Santpoort-Zuid – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Santpoort-Zuid. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Santpoort-Zuid ligt net ten noorden van Haarlem in Noord-Holland.

Tips en aanbevelingen

Aan de westzijde van Santpoort-Zuid begint al snel het duingebied van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Je wandelt er langs meertjes en stuifduinen en ga je helemaal westwaarts, dan eindig je vanzelf op het strand van de Noordzee.

Kritische noot

Santpoort-Zuid is een aangename plek om te wonen, maar voor bezoekers is de dorpskern niet bijster interessant.

Wat is er te doen/bekijken in Santpoort-Zuid?

Stationsgebouw Santpoort-Zuid

Het eerste station in Santpoort werd gebouwd in 1967 maar dik twintig jaar later vervangen door het huidige stationsgebouw. Dit staat er tot op de dag van vandaag en is de moeite om buiten, maar vooral ook binnen even te bekijken. Er zit tegenwoordig een Grand Café in en het interieur is nog grotendeels in oude staat. De drankjes en hapjes zijn gelukkig wel van deze tijd.

Ruine van Brederode (aanrader)

De Ruïne van Brederode is een overblijfsel van Kasteel Brederode dat in de 13e eeuw is gesticht door Willem 1 van Brederode. Het heeft daarna een roerige geschiedenis gekend waarbij het al in 1351 na de Hoekse en Kabeljauwse twisten zo was beschadigd dat het daarna is gesloopt. Herbouw volgde waarna in 1492 het kasteel werd geplunderd door Duitse soldaten en daarna niet meer bewoond. Tijdens het beleg van Haarlem wordt het kasteel door Spaanse soldaten in een ruïne veranderd. In de 19e eeuw is de ruïne als een van de eerste rijksmonumenten gerestaureerd. Van maart tot en met oktober is het toegankelijk voor publiek en worden er diverse activiteiten georganiseerd. In de winterperiode is het een verblijfplaats voor vleermuizen en gesloten. Meer info: https://ruinevanbrederode.nl/

Burgemeester Rijkenspark

Tussen Santpoort-Zuid en Santpoort-Noord ligt het Burgemeester Rijkenspark. Het bestaat grotendeels uit bos en wordt doorsneden door fiets- en wandelpaden. Aan de noordzijde ligt een openbaar pierenbadje. Het gebied is vooral in trek bij plaatselijke bewoners en een groot deel is een losloopgebied voor honden.

Rondwandeling Santpoort-Zuid – strand

Een prachtige rondwandeling van Santpoort-Zuid naar het strand en weer terug. Een prima wandeling door de duinen langs meertjes en stuifduinen, waarna je op het strand je tocht vervolgt. Na te zijn uitgewaaid en eventueel bij de horeca daar bent neergestreken gaat de tocht terug wederom door de duinen en dat is bepaald geen straf. De wandeling is gebaseerd op de Trage Tocht – Santpoort Zuid en het Kustpad, een lange afstandpad langs de hele Noordzee. Meer…

In de buurt van Santpoort-Zuid

Andere plaatsen in Kennemerland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 3 februari 2022