Velserbroek – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Velserbroek. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Velserbroek ligt in Noord-Holland net boven Haarlem.

Tips en aanbevelingen

Velserbroek is behalve voor de eigen bewoners en de familie/vrienden ervan naar grootste waarschijnlijkheid geen bestemming die ooit in een routeplanner wordt ingetypt. Ga je echter maar een klein stukje westwaarts dan kom je in een fraai duinengebied. Ben je meer actief ingesteld dan is naar het oosten toe Recreatiegebied Spaarnwoude heel dichtbij. Meer interesse in stadse geluiden? Dan is naar het zuiden toe Haarlem the place-to-be.

Kritische noot

Velserbroek is een polder die in de jaren 80 van de vorige eeuw is omgetoverd tot een woonwijk als uitbreiding op Velsen en Haarlem. Hoewel er wel enige historische sporen zijn terug te vinden is bebouwing uit een ver verleden hier niet te vinden.

Wat is er te doen/bekijken in Velserbroek?

Westbroekplas

De Westbroekplas is in de jaren 90 van de vorige eeuw ontstaan en maakt deel uit van recreatiegebied Spaarnwoude. Aan de noordoostzijde ligt zo’n 200 meter zandstrand met een kiosk en horecagelegenheid. Voor de liefhebbers is er een wandelpad rond de hele plas uitgezet.

Fort Benoorden Spaarndam

Fort Benoorden Spaarndam is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en diende ter verdediging van de slapersdijk. In 1901 kwam het hele bouwwerk gereed. In de Tweede Wereldoorlog is het door de Duitsers gedeeltelijk ontmanteld en verder als zoeklichtremise gebruikt. Na de oorlog ontstond pal voor het fort het munitiebos waarvan nu het kaarsrechte stratenpatroon nog goed is te herkennen. Het fort is normaal gesproken niet voor bezoek geopend, enkele malen per jaar zwaaien hier echter de hekken toch open. Meer info: https://www.stellingvanamsterdam.nl/nl/fort-benoorden-spaarndam

Landje van Gruijters

Aan de zuidoostzijde van Velserbroek, net onder het Fort Benoorden Spaarndam, ligt het Landje van Gruijters. Het ligt buitendijks en is het is zeker in de winter een behoorlijk natte boel dat de nodige waterdieren aantrekt. Trekvogels zoals de oeverloper, bosruiter en bonte strandlopers doen op weg naar Scandinavië of andersom Afrika dit gebied ook aan. Op de stukken grasland die tussen het riet en slik zijn te vinden grazen in de zomertijd koeien en schapen. Al met al is het een stukje gebied om doorheen te wandelen of fietsen als je toch in de buurt bent. Meer info: https://www.landjevangruijters.nl/

In de buurt van Velserbroek

Andere plaatsen in Kennemerland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 1 februari 2022