Egmond-Binnen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Egmond-Binnen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Egmond-Binnen ligt in Noord-Holland, ten zuidwesten van Alkmaar.

Tips en aanbevelingen

Vanaf Egmond-Binnen ben je in no-time in Egmond aan Zee met zijn strand aan de Noordzee. Ook de duinen, die zich aan de westzijde van noord naar zuid uitstrekken, zijn meer dan de moeite waard voor een fiets- of wandeltocht. Koop wel even het benodigde toegangskaartje.

Kritische noot

Egmond-Binnen ligt voor een deel in agrarisch landschap dat in het voorjaar bont gekleurd is vanwege de bloeiende bollenvelden. De rest van het jaar is het hier toch wel erg vlak en weinig inspirerend.

Wat is er te doen/bekijken in Egmond-Binnen?

Protestantse kerk / buurkerk

Het kleine kerkje is gebouwd in 1836 naar ontwerp van opzichter van Rijkswaterstaat Hermanus Hendrik Dansdorp als Nederlands Hervormde kerk op het terrein van de oude abdijkerk. In 1914-15 wordt de kerk tot op een meter boven het maaiveld afgebroken en weer opgebouwd. In 1933 is de kerk gerestaureerd en een toren tegen de kerk gebouwd. Op het noordelijk deel van het kerkterrein bevindt zich een kerkhof met o.a. een grafmonument omsloten door een smeedijzeren hekwerk. In het graf bevinden zich de stoffelijke resten van predikant en wetenschapper Cornelis Joan Hellingwerff (1796-1857) en zijn ouders.

Abdijmuseum (aanrader)

Op het terrein van de St. Abdelbertusabdij is een bescheiden museum gevestigd. Hier worden historische voorwerpen, boeken en documenten van de Sint Adelbertabdij aan een breed publiek ter beschikking gesteld. Permanent zijn bodemschatten te zien en er zijn ook wisselende tentoonstellingen met een religieuze inslag.

St. Abdelbertusabdij (aanrader)

De oudste abdij van Holland is begin 10e eeuw als houten nonnenklooster gesticht door graaf Dirk I van Holland. In 1573 is de abdij van Egmond-Binnen op bevel van Willem van Oranje verwoest door de watergeuzen onder leiding van Diederik Sonoy. Na de Eerste Wereldoorlog heeft de katholieke politicus jhr. Charles Ruijs de Beerenbrouck zich ingezet voor de heroprichting van de abdij in Egmond-Binnen. In 1935 konden de monniken het nieuwe gebouw betrekken. Op het terrein is een kerk, museum, gastenverblijf, vlinder- en kruidentuin, een winkel en meer naar achteren de Benedictushof gevestigd, zie hieronder. Meer info: https://www.abdijvanegmond.nl/

Benedictushof

De Benedictushof ligt aan de achterzijde van de Abdelbertusabdij en heeft een ingang aan de Vennewatersweg 27. Het omvat een kaaswinkel, vlindertuin en er zijn tuinen met fruitteelt. De originele abdij uit de 10de eeuw werd in 1573 door de watergeuzen vernietigd. De reconstructie vond plaats in 1933 en daarmee is dit gebouw dus niet zo oud. In de Benedictushof is sinds 1945 de kaarsenmakerij gevestigd waar de monniken samen met vrijwilligers op traditionele wijze kaarsen maken en kunstzinnig beschilderen met religieuze- en profane afbeeldingen, geschikt voor kerkelijk gebruik. In de winkel zijn planten en vruchten uit eigen tuin zoals jam, mosterd, kruidenoliën te koop evenals abdijkaas en -bier.

Sint Liobaklooster

Net ten noorden van Egmond-Binnen staat het Sint Liobaklooster. Het klooster vormt een monastieke gemeenschap in de benedictijner orde en is in 1935 door Hildegard Michaelis gesticht. In het klooster woont een groep van 10 Benedictijnse zusters en broeders. Vijfmaal per dag komen zij samen voor een gebedsdienst waarbij je als gast welkom bent. Er is ook een gastenverblijf waar je als gast enkele dagen kunt verblijven. Verder maken de monniken hier van oudsher priestergewaden en kerkelijke kunst die in een expositie zijn te zien. Tot slot is in een zijvleugel de Lioba School voor Vrede gevestigd en is op het terrein een hospice te vinden. Meer info: https://www.liobaklooster.nl/

Adelbertusakker met Adelbertusput

De Adelbertusakker, gelegen aan de Sint Albertusweg aan de rand van de duinen, is de bakermat van de geschiedenis in Noord-Kennemerland. De naam verwijst naar de heilige Adelbert van Egmond. Op de Adelbertusakker bevindt zich de Adelbertusput, een waterbron waaraan genezende krachten worden toegeschreven. De Adalbertusput is naast de Willibrordusput en de Runxput een van de drie putjes rond Heiloo die verbonden zijn met de kerstening in dit gebied. De bron op de Adelbertusakker is nog altijd te zien. Men zegt dat blinden en slechtzienden baat hebben bij het drinken van het water uit de Adelbertusput. Dit verhaal is gebaseerd op een legende en in de loop van de eeuwen zeker geromantiseerd. Meer info: https://www.adelbertusakker.nl/

In de buurt van Egmond-Binnen

Andere plaatsen in Kennemerland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 13 januari 2022