Marken – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Marken. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met de bus is Marken te bereiken via Edam, Monnickendam en Volendam. En vandaar natuurlijk weer vanaf nog veel meer plaatsen, onder andere Amsterdam.

Met de auto, fiets, motor, tuk tuk, solex of wat voor rijdend voorwerp dan ook is Marken via de N518 te bereiken uit de richting van Monnickendam. Tot slot kun je, zeker niet de beroerdste manier om op Marken te geraken, met de Volendam Marken Express vanaf Volendam in een half uur naar Marken varen. En weer terug.

Tips en aanbevelingen

Eigenlijk het meest bijzonder op Marken zijn de groepjes houten huizen op de terpen. Als je gaat wandelen vanaf de haven richting het zuidoosten dan kom je vanzelf bij Wittewerf, Grotewerf en Rozewerf. Alle drie zijn slechts kleine groepjes huizen, maar bepaald de moeite van een bezichtiging waard. Je loopt letterlijk elke terp op en af en je moet je daarbij eens voorstellen hoe het leven hier was als het omliggende land onderliep… Daarnaast zijn de Grote Kerk, Marker Museum en het huisje van Sijtje Boes het meest een bezoek waard.

Wil je trouwens Marken anders ervaren? Dan is een nachtje hier blijven slapen geen gek idee. In de namiddag verdwijnen alle toeristen van het eiland en daarmee wordt de sfeer meteen anders. En ga je in de avond, in het donker, nog een ommetje maken, dan is dat op dit eiland best bijzonder.

Kritische noot

Op voormalig eiland Marken spoelen dagelijks heel wat toeristen aan. Gek genoeg vinden veel toeristen, en zeker Nederlandse, het helemaal niet leuk dat er ook andere toeristen zijn. Het is hier niet anders. Wat zeker kan helpen is wat verder weg van de Haven en parkeerplaats te wandelen of fietsen. Het kan dan opeens toch verrassend rustig worden.

Wat is er te doen in Marken?

Werven/buurten

Meest bijzonder aan Marken zijn de werven/buurten. Marken is een eiland maar op dit, laaggelegen, eiland zijn een aantal terpen gecreëerd waarop vervolgens houten woningen zijn gebouwd. Bij de haven zijn drie buurten aan elkaar gegroeid; Havenbuurt, Kerkbuurt en Kets. Verder zijn Wittewerf, Grotewerf en Rozewerf de meest duidelijke voorbeelden van de oorspronkelijke bouw. Uitzondering is de Minnewerf, dit is de nieuwbouwbuurt van Marken (hoewel ook niet echt nieuw), met geen houten maar tamelijk gewone stenen huizen.

Marker Museum

Het Marker Museum is te vinden in de Kerkbuurt, vlakbij de Grote kerk aldaar. Het is ondergebracht in zes historische woningen die gedeeltelijk in oorspronkelijke staat zijn behouden. Doel van het museum is het tonen van het leven, de tradities en het werk op Marken. Het museum speelt zeker ook een rol in het behoud ervan voor toekomstige generaties. Meer info: http://www.markermuseum.nl/

Grote Kerk

De Grote Kerk staat logischerwijs in de Kerkbuurt. Dat is een van de drie onderdelen van het bebouwde gebied rond de haven. De kerk is beslist een bezoekje waard, hoewel het goed is je te realiseren dat hij pas in 1904 is gebouwd. Het interieur is in principe protestants sober. Toch is de kleurstelling van banken, vloer en wanden best fraai, de modellen van schepen die aan het plafond hangen de moeite waard en de preekstoel, kroonluchters en lezenaar stammen wel degelijk uit de 17e eeuw.

Paard van Marken

Het Paard van Marken is de vuurtoren die op het uiterste oostpuntje van Marken staat. Vanaf de haven is het een paar kilometer wandelen of fietsen om daar te komen. Met de auto of bus is het onmogelijk. Spijtig genoeg is de vuurtoren met bijbehorend huis tegenwoordig in particulier bezit, bezichtiging van de toren binnen of beklimmen zit er hier dus niet in. Je kunt gelukkig dichtbij genoeg komen om ervan te genieten en foto’s te maken van de vuurtoren inclusief voorbij varende boten van alle mogelijke categorieën en leeftijden.

Rondje Marken (wandelen)

Op Marken kun je een aangenaam rondje wandelen door vanaf de Haven eerst richting parkeerterrein te wandelen waarbij je door Kets komt, ook al helemaal geen gekke buurt op Marken. Loop je door, dan kom je vanzelf op de terpen van Wittewerf, Grotewerf terecht en bij Rozewerf bereik je het IJsselmeer. Sla je daar linksaf, dan kun je in een paar kilometer naar vuurtoren Paard van Marken lopen en vandaar via de noordzijde van Mark, over de dijk weer terug. Meer…

Haven

De Havenbuurt is het meest toeristische deel van Marken. Hier is alle horeca te vinden en niet te vergeten kunnen hier de souveniers worden ingeslagen. Toch, ook hier staan langs de haven best al fraaie huizen. En het voordeel is hier dat ze aan de havenzijde niet helemaal zijn ingebouwd tussen de andere huizen. Wil je het een heel stuk rustiger op slechts 15 meter hiervandaan? Loop naar het pad achter deze huizenrij en verbaas je over de rust.

Huis Sijtje Boes

Sijtje Boes heeft echt bestaan en was in haar leven een souvenirverkoopster. Nog steeds staat er een souvenirwinkel met haar naam op de gevel in de haven. Pal daarnaast is een ingericht huis te bezoeken, en dat is de moeite waard. De inrichting geeft een goede indruk van het interieur van een Marker woning met een groot aantal porseleinen borden aan de wanden, beelden en beeldjes, kledij en wat al niet meer. Het is verbazingwekkend dat een huis dat van buiten zo eenvoudig en klein lijkt van binnen zo volgestouwd met spullen kan zijn.

Monument watersnood 1916: “The Wave”

Op het havenhoofd staat een monument van de watersnood van 1916, die ook op Marken enorm heeft huisgehouden. Op verschillende plaatsen op het eiland zijn foto’s op borden te zien van de verwoestingen die werden aangericht door deze storm.

Nabij Marken

Marken ligt feitelijk tegenover Monnickendam en Volendam. Hoewel Volendam doorgaans in één adem met Marken wordt genoemd, is Monnickendam historisch gezien een stuk interessanter. Aan de andere kant van Volendam ligt Edam en daar geldt eigenlijk hetzelfde voor; kleiner maar interessanter dan Volendam.

In de buurt van Marken

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 6 september 2019