordt door de snelweg A7. Onder andere zijn er mitrailleurkazematten en kanonkazematten met machinegebouwen ter ondersteuning. In de Tweede Wereldoorlog is de hele stelling overigens niet in actie gekomen omdat de Duitsers al bij de Stelling Kornwerderzand strandden.
Natuurgebied Vatrop
Net ten noorden van het gehucht Vatrop, ten westen van Den Oever, is een oude kleiput omgetoverd tot klein natuurgebied. Hier werd klei gewonnen voor de bouw van de dijken in dit gebied en nadat de put volgelopen was met water namen veel waterdieren dankbaar het gebied over. Groot is het niet maar omdat natuur in deze omgeving nogal dun gezaaid is is het wellicht de moeite waard. Bij Vatrop kun je overigens aan de zijde van de Waddenzee oude betonnen stormkeringen zien. De functie is overgenomen door een forse dijk maar zo kun je wel zien hoe in vroeger tijd het eiland Wieringen werd beschermd.
In de buurt van Den Oever
Andere plaatsen in de Kop van Noord-Holland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 7 december 2021