Vogelenzang – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Vogelenzang. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Vogelenzang ligt een stukje onder Haarlem, nog net in de provincie Noord-Holland.

Tips en aanbevelingen

Vogelenzang is in het gelukkige bezit van een paar fraaie landgoederen en aan de westzijde is het gebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen een absolute aanrader.

Kritische noot

Met het centrum van Vogelenzang ben je als bezoeker heel snel klaar.

Wat is er te doen/bekijken in Vogelenzang?

Huis te Vogelenzang

Al in de 11 eeuw verrees een grafelijk huis dat in de 13e eeuw in opdracht van Graaf Floris V werd vervangen door een jachtslot. In de 17e-18e eeuw wordt het geheel herbouwd en is het huidige landhuis ontstaan. Achter het landhuis strekt zich het vrij toegankelijke landgoed zich uit, voornamelijk bestaande uit bos. Het sluit aan op het gebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Aan de zuidzijde van het landgoed is een grote camping. Het hele landgoed is in particuliere handen en het huis is daardoor helaas niet toegankelijk voor bezichtiging.

Buitenplaats Leyduin

Aan de noordzijde van Vogelenzang staat Huis Leyduin met omliggend een landgoed. Het landgoed bestaat vooral uit bos en is doorsneden met een flinke hoeveelheid wandel- en fietspaden. Er zijn ook enkele wandelingen uitgezet. Aan de noordzijde van het bos is een voormalige V1 lanceerplaats uit de Tweede Wereldoorlog te zien. Verder kun je in het bos nog resten van een oude renbaan en een mooie theekoepel tegenkomen. Wil je nog veel verder wandelen, dan kun je vanaf hier vrij eenvoudig westwaarts het gebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen inlopen.

Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopnemingkerk

De eenbeukige kruiskerk werd gebouwd in 1858-1861 in de toenmalig gebruikelijke neogotische stijl. De toren is maar liefst 55 meter hoog en ook de rest van de kerk was nogal uit de kluiten gewassen voor het dorp dat toen nog veel kleiner was dan vandaag de dag. In de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk beschadigd en werden de klokken geroofd maar na de oorlog werd de schade vrij snel hersteld. Het kerkhof naast de kerk werd in 1900 in gebruik genomen. Op de website kun je via Street view een digitaal kijkje binnen nemen. Meer info: https://www.parochiesklaverblad.nl/olv-tenhemelopneming-vogelenzang/algemeen

Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdam kampte eeuwenlang met water van slechte kwaliteit in de grachten en ook het water wat per boot werd aangevoerd uit onder andere de Vecht bood geen echte oplossing. Pas in 1853 wordt voor het eerst water dat in de duinen is gezuiverd in Amsterdam verkocht. Tegenwoordig wordt in het duingebied ten westen van Vogelenzang, dat 5 km breed en 10 km lang is, per jaar zo’n 70 miljoen m3 water gezuiverd en dat is een groot deel van wat Amsterdam jaarlijks verbruikt. Wandelaars zijn van harte welkom (maar wel met een entreekaartje) en de kans is heel groot dat je hier damherten tegenkomt. Er zijn diverse uitkijkpunten en aan de randen is genoeg parkeergelegenheid en horeca. Met regelmaat kun je met een natuurgids het gebied in waarbij je nog veel meer informatie over de flora en fauna van het gebied opdoet. Meer info: https://awd.waternet.nl/

In de buurt van Vogelenzang

Andere plaatsen in Kennemerland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 15 maart 2022