Oosterend (Texel) – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Oosterend. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Oosterend is in het gelukkige bezit van een beschermd dorpsgezicht, en dat is terecht ook. Rondlopend door het compacte centrum kom je de alleraardigste huizen tegen. In datzelfde centrum staat ook de Maartenskerk uit een ver verleden. Even ten noorden van Oosterend, bij de dijk langs de Waddenzee, staat de molen Het Noorden. Nog wat meer naar het noorden is niet lang geleden een vrij nieuw natuurgebied met de illustere naam Utopia aangelegd. De vogels vinden het daar maar wat fijn en als mens ben je als bezoeker aan het randje welkom.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Oosterend bereikbaar met de Texelhopper. Dat is een bus die over heel Texel rijdt, maar wel na reservering.

Met de auto kun je eenvoudig in Oosterend komen door na Den Burg via De Waal naar het noordoosten te rijden. Borden wijzen de weg, erg ver is het niet.

Tips en aanbevelingen

Oosterend is niet groot maar werkelijk bijzonder aardig en een bezoek waard. Een gedeelte van het dorp is beschermd en gewoon wat rondlopen is hier het devies. Centraal staat de alleraardigste Martenskerk met daaromheen een oud kerkhof.

Kritische noot

Voor kinderen is dit dorp wat minder interessant op het pannekoekenrestaurant na dan natuurlijk.

Wat is er te doen in Oosterend?

Historisch centrum

Oosterend is niet groot maar wel charmant en het heeft leuke straatjes en steegjes. Gewoon wat rondlopend kom je het vanzelf tegen. Oosterend heeft niet voor niets een beschermd dorpsgezicht.

Maartenskerk

Deze kerk stamt al uit de 11e eeuw en is daarmee de oudste kerk van Texel. Ooit stonden er maar liefst 7 kerken in Oosterend. Het dorp werd daarom gekscherend wel eens het Jeruzalem van het Noorden genoemd. De Maartenskerk is het fraaiste exemplaar dat er nu nog is te vinden. Meer informatie: https://www.maartenskerktexel.nl/

Leitjesroute

Wandelen in Oosterend? Met de leitjesroute kom je langs allerlei huizen en winkels met informatie over de historie van het pand en de bewoners. En je ziet vanzelf het hele dorp. De route start bij de supermarkt aan de Kerkstraat.

Texel ZOO

Texel ZOO is geen grote dierentuin maar heeft toch meer dan 40 diersoorten en 350 vogels. Ook is er een roofvogelshow. De dierentuin is te vinden aan de Schorrenweg, enkele kilometers ten noordwesten van Oosterend. Meer informatie: https://www.texelzoo.nl/

Utopia

Natuurgebied ten noorden van Oosterend, langs de Lancasterdijk. Het is in 2009-2011 aangelegd en omdat auto’s worden geweerd kun je er wandelend of fietsend in behoorlijke rust van genieten. Het ziet er wat kaal uit maar dat is juist de bedoeling van dit gebied bestaande uit water, land en slik. Vogels als de grote stern en rotgans komen hier frequent. Meer informatie: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/utopia

Het Noorden (molen)

Even ten noorden van Oosterend, in polder Het Noorden, staat de molen met de gelijknamige naam. Ooit bedoeld om deze grote polder van Texel te bemalen. Inmiddels draait hij af en toe maar pompt het water alleen maar rond. Hij staat op een alleraardigst plekje en vanaf de Lancasterdijk (aan de Waddenzee) heb je het mooiste uitzicht.

In de buurt van Oosterend

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 28 februari 2020