Schagerbrug – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Schagerbrug. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Schagerbrug ligt direct ten westen van Schagen in de Kop van Noord-Holland.

Tips en aanbevelingen

Schagerbrug ligt vlakbij Schagen, een plaats die een bezoekje waard is. De andere kant op zijn de duinen en het Noordzeestrand niet ver.

Kritische noot

Direct om Schagerbrug ligt een groot tuinbouwgebied waar op grote schaal bloembollen worden gekweekt. In het voorjaar resulteert dat in een kleurrijk geheel, de rest van het jaar is het akelig vlak en kaal.

Wat is er te doen/bekijken in Schagerbrug?

Hervormde kerk

In 1851 wordt in het centrum van Schagerbrug de nieuwe kerk in gebruik genomen. Het is een zogenaamde Waterstaatskerk, waarbij de overheid een sturende hand heeft en vooral… meebetaalt aan de bouw. De eenvoud van constructie en detaillering is kenmerkend. Ook het gewelf op de zuilen in het interieur en de behouden hoofdvorm dragen bij aan de waarde die de kerk nu nog heeft. Er hangen drie koperen kroonluchters in de kerk: twee Hollandse en een Vlaamse. Alledrie zijn ze ouder dan de kerk, de herkomst is niet bekend. Meer info: https://kerkschagerbrug.wordpress.com/

Zijper Museum

De collectie van het museum bestaat uit objecten die alle een raakvlak hebben met de historie van de Zijper polder. De meeste collectiestukken zijn verworven door schenkingen van bewoners uit de regio. Ook ontmoet je kunstenaar Jan van Scorel die droomde van een polder tussen Petten en Texel. Die droom werd polder de Zijpe. De wisseltentoonstellingen hebben uiteraard ook een link met dit gebied. In het museum is verder een bibliotheek voor degenen die stamboomonderzoek willen doen of dieper in de geschiedenis van de Zijper polder willen duiken. Meer info: https://www.zijpermuseum.nl/

Huize van Strijen

Omstreeks 1730 schonken de families Van Strijen en Van Bambeeck flink wat grond, een boerderij en geld voor de oprichting van een algemeen weeshuis voor arme wezen in de Zijpe en Hazepolder. In 1735 ging het weeshuis van start. In 1895 brandde het weeshuis af en maakte plaats voor het huidige pand aan de Grote Sloot 252 met plek voor 24 wezen. Het had een functie in de opvang van kinderen tot in de 21e eeuw maar inmiddels is het in particuliere handen en het geheel wordt omgezet in een landgoed.

Molen Ooster-N

Molen Ooster-N staat op een paar honderd meter van het adres Ruigeweg 101, direct aan het Noordhollandsch kanaal. De molen is waarschijnlijk gebouwd in 1740 en bemaalde sindsdien de afdeling O-N van de Zijpe- en Hazepolder. In 1962 werd een elektrisch vijzelgemaal naast de molen gebouwd en verloor de molen zijn functie. In de jaren 80 is de molen in particulier bezit gerestaureerd. Tegenwoordig is de molen in bezit van de Stichting De Zijper Molens. Bezoek is mogelijk als de molen draait.

Molen D

Langs de Grote Sloot, aan de noordoostzijde van Schagerbrug, staat sinds 1840 Molen D. De molen bemaalde tot 1950 de afdeling O-N van de Zijpe- en Hazepolder. Al eerder stond op dezelfde plaats een molen, maar die verbrandde in 1839. De molen is in bezit van Stichting De Zijper Molens nadat de laatste particuliere eigenaar de molen had gerestaureerd. Helaas is de molen normaal gesproken niet open voor bezichtiging.

In de buurt van Schagerbrug

Andere plaatsen in de Kop van Noord-Holland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 2 december 2021