Westerland – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Westerland. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Westerland ligt in de Kop van Noord-Holland, tussen Den Helder en de afsluitdijk.

Tips en aanbevelingen

Het voormalige eiland Wieringen, waarop Westerland ligt, heeft een geheel eigen karakter en veel oudere bebouwing dan het zuidelijk gelegen Wieringermeer. Bezoek dus ook zeker Hippolytushoef en Den Oever. De andere kant op kun je naar Den Helder met onder andere het Marinemuseum en het Noordzeestrand is dan ook heel dichtbij.

Kritische noot

De drukke N99 snijdt dwars door het agrarische landschap net buiten het dorp Westerland heen en maakt het hier niet bepaald rustiger.

Wat is er te doen/bekijken in Westerland?

Nicolaaskerk

Westerland ligt op het voormalige eiland Wieringen vandaar dat de eerste kerk hier al uit een ver verleden stamt; rond de 12e / 13e eeuw. De huidige kerk is ook van respectabele leeftijd; de toren van de kerk dateert uit de 15e eeuw, het schip van kerk is in 1828 herbouwd nadat de originele kerk te bouwvallig was geworden. De kerk staat op een verhoogd kerkhof, ook een bezoekje waard, en de klok is zeer oud: uit 1510. De kerk wordt niet meer voor diensten gebruikt maar wel voor culturele activiteiten. Meer info: https://www.westerlanderkerk.nl/

Lutjesstrand

Het Lutjestrand zou je het oudste strand van Noord-Holland kunnen noemen. Het oorspronkelijke strand bestaat uit pleistoceen zand van zo’n 100.000 jaar oud. De naam is afgeleid van “lutje”, wat staat voor: klein. Rond 1990 is het strand echter vergroot zodat er nu meer ruimte is voor degenen die hier op een zomerse dag van willen genieten. Het strand ligt overigens niet aan de Waddenzee, maar aan het Amstelmeer. Heb je geen zin om te zwemmen of luieren maar om te windsurfen of kitesurfen, dan kan dat hier ook heel goed; er is genoeg water en wind voorhanden.

Waddenzee

Aan de noordzijde van Westerland eindigt de plaats bij de Waddenzee. Je hebt hier een prima uitzicht en het aantal vogels kan hier heel groot zijn. Vanwege de getijden is het uitzicht elke keer anders dus het is de moeite, als je hier wat langere tijd in de buurt bent, meermalen langs te komen. De stevige maar weinig fraaie dijk moet je maar zoveel mogelijk uit het zicht houden.

In de buurt van Westerland

Andere plaatsen in de Kop van Noord-Holland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 6 december 2021