Heemskerk – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Heemskerk. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Heemskerk ligt net ten noorden van het Noordzeekanaal in Noord-Holland.

Tips en aanbevelingen

Heemskerk heeft een lange historie en was ooit in het bezit van zes kastelen. De meeste hiervan zijn in de loop van de roerige eeuwen gesneuveld. Toch is er nog genoeg over. Meer zin in natuur? Westwaarts liggen de duinen van het Noordhollands Duinreservaat. En daar weer achter ligt het uitgestrekte Noordzeestrand.

Kritische noot

Heemskerk heeft een lange historie, maar heeft ook tamelijk recent een hele grote groei gekend vanwege de Hoogovens die hier niet ver vandaan liggen. Er zijn dus ook flinke delen van Heemskerk die niet bepaald doen denken aan de rijke historie van deze plaats.

Wat is er te doen/bekijken in Heemskerk?

Dorpskerk

In 1063 wordt voor het eerst gesproken over een kerk in Heemskerk. De huidige kerk midden in het centrum stamt uit 1629 maar de toren is gebouwd in de 13e – 15e eeuw. De onderbouw van de toren is gebouwd in de Romaanse bouwstijl, de bovenbouw behoort tot de Vlaamse kunstgotiek. De luidklok komt uit 1464, deze werd ook gebruikt in geval van brand, storm of ander gevaar. Om de kerk heen ligt een oud kerkhof.

R.K. St. Laurentiuskerk

De R.K. kerk in het centrum van Heemskerk is tussen 1889 en 1891 gebouwd. De kerk is een driebeukige kruiskerk in neo-renaissance stijl met als architect Jos Tonnaer. De kruistoren is 53 meter hoog. Binnen is onder andere de Titus Brandsmacel te zien. Titus Brandsma was een pater die vanwege zijn passief verzet door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in Dachau is omgebracht. In de jaren 60 van de vorige eeuw is vanwege de grote groei van Heemskerk (dankzij de Hoogovens) nog een tweede R.K. kerk gebouwd; de Mariakerk. Meer info: https://laurentius-maria.nl/.

Kasteel Oud Haerlem

Van Kasteel Oud Haerlem resteren slechts de fundamenten, ze liggen ten zuiden van Slot Assumburg. Het werd gebouwd in 1248 en uiteindelijk een ruime eeuw later alweer gesloopt. Tegenwoordig zijn de contouren van het kasteel, van 45 x 45 meter, in het weiland zichtbaar. Uit bodemonderzoek is gebleken dat op het terrein verder woningen en stallen, verschillende grachten en een ronde toren waren gebouwd.

Kasteel Marquette

Rond de 1250 is Huis tot Heemskerk gebouwd dat later de naam Marquette heeft gekregen. De eerste eeuwen waren er regelmatig conflicten met de omgeving, waardoor het hele slot uiteindelijk in 1426 werd geplunderd door de boerenbevolking. De eeuwen erna viel het slot in handen van de ene na de andere familie met de nodige verbouwingen en uitbreidingen. In 1828 kreeg het zijn huidige vorm. Nadat het de Tweede Wereldoorlog had overleefd is er tegenwoordig een hotel en restaurant op deze locatie te vinden. Ook voor trouwen en rouwen is het bepaald geschikt. Meer info: https://www.landgoed-marquette.com/

Slot Assumburg (aanrader)

Het Slot Assumburg stamt uit de 13e eeuw maar is in 1546 verbouwd. Eeuwenlang was het het onderkomen van verschillende adellijke geslachten. Na 1867 raakte het slot onbewoond tot het in 1933 in gebruik werd genomen als jeugdherberg. Dat is de functie tot op de dag van vandaag. Bepaald niet de slechtste plek om als jongere te overnachten. Verder is het Slot niet openbaar toegankelijk, maar de 18e-eeuwse kasteeltuin is dat wel. In de kasteeltuin is een fruitboomgaard, rosarium, hofvijver en een groente- en kruidentuin.

Voormalige raadhuis

Heemskerk had al in 1705 een raadhuis in een voormalig herenhuis. Vanwege geldgebrek werd pas in 1911 een nieuw raadhuis gebouwd en zelfs daarvoor werd veel materiaal uit het gesloopte Huis Overbeek gebruikt. In 1947 werd een verdieping aangebracht hoewel dat aan het object zelf nauwelijks is te zien. Sinds 1981 is het als notariskantoor in gebruik genomen en inmiddels is het een gemeentelijk monument.

Huldtoneel

Volgens overleveringen zou het Huldtoneel al voor de Romeinse tijd zijn ingericht als Germaanse heilige plaats. Opgravingen geven aan dat het ooit een offerplaats is geweest. In de Middeleeuwen werden op deze plaats de Graven van Holland ingehuldigd als Heren van Kennemerland. Daar is de naam Huldtoneel van afgeleid. De kunstmatige heuvel ligt aan de huidige Rijksstraatweg 201, schuin tegenover de Marquettelaan.

Noordzeestrand (aanrader)

Aan de westzijde eindigt Heemskerk aan de Noordzeekust. Je kunt er via de duinen naar toe fietsen of wandelen. Heb je behoefte aan uitgebreide horeca aan het strand, dan is het ook mogelijk koers te zetten naar Wijk aan Zee of Castricum aan Zee. Aldaar zijn bij de strandopgangen meerdere horecagelegenheden te vinden. Het is er meteen wel drukker maar ook op zeer zomerse dagen is het aan dit deel van de kust altijd mogelijk een heerlijk plekje te vinden.

Heemskerkerduin / Noordhollands Duinreservaat (aanrader)

Aan de westzijde van Heemskerk ligt het Noordhollands Duinreservaat, een brede strook met bos en duinen dat loopt van Wijk aan Zee in het zuiden tot aan Schoorl in het noorden. Via het gebied kun je naar het Noordzeestrand wandelen of fietsen. Het gebied nodigt uit tot flinke wandel- en fietstochten, je kunt hier als je wilt dagen wandelen/toeren zonder hetzelfde pad te raken.

Bunkercomplex Achterweg

In het begin van de Tweede Wereldoorlog werden in de duinen bunkers gebouwd om kunst uit het Rijksmuseum op te slaan. De bunkers hebben een dusdanig formaat dat de omvangrijke schuttersstukken, zoals de Nachtwacht, hier een plek konden krijgen. De muren zijn van 80 cm beton en het dak 150 cm beton met daarop een meter of 12 zand ter afdekking. Al aan het eind van 1941 moesten de bunkers weer worden ontruimd vanwege de aanleg van de Atlantikwall en werd een nieuwe kunstbunker gebouwd in het Overijsselse Paasloo. Op deze manier hebben veel kunstwerken de oorlog overleefd hoewel Amsterdam uiteindelijk nimmer doelwit van bombardementen is geworden.

Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis

Fort Veldhuis maakte deel uit van de Stelling van Amsterdam, ter verdediging van die stad, en is gebouwd in 1893. In Fort Veldhuis is sinds 1989 een luchtoorlogmuseum gevestigd. Hier wordt aan de hand van wrakstukken die in de omgeving zijn gevonden een beeld gegeven van de vluchten die in de Tweede Wereldoorlog werden uitgevoerd van Engeland via het Nederlandse luchtruim naar Duitsland. Onder andere zijn er veel vliegtuigmotoren te zien maar ook een ingerichte radiokamer en een museumwinkel ontbreekt niet. Meer info: https://www.arg1940-1945.nl/

In de buurt van Heemskerk

Andere plaatsen in de Kennemerland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 24 januari 2022