Oudesluis – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Oudesluis. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Oudesluis ligt tussen Schagen en Den Helder in de Kop van Noord-Holland.

Tips en aanbevelingen

Oudesluis is zelf geen dagbestemming maar het ligt niet zo ver van het strand bij Callantsoog. Naar het noorden toe is Den Helder met bijvoorbeeld zijn Marinemuseum een bezoek waard.

Kritische noot

Direct rondom Oudesluis ligt agrarisch gebied waarvan flink wat wordt gebruikt voor bollenteelt. Dat levert in het voorjaar kleurige velden op, de rest van het jaar kun je wel heel ver wegkijken. Vlak en ietwat saai kortom.

Wat is er te doen/bekijken in Oudesluis?

Hervormde kerk

In 1681 werd een eerste kerk in Oudesluis gebouwd maar na 20 jaar verbouwd omdat de kerk al te klein was geworden. Vervolgens stortte het dak van de kerk in 1851 na een zware storm in waarna in 1861 de kerk werd herbouwd. In de kerk is overigens een verdieping aangebracht zodat de ruige polderjongens gescheiden konden worden van het wat keuriger ander kerkvolk. De kerk werd in 1960 voor het laatst voor diensten gebruikt en tegenwoordig is het een Cultureel centrum dat onder andere theater- en muziekvoorstellingen organiseert. Meer info: https://cultuurkerkje.nl/

Doopsgezinde kerk

Aan de Sportlaan, vlakbij de brug over de Grote Sloot, staat het Doopsgezinde kerkje uit 1906. Sinds 2018 is het een woonhuis maar de oorspronkelijke functie is aan de buitenzijde nog steeds goed te zien.

Grote Sluys

Tegenwoordig ligt Oudesluis midden in het land, maar dat was in het verleden niet zo. In dit gebied werd De Zijpe aan de westzijde allereerst ingepolderd waarna bij Oudesluis in 1562 een grote zeesluis werd aangelegd naar de Zuiderzee, die hier vooral bestond uit waddenachtig uitlopers. Naast de sluis staat een sluiswachtershuis met een bord aan de gevel die aangeeft hoeveel het kostte om door te mogen varen en hoe de dienstregeling was georganiseerd. Later werd de polder Wieringerwaard aan de oostzijde aangelegd, waarna de zeesluis midden in het land kwam te liggen. Het bleef mogelijk om via de sluis naar de Zuiderzee, en tegenwoordig naar het IJsselmeer of de Waddenzee, te varen.

Molen P

Molen P is een in 1895 gebouwde achtkante bovenkruier maar al in 1664 stond hier een molen. Hij bemaalde de 119 ha grote afdeling P van de Zijpe- en Hazepolder op de Schermerboezem. Sinds 1960 loost de afdeling P haar overtollige water op de aangrenzende afdeling K en werd de molen overbodig. In 1974 werd de molen eigendom van de Stichting De Zijper Molens die de molen restaureerde. Sindsdien draait de molen regelmatig op vrijwillige basis. Overigens is de molen slechts met een boot van dichtbij te bekijken.

Eendekooi “De Hoop”

Tussen de Korte Ruigeweg en de Ooster Egalementsloot ligt ten zuidwesten van Oudeslsuis een perceel met bos, toch opvallend in dit verder erg agrarische en kale gebied. In het bos ligt een eendenkooi die nog steeds in gebruik is om eenden te vangen. Het is een van de grootste in dit gebied.

In de buurt van Oudesluis

Andere plaatsen in de Kop van Noord-Holland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 2 december 2021