Bezoek en beleef Overveen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?
Locatie
Overveen ligt ten westen van Haarlem, ingeklemd tussen de stad en het Nationaal Park Kennemerland.
Tips en aanbevelingen
Het Nationaal Park Kennemerland en het Noordzeestrand dat aan de westzijde van Overveen ligt zijn de grote trekkers van dit gebied.
Kritische noot
Met het centrum van Overveen ben je snel klaar. Er is enige helemaal niet onaardige horeca te vinden maar rondstruinen in eeuwenoude straatjes kun je hier wel vergeten.
Wat is er te doen/bekijken in Overveen?
RK-kerk O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
In 1856 werd aan de westzijde van het centrum van Overveen deze neogotische RK-kerk gebouwd. Bijzonder is dat het interieur grotendeels uit hout bestaat, tot aan de pilaren aan toe. Het orgel stamt uit de bouwtijd van de kerk en er staat in de kerk een doopvont uit 1887. Dankzij welgestelde parochianen heeft de kerk ook indrukwekkende glas-in-loodramen gekregen. Naast de kerk ligt het kerkhof. De kerk wordt nog steeds voor diensten gebruikt. Meer info: https://rkhaarlem.nl/
Gemeentehuis Bloemendaal
Gemeentehuis Bloemendaal staat in Overveen en wordt ook wel “het Suikerpaleis” genoemd vanwege de stralend witte kleur. Ook de voorzijde met opvallende pilaren versterken het idee van een paleis. Oorspronkelijk stamt het huis uit 1820, in 2015 is het gehele interieur en de achterzijde geheel op de schop gegaan om aan de eisen van deze tijd te voldoen. Het karakter van het gebouw is hierbij gelukkig niet verloren gegaan, hoewel sommigen vast de mening zijn toegedaan dat het neerzetten van een geheel nieuw gebouw beter was geweest.
Landgoederen en villa’s
Aan de westzijde van Overveen liggen in een parkachtige setting talloze landgoederen en villa’s. Alleen al daar ronddwalen is geen slecht idee, hoewel de meeste bouwwerken particulier bewoond zijn en privacy door hoge heggen en hekken wordt gewaarborgd. Bij enkele ervan zijn de bij het landgoed behorende parken wel publiekelijk toegankelijk. Aan de westzijde sluit het Nationaal Park Kennemerland direct op dit gebied aan. Een paar bijzondere landgoederen zijn:
Buitenplaats Elswout
Het allereerste gebouw verscheen in 1645 op dit landgoed, dat in 1880 werd vervangen door een imposant landhuis in neorenaissancestijl naar een ontwerp van C. Muysken. Tien jaar later werd een oranjerie toegevoegd. Sinds 1970 is het park in handen van Staatsbosbeheer en vrij toegankelijk. Je wandelt door de verschillende landschapsstijlen die typerend zijn voor de 17e, 18e en 19e eeuw met bomen van wel 250 jaar oud. Het huis is verbouwd tot kantorencomplex en niet te bezoeken tenzij je daar natuurlijk zakelijk moet zijn.
Duinlust
Duinlust is een landgoed aan de Duinlustweg. Het hoofdgebouw is in gebruik als evenementen locatie, het park is van Staatsbosbeheer. Het huis werd gebouwd in 1783, dat in 1881 werd vervangen door een nieuw huis in neorenaissancestijl. De toegangspartij aan de Duinlustweg, de portierswoning, het hoofdgebouw, de oranjerie, de folly, het tuinhuis, de tuinmuur en de ijskelder zijn inmiddels allemaal rijksmonument. In het park zijn drie gemarkeerde wandelroutes uitgezet, fietsen zijn niet toegestaan.
Vaart en Duin
Rond 1600 stond op het terrein een hoeve die was gebouwd als buitenplaats door de toenmalige burgemeester van Haarlem, Johan Colterman. In de loop van de eeuwen ging het meermalen in andere handen over en werd het uitgebreid. De grootste uitbreiding kwam aan het begin van de 20e eeuw wanneer de terreinen van Vaart en Duin en Duinzicht worden samengevoegd. Tuinarchitect Springer verfraaide daarna het park met een rozentuin. Het huis is particulier bewoond en het geheel is helaas niet vrij toegankelijk.
Sterrenwacht Copernicus
Deze volkssterrenwacht is in 1974 opgericht met het doel sterrenkunde en aanverwante wetenschappen voor het brede publiek toegankelijk te maken. Elke vrijdagavond en eerste zaterdagmiddag is de sterrenwacht open, behalve in de zomermaanden. Met behulp van de aanwezige telescopen en met het blote oog kan iedere bezoeker planeten, sterrenhopen, sterrenstelsel en natuurlijk de zon bekijken. Ook worden er lezingen en cursussen georganiseerd. Voor opgroeiende kinderen zeker ook een interessant uitje. Meer info: https://www.sterrenwachtcopernicus.nl/
Watertoren
In 1898 is langs de Zeeweg een watertoren gebouwd die nog steeds eigendom is van waterleidingbedrijf PWN. De toren heeft bovenop kantelen waardoor deze een kasteelachtig uiterlijk heeft. Met open monumentendagen is de toren open en heb je vanaf 31 meter hoogte 360 graden zicht op Overveen en de duinen.
Brouwerskolkpark
Direct aan de westzijde van het centrum van Overveen ligt het Brouwerskolkpark. In dit park liggen diverse wandel- en fietspaden. Het geheel is bosrijk en heuvelachtig en aan de westzijde ligt het Kopje van Overveen. Minder beroemd dan het Kopje van Bloemendaal, maar zeker de moeite waard.
Joodse begraafplaats
In de duinen aan de Tetterodeweg ligt sinds 1797 een Joodse begraafplaats. Op de begraafplaats liggen 220 personen begraven over de periode 1797 tot 1940. Sinds 2005 is het een rijksmonument en nadien zijn zowel de begraafplaats inclusief metaheerhuis (lijkenhuis) als sommige individuele graven gerestaureerd. Elke eerste zondag van de maand zijn er rondleidingen. Meer info: https://www.joodsebegraafplaatsoverveen.nl/
Bezoekerscentrum De Kennemerduinen
Dit bezoekerscentrum aan de Zeeweg is de hoofdingang van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het is een infocentrum met winkel, Duincafé en waterspeeltuin. Het gebouw is gebouwd als een duinboerderij uit de 7e eeuw met zonnepanelen uit de 21 eeuw en uiteraard meer milieuvriendelijke maatregelen om de belasting voor de omgeving te minimaliseren. Hoewel het een hypermoderne uitstraling heeft grijpt het gebouw dus terug op een ver verleden. Meer info: https://www.np-zuidkennemerland.nl/13125/waar/bezoekerscentrum-de-kennemerduinen
Eerebegraafplaats Bloemendaal
In de Tweede Wereldoorlog zijn in de duinen van Bloemendaal, maar ook in Amsterdam en andere plaatsen, totaal 422 verzetsstrijders gefusilleerd. Zij zijn in 45 grafkuilen in de duinen teruggevonden en totaal 372 ervan zijn op de Eerebegraafplaats Bloemendaal herbegraven. Meest bekende verzetsheld is Hannie Schaft, die als voorlopig laatste onder zeer grote belangstelling op 27 november 1945 werd herbegraven. De begraafplaats is een vlak dat bijna in de duinen rondom lijkt te zijn uitgehouwen. Even verderop staat op een duintop een groot kruis en aan de ingang staat een kleine klokkenstoel. Meer info: https://www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu/
In de buurt van Overveen
Andere plaatsen in Kennemerland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 28 februari 2022