Volendam – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Volendam. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Volendam is waarschijnlijk het meest bekende toeristische uitje in de buurt van Amsterdam. Bussenvol toeristen worden hier elke dag geleegd om ze een uur of paar uurtjes later weer op te zuigen, op naar de volgende attractie. Toch is dat natuurlijk niet helemaal voor niets; het is een alleraardigst vissersplaatsje met een bescheiden haven direct voor de deur. Vanaf daar kun je met de boot naar Marken, zeker geen onaardig vaartochtje en ook daar kun je je met een wandeling over het eiland best vermaken. In Volendam is het maken van een foto in klederdracht zó over de top dat het weer leuk wordt. Wil je toch iets van historie zien, dan is de Stolphoevekerk, in een straatje net achter de haven, een blik waard.

Locatie

Volendam ligt ten noorden van Amsterdam in Waterland.

Tips en aanbevelingen

Wil je Volendam beter leren kennen dan is een kleine rondwandeling door de achter de haven gelegen woonwijken een goed idee. Het Doolhof en de Oude Kom zijn aanraders; hier vind je oude straatjes met huizen die typerend zijn voor een oud vissersdorp als Volendam.

Ook de dijk die ten noorden van de haven doorloopt langs het Markermeer is een aanrader; je hebt daar een mooi uitzicht over het water vol met plezierjachten en zeilboten. Tenminste, als het weer er een beetje naar is.

Kritische noot

Volendam wordt, zeker in het zomerseizoen, overstroomd door toeristen. Aan de haven kun je dan vrijwel letterlijk over de hoofden lopen. Ook het aanbod aan winkels is op deze plaats helemaal afgestemd op deze dagelijkse invasie. Wil je Volendam dus leren kennen, dan is dit ongeveer de slechtste plek om dat te doen. Aan de andere kant vinden sommigen het ook wel weer een vermakelijk gezicht.

Wat is er te doen/bekijken in Volendam?

Stolphoevekerk (aanrader)

De kerk is in 1658 gebouwd in de vorm van een stolphoeve en staat aan de Burg. Kolfschotenplein 1, net achter de straat langs de haven. Binnen valt meteen het geschilderd houten gewelf met de wapens van Holland, Westfriesland, Edam en Volendam op. Daarnaast is er een preekstoel uit de 17e eeuw en een kabinetsorgel van eind 18e eeuw te vinden.

St. Vincentiuskerk

Sinds 1860 heeft Volendam een eigen R.K. kerk nadat ze in de periode daarvoor elke zondag de wandeling naar Edam moesten maken. De neogotische kerk is intussen meermalen verbouwd en gerestaureerd. In het zomerseizoen is de kerk in het weekend open voor toeristen. Meer info: https://kerkvolendam.nl/

Coöp. Visafslag St. Vincentius

De Coöp. Visafslag St. Vincentius staat aan de noordzijde van de haven, buitendijks op betonnen palen. Het houten gebouw werd in 1934 gebouwd en werd gebruikt voor de handel en als kantoor. Sinds het einde van de 20e eeuw is de functie van visafslag verloren gegaan. Tegenwoordig is er een leerwerkbedrijf in gevestigd en de producten worden hier verkocht.

Musea

Het toch niet al te grote Volendam heeft een drietal musea binnen de gemeentegrenzen:

Het Volendams Museum

Het Volendams Museum is een historisch museum met een vaste expositie over de Volendammer klederdracht, schilderijen en botters. Daarnaast zijn er in de vaste opstelling historische interieurs te zien. Het museum toont het Volendam uit de tijd tussen 1850 en 1950, onder andere door oude films. Onderdeel van het museum is het sigarenbandhuisje met kunst gemaakt van sigarenbandjes. Daarnaast is er een jaarlijks wisselende thematentoonstelling. Meer info: https://www.volendamsmuseum.nl/

Palingsoundmuseum

Het Palingsoundmuseum geeft een overzicht van de ontwikkeling van de muziek in Volendam sinds 1905, maar met name sinds de jaren 60. Deze kenmerkende muziek wordt wel de palingsound genoemd met artiesten en groepen als Jan Smit, Piet Veerman, The Cats, BZN en Nick en Simon. Onder andere zijn muziekinstrumenten, gouden platen, beeldjes, foto’s en video te zien. Het is gevestigd in een paviljoen aan Het Marinapark, boven een visrestaurant annex palingrokerij van museumeigenaar Smit. Meer info: https://www.smitbokkum.nl/palingsoundmuseum-en-exposities/

Cheese Factory Volendam

Aan de Haven is het kaasmuseum te vinden. Je kunt er demonstraties bijwonen en uiteraard kaas proeven en kopen. Gek genoeg gaat het hier onder andere over de productie van Goudse kaas terwijl de Beemster toch een stuk dichterbij is. Toegang is gratis maar commercie is hier nooit ver weg. Het museum is het hele jaar geopend. Meer info: https://www.cheesefactoryvolendam.com/

Volendam – Marken Express (aanrader)

Hoewel het voormalig eiland Marken tegenover Monnickendam ligt, kun je met de boot vanaf Volendam het eenvoudigst in Marken komen. Het is een aangename tocht van een half uur en deze boot vaart, behalve als de Gouwzee is bevroren, het hele jaar. In Marken kun je je prima vermaken met een wandeling door de diverse buurten en er zijn talloze tourist traps te vinden. Vervolgens kun je met de boot of wandelend / fietsend over de dijk terug naar het vasteland.

Experience Volendam

Met behulp van een VR-bril ga je terug naar 1916, de tijd dat Volendam nog een klein vissersdorp was en klederdracht bepaald geen uitzondering. Onder andere vertelt een gastvrouw alles over de traditionele kleding en kom je in een oud Volendams straatje en op een vissersboot terecht. Meer info: https://www.experiencevolendam.nl/

Foto in klederdracht

Op meerdere plaatsen langs de haven is het mogelijk jezelf te laten fotograferen in klederdracht. Hoewel het ongeveer de meest toeristische activiteit is die hier is te doen heeft het toch wel wat. Enorme groepen toeristen van over de hele wereld laten zich in ieder geval verleiden en ook als nuchtere Hollander kun je er de lol hopelijk wel van inzien. En anders loop je er eenvoudigweg aan voorbij.

Hotel Spaander

Hotels worden doorgaans op IsDitLeuk.nl niet vermeld. Voor Hotel Spaander maken we een uitzondering. Dit hotel, aan de Haven, is al sinds 1881 een hotel waar kunstenaars graag verbleven. Ze hadden eigen ruimtes ter beschikking en betaalden vaak in natura, dat nu dus in het hotel hangt. Daarnaast zijn sommige kamers nog in de stijl van de 19e eeuw. Kortom, mocht Volendam een bestemming zijn waar je een nachtje blijft slapen, dan is deze plek zo gek nog niet.

Kermis

In deze regio wordt in elke zichzelf respecterende plaats jaarlijks wel een kermis gehouden. Die van Volendam steekt er met kop en schouders bovenuit. Uiteraard kun je er ongeveer de hele lokale bevolking vinden maar dit evenement trekt verder volk uit de weide omtrek. De kermis wordt gehouden eind aug. / begin sept. Meer info: https://www.kermis-in-volendam.nl/

In de buurt van Volendam

Andere plaatsen in Waterland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 28 januari 2022