St. Maartensvlotbrug – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef St. Maartensvlotbrug. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

St. Maartensvlotbrug ligt in de Kop van Noord-Holland, ten westen van Schagen langs de N9.

Tips en aanbevelingen

Het dorp is vernoemd naar de vlotbrug die midden in het dorp over het Noordhollandsch kanaal ligt. Vlotbruggen zijn in Nederland zeldzaam dus als je er eens eentje wilt zien en gebruiken, dan is dit je kans.

Kritische noot

Het landschap direct rondom St. Maartensvlotbrug is nogal agrarisch en de drukke N9 en het Noordhollandsch kanaal snijden de hele boel ook nog eens doormidden. Vergeleken met de duinen en het Noordzeestrand doet het hier wel wat saai aan.

Wat is er te doen/bekijken in St. Maartensvlotbrug?

Vlotbrug

Midden in St. Maartensvlotbrug ligt een vlotbrug (ook wel, eigenlijk niet juist, pontonbrug genoemd) over het Noordhollandsch kanaal. Het dorp is ernaar vernoemd. Momenteel zijn er nog maar enkele vlotbruggen over van de 16 exemplaren die ooit over het Noordhollandsch kanaal lagen. Andere overgebleven exemplaren liggen in Burgervlotbrug en ’t Zand.

Land van Fluwel

Het Land van Fluwel is een avonturenpark ten zuidwesten van St. Maartensvlotbrug. Onder andere is er een blotevoetenpad, uitkijktoren met glijbanen, maisdoolhof, kinderspeeltuin, klimparcours, skelterbaan en een watervijver met strand. Bij goed weer is het dus zaak zwemspullen in de tas te stoppen. Je mag hier je eigen eten en drinken meenemen, maar er is ook voldoende te koop. Meer info: https://www.landvanfluwel.nl/

Het Wildrijk

Het Wildrijk is aangelegd als een van de buitenplaatsen voor welgestelde Amsterdamse kooplieden aan de westzijde van de Zijperpolder. Een aantal daarvan is verdwenen maar het Wildrijk is in 1940 aangekocht en bleef daarmee gespaard. Je kunt er een aardig uurtje wandelen en in het voorjaar is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. In het najaar zijn er veel paddenstoelen te zien. Meer info: https://www.landschapnoordholland.nl/natuurgebieden/wildrijk

Molen Noorder-M

Ten zuiden van St. Maartensvlotbrug, langs de N9, staat Molen Noorder-M. Bouwjaar is 1657 en tot 1953 zorgde deze molen voor droge voeten van de afdeling N-M van de Zijpe- en Hazepolder. Na 1953 werd de bemaling overgenomen door een vijzelgemaal met motor. Daarna is de molen in handen gekomen van Stichting De Zijper Molens. Deze heeft eerst de molen draaivaardig gemaakt. Nadat in 1981 het scheprad en andere onderdelen waren vernieuwd is de molen weer maalvaardig geworden. Op vrijwillige basis draaien de wieken op zaterdagen waarbij de molen ook is te bezoeken. De grote windturbines die tegenwoordig hier langs het Noordhollandsch kanaal staan zorgen er wel voor dat de molen wat klein aandoet.

In de buurt van St. Maartensvlotbrug

Andere plaatsen in de Kop van Noord-Holland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 30 november 2021