Oudeschild (Texel) – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Oudeschild. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Oudeschild ligt aan de kant van de Waddenzee op Texel. Het is geen grote plaats, maar het kent een grote historie omdat de Reede van Texel hier voor de deur lag en ligt. Veel VOC-schepen vertrokken hier in vroeger tijd richting de Oost. In museum Kaap Skil, een echte aanrader in dit dorp, is daarvan een mooie maquette te zien. Ook zijn daar veel jutterspullen verzameld en molen De Traanroeier staat op het buitenterrein van het museum. Verder zijn de De Ruyterstraat, de Zeemanskerk en twee voormalige forten, een beetje ten zuiden van het dorp, een bezoekje waard. Last but not least; de haven met veel historische boten en horeca waar, niet heel verrassend, vooral vis op het menu staat.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Oudeschild bereikbaar met de Texelhopper. Dat is een busje dat over heel Texel rijdt en heel veel stopplaatsen heeft. Reserveren is een vereiste.

Met de auto is Oudeschild niet ver van Den Burg of rechtstreeks vanaf de veerboot bij ’t Horntje te bereiken.

Tips en aanbevelingen

Hoogtepunten van Oudeschild zijn de haven, Museum Kaap Skil en De Ruyterstraat. Hoewel het dorp er op een plattegrond echt niet groot uitziet, is het goed voor een flink aantal uur prettig verblijf.

Kritische noot

Lokale bewoners kunnen wel kritisch zijn op het in hun ogen wel erg modern uitgevallen gebouw van Museum Kaap Skil. Het is in 2012 gebouwd naar een ontwerp van Mecanoo Architecten en tot groot verdriet van sommigen moesten daarvoor enkele oude huizen wijken.

Wat is er te doen in Oudeschild?

Oude centrum

Oudeschild is beslist geen groot dorp. Toch heeft het een immense historie en dat is veroorzaakt door het water wat voor de deur ligt: de Reede van Texel. In vroeger tijd gingen VOC-schepen hier voor anker om de laatste proviand in te slaan en vooral, te wachten op gunstige weersomstandigheden. En dat kon wel eens even duren…Soms lagen hier tientallen of zelfs nog meer schepen te wachten. Het beste gevoel voor deze historie krijg je door de De Ruyterstraat door te lopen, het Museum Kaap Skil te bezoeken en de Zeemanskerk niet over te slaan.

Kaap Skil

Museum voor Jutters en Zeelui. Dit museum staat prominent in Oudeschild en is zeker niet alleen geschikt voor mensen met grijs of wit haar en een leeftijd boven de 50. het bestaat uit een hoofdgebouw met daarin als hoogtepunt een maquette van de Reede van Texel; het gebied waar vroeger veel VOC-schepen lagen te wachten voordat ze uitvoeren naar Nederlands Indië. daarnaast is er een groot openlucht museum met onder andere molen De Traanroeier, vissershuisjes, spullen afkomstig van jutterij, smederij, bakkerij en een scheepswerkplaats. Meer…

Molen de Traanroeier

Molen de Traanroeier is niet te missen in het centrum van Oudeschild. Hij staat echter op het terrein van het Museum Kaap Skil. Je kunt van buitenaf de molen zeker behoorlijk goed bekijken, maar als je hem wilt bezoeken dan moet je dat dus via het museum doen.

Zeemanskerk

Kerk uit 1650. Staat mooi wit te pronken op een stukje grasveld waar ook, we zijn op Texel nietwaar, een kudde schapen staat te grazen. De kerk wordt soms gebruikt voor concerten en in de zomer is de kerk op donderdags tussen 14:00 en 16:00 uur open voor bezichtiging.

St. Martinuskerk

Deze R.K. kerk is nog beperkt in gebruik; eenmaal per maand wordt er een dienst gehouden. Meer informatie: http://www.rkparochietexel.nl/

Texels bierbrouwerij

De Texels Bierbrouwerij is niet de enige brouwerij op Texel, maar wel veruit de grootste. Toch is hij nog charmant kleinschalig en het leukste hier is de rondleiding die je kunt krijgen. Met natuurlijk bierproeven aan het eind. De bierbrouwerij ligt aan de Schilderweg tussen Den Burg en Oudeschild. Meer…

De Hoge Berg

Net ten zuidwesten van Oudeschild ligt De Hoge Berg. Erg hoog is hij niet, zo’n 15 meter slechts, maar toch valt hij erg op in het verder tamelijk vlakke omliggende land. Onder andere zijn hier veel tuunwallen te vinden; afscheidingen van plaggen om te zorgen dat de schapen niet alle kanten op kunnen wandelen. Verder is hier de oorlogsbegraafplaats te vinden van de Georgiërs die hier aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Fort de Schans

Fort de Schans is een stervormig fort gebouwd in 1574 vanwege het Marsdiep, het water tussen Texel en den Helder, en de Rede van Texel, het water wat hier in Oudeschild voor de deur ligt. Napoleon is hier ook geweest en heeft begin 19e eeuw het fort laten verstevigen. De bloeitijd van de VOC was toen al voorbij maar nog steeds was dit de route naar Amsterdam. Het is tegenwoordig een natuurgebied onder beheer van Natuurmonumenten en vrij te bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang.

Fort Lunette

Klein fort net ten zuiden van Oudeschild. Is gebouwd aanvullend op het grotere fort de Schans, dat meer naar het zuiden ligt. Fort Lunette is toegankelijk en je kunt er even over de vestingwallen lopen en een idee krijgen hoe het er hier ten tijde van Napoleon moet hebben uitgezien; hij was de opdrachtgever van de bouw.

Galerie De Reede

Galerie gevestigd in een oude stolpboerderij naast de R.K. kerk in een oude stolpboerderij. Kunstenaar Gert Jan roos creëert hier schilderijen geïnspireerd door Texel. Meer informatie: http://www.gerdjanroos.com/

Excursie Waddenzee / zeehonden kijken

Oudeschild heeft een haven aan de Waddenzee. Met verschillende boten, waaronder de beroemde TX44, is het mogelijk zeehonden te gaan kijken of andere excursies op de Waddenzee te doen.

Zelfpluktuin

Voor de liefhebbers van zelfplukken is er tussen Den Burg en Oudeschild (neem de weg tegenover de Texelse Bierbrouwerij) een zelfpluktuin te vinden. Van eind mei tot eind oktober. Entree is gratis, wat je plukt moet je wel even afrekenen. Ook een theetuin en een kabouterroute voor kleine kinderen. Adres: Middellandseweg 4, 1792 CG Oudeschild. http://www.zelfpluktuin.nl/

Uit eten

Oudeschild staat bekend om zijn visrestaurants. En dat klopt ook; in de haven, dus vanaf het dorp gezien net over de dijk, zijn een aantal restaurants te vinden. Vrijwel naast de vissersboten dus. Dat geeft nog geen absolute garantie maar het klinkt in ieder geval beter dan “verse vis” in een restaurant in Praag. Bovendien is de omgeving waarin je hier zit absoluut niet verkeerd.

In de buurt van Oudeschild

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 28 februari 2020