St. Maartensbrug – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef St. Maartensbrug. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

St. Maartensbrug ligt in de Kop van Noord-Holland, ten westen van Schagen.

Tips en aanbevelingen

St. Maartensbrug ligt niet ver van de duinen en het Noordzeestrand. Het is ook niet voor niets dat in deze omgeving opvallend veel huisjesparken en campings zijn te vinden.

Kritische noot

Grote Sloot snijdt recht als een liniaal door St. Maartensbrug heen. Ook de rest van het omliggende agrarische landschap is wel heel rechthoekig verkaveld en doet daardoor al snel wat saai aan.

Wat is er te doen/bekijken in St. Maartensbrug?

Hervormde kerk

De Hervormde kerk langs de Grote Sloot aan de noordzijde van St. Maartensbrug is gebouwd in 1696. In de kerk bevinden zich nog diverse onderdelen uit de 17e eeuw waaronder een eikenhouten preekstoel, doophek, twee gestoelten, twee koperen lezenaars en een koperen doopbekkenhouder. De Hervormde kerk was in die tijd bijzonder kapitaalkrachtig en daarom besloot zij het Waterschap te helpen met het financieren van de zeesluis bij Oudesluis. In ruil daarvoor heeft het Waterschap meer dan 2,5 eeuw het onderhoud van de kerk betaald. Na een periode van verval is de kerk weer hersteld en wordt behalve voor diensten ook voor exposities gebruikt. Bij de kerk ligt een begraafplaats met een kleine 1000 graven. Meer info: https://www.kerkje-sintmaartensbrug.nl/

Molen N-G

Ten zuiden van St. Maartensbrug, langs de Grote Sloot, staat Molen N-G. De naam is afkomstig van de afdeling die werd bemalen: “Noorder-G”. Tot aan 1958 gebeurde dit op windkracht, daarna werd het scheprad vervangen door een vijzel en een dieselmotor aangesloten. In de jaren 60 raakte de molen in verval, maar in 1972 werd de molen door Stichting Zijpermolens gerestaureerd waarna hij in ieder geval weer kon draaien. Nadat in 2003 ook het binnenwerk weer was hersteld is de molen ook weer maalvaardig geworden. Helaas kun je er niet zomaar even binnenwandelen.

De Kop is Top

Ten noorden van St. Maartensbrug is over de Grote Sloot een voetbrug gebouwd. Bijzonder is dat deze de contouren heeft van een stolpboerderij. Als je zin hebt kun je naar boven klimmen en in de nok van de stolp naar buiten kijken. Al met al is het een opvallend object.

In de buurt van St. Maartensbrug

Andere plaatsen in de Kop van Noord-Holland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 30 november 2021