Groet – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Groet. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Groet ligt ten noordwesten van Schoorl, niet ver van het strand in de Kop van Noord-Holland.

Tips en aanbevelingen

Aan de zuidwestzijde kom je vanuit Groet meteen in een prachtig en breed duingebied terecht waar je volop kunt wandelen en fietsen. Vanuit Groet ben je ook binnen no-time op het Noordzeestrand.

Kritische noot

Aan de noordoostzijde loopt Groet over in het bollengebied. Mooi als het in bloei staat, maar de rest van het jaar is het wel erg kaal.

Wat is er te doen/bekijken in Groet?

Duinen en strand

Aan de zuidwestzijde ligt Groet tegen een breed duinengebied aan met veel wandel- en fietsmogelijkheden. Groet claimt ook de hoogste duin van Nederland te hebben. Op 55,5 meter hoogte kijk je uit over het hele gebied. Overigens is de grote concurrent “hoogste duin” in het nabijgelegen Schoorl met 53,6 meter hoogte, ook niet slecht. Wandel, fiets of rij je iets meer naar het westen dan ben je al heel snel op het Noordzeestrand. Bij strandopgang Camperduin ligt een groot speelschip waar opgroeiende kinderen zich uitermate kunnen vermaken.

Het witte kerkje van Groet

Op de Kerkbrink, letterlijk een brink, staat al sinds het eind van de 16e eeuw het witte kerkje van Groet. De bouw startte na de Reformatie en de kerk is dus meteen als protestantse kerk in gebruik genomen. De kerk is eenbeukig en heeft binnen een tongewelf. De toren is van hout met een achtzijdige spits op de westgevel. In de kerk staat een orgel uit ca. 1750, die echter pas in het begin van de 20e eeuw in deze kerk is geplaatst. Meer info: https://www.kerkschoorl.nl/

Raadhuisje

Tegenover het witte kerkje staat het voormalig raadhuisje van Groet. Het geldt als het kleinste raadhuis van Nederland. Hier vergaderden de bestuurders van het dorp en vonden rechtszittingen plaats. Voor het geval dat, was er ook een cachot in de kelder. Later werd het in gebruik genomen als pastorie en nu is het in gebruik bij cultuur-historische vereniging Scoronlo. Deze vereniging verzamelt onder andere oude foto’s van Groet en houdt zich bezig met de geschiedenis van alles binnen de oude gemeente Schoorl.

Groetermolen

De Groetermolen staat aan de Hargerweg, ten noorden van Groet in het polderlandschap. Al sinds 1890 zorgt deze molen voor droge voeten in de Groeterpolder waarbij sinds 1977 een elektrisch gemaal assisteert. In de molen, van het type grondzeiler, is een woning.

Zomerhuis Dijkstra

Architecten hielden zich al in vroeger tijd ook bezig met vakantiehuizen. Vaak werden daar minder en andere eisen aan gesteld zodat ze meer vrijheid hadden in het ontwerp. Zomerhuis Dijkstra is daar een fraai voorbeeld van; het staat aan de Nieuweweg 2, net buiten het centrum van Groet. Het blokvormige huis is in 1934 opgetrokken in hout, baksteen, staal en glas. Het is een open woning met veel aandacht voor zon en ruimte geheel indachtig de ideeën van die tijd waarbij leven in de open lucht, nabij de zee, als heilzaam werd gezien. Het is in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser en je kunt er tegen betaling van een aanzienlijke hoeveelheid euro’s in overnachten.

In de buurt van Groet

Andere plaatsen in Kennemerland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 29 november 2021