Bezoek en beleef Wieringerwerf. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?
Locatie
Wieringerwerf ligt centraal in de polder Wieringermeer in de Kop van Noord-Holland.
Tips en aanbevelingen
Wieringerwerf heeft een regiofunctie en daarmee meer winkels dan normaal gesproken het geval zou zijn voor een dorp van ruim 5000 inwoners. Heb je dus toevallig ergens behoefte aan, dan kun je hier waarschijnlijk wel terecht.
Kritische noot
Wieringerwerf ligt middenin de Wieringermeer. Deze polder is zelfs voor Nederlandse begrippen wel heel vlak, en het enige wat tegenwoordig de lucht in priemt zijn de enorme windmolens. Niet veel mensen zullen dit landschap heel erg kunnen waarderen.
Wat is er te doen/bekijken in Wieringerwerf?
R.K. Christus Koning kerk
In 1939 ging de eerste paal van de R.K. kerk in Wieringerwerf de grond in waarna de kerk op 11 augustus 1940 werd ingewijd. Aan het einde van de oorlog lieten de bezetters de Wieringermeer onder water lopen waardoor de kerk ernstig werd beschadigd. Na de oorlog is de kerk gerestaureerd en opnieuw ingewijd op 6 september 1956. Bijzonder is de muurschildering in de doopkapel. Deze stelt Johannes de Doper voor, prekend in de woestijn. Meer info: https://rkwieringermeer.nl/
Kerk Het Kompas
Aan de Meeuwstraat staat de voormalige Hervormde kerk. Het is een tamelijk bescheiden kerk die in 1937 werd gebouwd en in 1954 werd uitgebreid. Na het samengaan van de Hervormde en Gereformeerde gemeente in 2002 is de kerk buiten gebruik gesteld en uiteindelijk omgebouwd naar seniorenwoningen. Het uiterlijk is grotendeels behouden gebleven en daarmee is het het waard is om letterlijk een moment bij stil te staan.
Kerk De Samenstroom
Aan de Terpstraat, in het centrum, staat de kerk die tegenwoordig onder de naam De Samenstroom door het leven gaat. In 2002 is de Gereformeerde kerk gefuseerd met de lokale Ned. Hervormde gemeente tot Protestantse Gemeente en sindsdien wordt deze naam gebruikt. De kerk is gebouwd in 1938 en het is een markante interbellumkerk met grote toren, de hoogste in Wieringerwerf.
Robbenoordbos
Aan de noordoostzijde van de polder Wieringermeer bleek de grond niet erg geschikt voor landbouw en werden bomen aangeplant. In eerste instantie bedoeld als productiebos, tegenwoordig wordt het gebied vooral voor recreatieve doeleinden gebruikt. Het bos is behoorlijk gevarieerd met verschillende boomsoorten zoals zomereiken, beuken en grove dennen. Het trekt daarmee dieren als uilen, konijnen, spechten, vleermuizen, reeën en boommarters. Aan de zuidzijde is het door een laag en nat gebied, genaamd Dijkgatsweide, verbonden met het Dijkgatbos. Er staat hier een uitkijktoren, een aanrader. Meer info: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/wieringermeer/over-de-wieringermeer
Dijkgatbos
Op 17 april 1945 werd de dijk die de Wieringermeer scheidt van het IJsselmeer aan de noordzijde door de Duitsers opgeblazen. De stroomgaten (wielen) die toen ontstonden zijn nog steeds te zien en de nieuwe dijk maakt hier een opvallende knik om de stroomgaten heen. Aan de landzijde veroorzaakte het water een grote hoeveelheid zand waarop na de oorlog een bos werd aangelegd; het Dijkgatbos. Onder andere zwarthandelaars uit de oorlog moesten hiervoor de handen uit de mouwen steken. Tegenwoordig is het een stukje natuur waar onder meer reeën, vossen en hazen te zien zijn en in de lucht duiven, uilen, nachtegalen en roofvogels als de havik, sperwer en buizerd. Je kunt er wandelen, mountainbiken of te paard het gebied in en er worden in de zomer vakantiekampen voor kinderen georganiseerd. Meer info: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/wieringermeer/over-de-wieringermeer
Gemaal Lely
Gemaal Lely staat aan de dijk vlak boven Medemblik. Het is een meer karakteristiek gebouw dan gemaal Leemans, dat veel noordelijker staat. Samen met dit gemaal heeft het vele jaren gezorgd voor het drooghouden van de Wieringermeer. Tegenwoordig dient het gemaal Lely alleen nog als back-up. Reden is dat de Wieringermeer erg laag ligt en daardoor ook zout kwelwater in het IJsselmeer terecht komt als dit gemaal aan het werk wordt gezet. Het gemaal inclusief dienstwoningen is, net als gemaal Leemans, inmiddels een rijksmonument.
Gemaal Leemans
Gemaal Leemans staat aan de noordzijde van de polder Wieringermeer, vlakbij Den Oever. Dit gemaal heeft samen met gemaal Lely in een halfjaar tijd in 1930 de polder drooggemalen. Tegenwoordig is dit het hoofdgemaal om de polder ook droog te houden, het water wordt direct op de Waddenzee geloosd. Oorspronkelijk was het gemaal voorzien van twee dieselmotoren, terwijl gemaal Lely voorzien was van elektromotoren. Op zo’n manier kon bij uitval van een van de twee de polder toch droge voeten houden. Tegenwoordig heeft ook gemaal Leemans elektromotoren maar wel met een noodstroomvoorziening.
In de buurt van Wieringerwerf
Andere plaatsen in de Kop van Noord-Holland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 7 december 2021