Heemstede – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Heemstede. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Kleinere kinderen zullen een reis naar Heemstede kunnen waarderen als die maar eindigt in de Linneaushof: Een grote speeltuin die voor hen, inclusief ouders en grootouders, prima geschikt is. Aan de westzijde van Heemstede ligt duingebied Amsterdamse Waterleidingduinen, dat zoals de naam al aangeeft wordt gebruikt voor de zuivering van water. Het is ook een prachtig wandelgebied waar je talloze damherten en andere dieren kunt tegenkomen.

Locatie

Heemstede ligt aan de zuidzijde van Haarlem in Noord-Holland.

Tips en aanbevelingen

Direct ten oosten van Heemstede, langs de N201, staat het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Dit stoomgemaal is een absolute aanrader als je toch hier in de buurt bent.

Kritische noot

Heemstede is niet bepaald de rustigste plaats in deze omgeving. De N208, die van noord naar zuid dwars door de plaats loopt, en de N201, die van Haarlem naar Zandvoort loopt, dragen daar een (negatief) steentje aan bij.

Wat is er te doen/bekijken in Heemstede?

Oude Kerk

Oorspronkelijk werd dit eenbeukige dorpskerkje in 1623-1625 in gotische trant gebouwd. Al in 1652 werd een dwarsarm toegevoegd en in 1759 een bescheiden daktoren. De kerk wordt nog steeds voor diensten gebruikt, maar is inmiddels ook geschikt voor culturele evenementen. Daarvoor is in 2015 een glazen corridor gemaakt met de Pauwehof.

Sint Bavo

In 1879 werd de driebeukige neogotische kruisbasiliek met hoge westtoren gebouwd als vervanger van een eerdere kerk uit 1817. Het is een karakteristiek werk van E.J. Margry (1841-1891), leerling van Cuypers. Omdat de bouwstijl nogal veel voorkomt in Nederland heeft de kerk het niet tot monument weten te schoppen. Dat geldt wel voor het orgel in de kerk gemaakt door L. v.d. Brink en Zonen in 1833. Het interieur heeft verder een houten tongewelf en vrij moderne glas-in-lood ramen. Meer info: http://www.hbavo-heemstede.nl/

Landhuizen (aanrader)

Heemstede is een plaats met een torenhoge gemiddelde huizenprijs en de bewoners hier zijn maar wat tevreden met hun woonomgeving. Al in vroeger tijd streken hier rijken neer om in hun zomerverblijf te genieten van rust en ruimte. Vandaar dat Heemstede de nodige landgoederen kent, met name aan de Herenweg (N208) en de Glipper-Dreef. Herenhuizen, bijgebouwen en/of tuinen resteren nog van landgoederen met illustere namen als Oud-Berkenroede, Berkenrode, Ipenrode, Huis te Manpad, de Hartekamp, Bosbeek, Meer en Bosch, Meer en Berg, Kennemeroord en Gliphoeve.

Linnaeushof (aanrader voor de doelgroep)

Helemaal aan de zuidrand van Heemstede, op de grens met Bennebroek, ligt een bij kleinere kinderen (tot ongeveer 12 jaar) bekende speeltuin; de Linnaeushof. Met meer dan 350 speeltoestellen is het naar eigen zeggen de grootste speeltuin van Europa. De toestellen zijn verdeeld over een grote buitenspeeltuin, binnenspeeltuin en, voor zomerse dagen, een waterspeeltuin. Natuurlijk is het een uitstekende bestemming voor schoolreisjes en daarmee kan het ook doordeweeks weergaloos druk zijn. Meer info: https://www.linnaeushof.nl/

Drinkwatermuseum

Het Drinkwatermuseum is gevestigd in het oudste pompgebouw van Nederland. Het stamt uit 1853 en staat aan de Leidsevaartsweg 73. Al in 1900 werd de installatie overbodig en werd het gebouw in gebruik genomen als kantoor. Tegenwoordig is het gebouw een monument en in gebruik als museum. In het museum is te zien hoe water wordt gezuiverd en uiteindelijk bij iedereen thuis wordt afgeleverd. Meer info: https://www.waternet.nl/ons-water/leren-over-water/drinkwatermuseum/

Groenendaalse molen

Naast Park Groenendaal staat een kleine stellingmolen aan de Burgemeester van Rappartlaan. Het bouwjaar is onbekend, maar op een prent uit 1781 is hij al te zien. Of de molen vanaf die tijd eigenlijk wel een functie heeft gehad is de vraag. In die tijd werden op landgoederen namelijk ook zogenaamde folly’s gebouwd; nepgebouwen die alleen een decoratieve functie hadden. Sinds het eind van de jaren 90 van de vorige eeuw wordt het naastgelegen park bemalen door de molen. Bijzonder aan deze molen zijn de twee stellingen; het is het enige exemplaar in Nederland die dat heeft.

Atheneum College Hageveld

Aan de oostzijde van het centrum van Heemstede staat een monumentaal gebouw dat tegenwoordig onderdak biedt aan het enige zelfstandige atheneum in Nederland. In 1923 is het gebouwd als seminarie waar priesters werden opgeleid. Ze verbleven intern. In de loop van de tijd wordt het onderwijs ook opengesteld voor kinderen die geen priester willen worden. Pas in 1970 werden de eerste meisjes toegelaten en in 1981 werd de laatste interne leerling uitgezwaaid. Helaas is het terrein inclusief indrukwekkend gebouw privé zodat je het niet zomaar van dichtbij kunt bezichtigen.

Wandelbos Groenendaal

In het wandelbos vind je een aantal cultuurhistorische elementen waarvan sommige al meer dan 250 jaar oud zijn. Onder andere gaat het dan om de Lelievijver, de Zochervijver, de Rhododendronvijver en de zogeheten “Kop en Schotel”. Het bos wordt begraasd door Schotse Hooglanders, die je dus hier op verschillende plaatsen kan tegenkomen. In het noordelijk gedeelte kunnen honden vrolijk rondrennen, in het zuidelijk deel zijn ze juist verboden. Fietsen is in beperkte mate, op de verharde paden, ook mogelijk. Meer info: https://www.wandelbosgroenendaal.nl/

In de buurt van Heemstede

Andere plaatsen in Kennemerland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 14 maart 2022