Etersheim – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Etersheim. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Etersheim onder andere bereikbaar vanuit Hoorn. Check wel even 9292, erg frequent is het vervoer hier niet.

Met de auto kun je vanaf ringweg Amsterdam-noord een heel eind de N247 volgen. bij Oosthuizen even remmen, rechtsaf slaan en al snel sta je midden in bruisend Etersheim.

Tips en aanbevelingen

Wandel je toevallig hier in de buurt over het Zuiderzeepad, dan is het werkelijk de moeite een omweggetje te maken langs de Etersheimer Braakmolen. Ook als je niet van plan bent daar neer te strijken voor koffie of iets dergelijks is een bezoekje aan de molen zeker de moeite. Daarna loop je gemoedelijk naar Etersheim en kun je zo binnenlopen bij het Schooltje van Dik Trom. Of niet natuurlijk.

Kritische noot

Etersheim zelf is beslist geen omweg waard. Maar heb je vroeger toevallig genoten van de boeken van Dick Trom, of ben je toe aan een koffie met gebak, dan kun je hier toch terecht.

Wat is er te doen in Etersheim?

Oud Etersheim

Op zoek naar oud Etersheim? Ga naar de zeedijk van het tegenwoordige IJsselmeer en kijk vooruit over het water. Daar ergens, onder water, is oud Etersheim te vinden. In de loop van de eeuwen is in dit gebied heel wat land definitief onder water verdwenen, en Etersheim ging mee ten onder.

Kerk van Etersheim

Loop/fiets/rij je vanaf de dijk Etersheim binnen, dan valt aan de linkerzijde de oude kerk vast op. Erg oud is hij niet, zo’n dikke honderd jaar, maar de kerk it toch een opvallende verschijning vanwege het ontbreken van de kerktoren. Deze is in verband met bouwvalligheid in 1984 afgebroken. Tegenwoordig is de kerk niet meer als zodanig in gebruik maar wel als leuke B&B.

Etersheimer Braakmolen

Net ten zuiden van Etersheim staat in de polder de Etersheimer Braakmolen. Leukste is deze ook van binnen te bekijken, het interieur is ingericht naar de tijd van rond 1900. Ernaast staat een schuur met een bezoekerscentrum, koffie en taart. Wil je toevallig trouwen, vergaderen of een laatste afscheid organiseren, dan kan dat hier ook. Meer informatie: http://www.debreek.com/

Het Schooltje van Dik Trom

Je moet er inmiddels behoorlijk op leeftijd voor zijn, maar in de vorige eeuw aren de boeken met de avonturen van Dik Trom behoorlijk populair. De schrijver van deze boeken was C. Joh. Kieviet en hij is in zijn werkzame leven onderwijzer op precies deze school geweest. Al te groot is het niet: precies één leslokaal. Verder heeft dit museum veel andere boeken die C. Joh. Kieviet heeft geschreven en andere kinderboeken van voor de Tweede Wereldoorlog. De totale collectie omvat ca. 1200 boeken. Meer informatie: http://hetschooltjevandiktrom.nl/

In de buurt van Etersheim

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 28 februari 2020