Petten – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Petten. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Petten ligt aan de Noordzeekust, ten zuidwesten van Schagen in het noorden van Noord-Holland.

Tips en aanbevelingen

Petten is in de loop van de tijd enkele malen opnieuw gebouwd omdat het in 1692 en 1792 geheel of gedeeltelijk in zee verdween. In de 18e eeuw werd het daarop opnieuw opgebouwd, waarna het in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers grotendeels werd gesloopt ten behoeve van de aanleg van de Atlantikwall. Op het strand wordt middels houten palen genaamd Palendorp het oude dorp gesymboliseerd. Voor het geval je je afvraagt wat die houten palen daar doen…

Aan de noordzijde van Petten ligt misschien wel het onderdeel waarvan Petten het meest bekend is: de kerncentrale. Vanaf Strandslag Pettemerduinen kun je er op afstand een glimp van opvangen. Overigens wordt deze kerncentrale gebruikt om medische isotopen te maken, en niet voor grootschalige energievoorziening. De reactor in Petten produceert een derde van de medische isotopen wereldwijd. Op de rest van het terrein houden ze zich wel bezig met onderzoek naar energie.

Kritische noot

Aan de landzijde van Petten liggen uitgestrekte bollenvelden. Dat is natuurlijk in de voorjaarsmaanden, als het geheel in bloei staat, mooi en kleurrijk. De rest van het jaar doet het wel erg kaal aan.

Wat is er te doen/bekijken in Petten?

Voormalige N-H kerk

De kerk aan het plein is gebouwd na de Tweede Wereldoorlog omdat de oude hervormde kerk in de oorlog verloren was gegaan. De kerk met een losstaande betonnen klokkentoren is een karakteristiek voorbeeld van protestantse kerkbouw uit de wederopbouwperiode. De kerk wordt momenteel als cultureel centrum gebruikt.

Strand

Nog niet zo lang geleden lag bij Petten een niet al te fraaie dijk; de Hondsbossche zeewering. Sinds 2016 is deze dijk onder het zand verdwenen en het strand zo’n 300 meter verbreed. Het nieuw ontstane duingebied kreeg de naam Hondsbossche Duinen. Met deze acties heeft het hele gebied bepaald een grote sprong voorwaarts gemaakt. Omdat deze verandering nog niet zo heel bekend is is het in Petten op het strand doorgaans behoorlijk rustig en parkeren (nog?) gratis.

Panaromaduin

Bij strandopgang 17a ligt een 26 meter hoge panoramaduin. Je kijkt uiteraard uit over zee, maar ook over Petten en aan de ander zijde in het voorjaar over bloeiende bollenvelden. Zeker een aanrader als je hier in de buurt bent.

Pettemerduinen

De Pettemerduinen is een lange, smalle duinen- en bosstrook aan de noordzijde van Petten. De bosstrook eindigt aan de oostzijde bij de bollenvelden, aan de westzijde ligt de Noordzee. Het gebied deel je met vogels, konijnen, vossen, hermelijntjes en zwarte Gallowayrunderen die de begroeiing in de duinen kort houden. Je kunt als je wilt tot aan Callantsoog door de duinen doorwandelen of fietsen.

Grafzerken bij begraafplaats

Op de begraafplaats zijn onder glas een aantal grafzerken te zien die zijn gered uit vroeger tijd. Petten werd namelijk in de oorlog door de Duitsers geheel afgebroken vanwege de aanleg van de Atlantikwall. De grafzerken maken dus onderdeel uit van het weinige dat vanuit het verleden hier nog resteert.

In de buurt van Petten

Andere plaatsen in de Kop van Noord-Holland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 29 november 2021