Velsen-Noord – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Velsen-Noord. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Velsen-Noord ligt direct aan de noordzijde van het Noordzeekanaal, bij de uitgang van de A22 die daar onderdoor loopt.

Tips en aanbevelingen

Velsen-Noord eindigt aan de westzijde aan de Noordzee. Weliswaar moet je er via Wijk aan Zee zien te komen, maar het strand is er breed en via de Noordpier IJmuiden kun je een leuk stuk wandelen en alle in- en uitgaande scheepvaart op het Noordzeekanaal bewonderen.

Voor de liefhebbers: je kunt hier via de snelweg A22 het Noordzeekanaal onderdoor naar het zuiden, maar er vaart ook een pont naar Velsen-Zuid.

Kritische noot

De woonwijk van Velsen-Noord ligt geheel ingeklemd tussen het terrein van Tata Steel met zijn immense bedrijfspanden en hoge schoorstenen, Beverwijk en de A22. Veruit de meeste Nederlanders zullen er in hun leven hooguit op enige honderden meters afstand, maar met grote snelheid, aan voorbij scheuren.

Wat is er te doen/bekijken in Velsen-Noord?

Sint-Jozefkerk

De Sint-Jozefkerk is in twee fasen gebouwd. Allereerst werd in 1908 de bouw van koor, dwarsschip, eerste schiptravee en sacristie aangevangen en voltooid. Twintig jaar later breidde de kerk uit met vier schiptraveeën en een hoektoren. In het interieur zijn tussen 1917 en 1919 door de kunstschilder Albert Loots muurschilderingen aangebracht in het koor en het transept. Binnen valt verder het beschilderde plafond van de kerk op. Schuin achter de kerk ligt het kerkhof.

Hoogovensmuseum

Dit museum laat de geschiedenis van het staalbedrijf in IJmuiden zien. Het museum is gevestigd in de oude buizengieterij dat gelegen is net buiten het bedrijfsterrein achter het congrescentrum van Tata Steel. Het productieproces komt voor het voetlicht maar ook een aantal producten die met het geproduceerde staal worden gemaakt zijn te zien. Natuurlijk is er aandacht voor het beroemde schaaktoernooi dat jaarlijks in Wijk aan Zee wordt gehouden. Op het buitenterrein zijn meerdere gigantische werktuigen te zien zoals een gigantische kleine klok en daarnaast diverse spoorwagons. Meer info: https://www.hoogovensmuseum.nl/

Wijkeroogpark

Ben je hier op zoek naar een klein park om even de benen te strekken dan is het Wijkeroogpark, vanuit het centrum van Velsen-Noord aan de andere kant van de A22, een optie. Aan de zuidzijde ligt een stuk dat gebruikt wordt door een volkstuinvereniging. Aan de noordzijde slingeren paden door gras, onder bomen en langs het water dat in de winter als ijsbaan wordt gebruikt.

Noordzeestrand met Noordpier IJmuiden

Je kunt alleen via Wijk aan Zee op het Noordzeestrand komen dat bij Velsen-Noord hoort, maar dan heb je ook wat. Het is er uitzonderlijk breed en behalve door badgasten wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt voor blokarten. De zee is hier prima geschikt om te zwemmen maar windsurfen en kitesurfen zijn ook populair. Tot slot kun je hier, aan de noordzijde van het Noordzeekanaal, de pier opwandelen en alle in- en uitgaande scheepvaart bewonderen. Zeker de cruiseschepen richting Amsterdam v.v. zijn een blik waard.

In de buurt van Velsen-Noord

Andere plaatsen in Kennemerland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 31 januari 2022