Wijk aan Zee – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Wijk aan Zee. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Wijk aan Zee ligt net boven het Noordzeekanaal in Noord-Holland.

Tips en aanbevelingen

Over de Zeestraat rij je door bos richting Wijk aan Zee. Vergis je echter niet; het eerste deel is dit slechts een corridor waar aan beide zijden uitgestrekt terrein van Tata Steel zich uitstrekt. Ben je in Wijk aan Zee, dan valt meteen de dorpsweide, een groen weiland midden in het dorp, op. De meesten zullen in deze charmante kleine plaats direct doorrijden naar de westzijde, parkeren, en vervolgens hun achterwerk op het strand laten zakken.

Eenmaal per jaar is Wijk aan Zee het centrum van de wereld (to say the least) omdat hier het fameuze Tata Steel Chess Tournament wordt gehouden, het grootste schaaktoernooi ter wereld.

Kritische noot

De tijd dat de rokende schoorstenen van Tata Steel stonden voor vooruitgang en economische voorspoed liggen inmiddels wel achter ons. Hoewel de fabriek langzamerhand ook in de gaten heeft dat staal in de toekomst anders moet worden gefabriceerd is het sentiment inmiddels dat dat liever vandaag dan morgen moet gebeuren.

Wat is er te doen/bekijken in Wijk aan Zee?

Strand

Wijk aan Zee ligt direct aan het Noordzeestrand en op deze plek is het strand flink breed. Ook in hoogzomer kun je hier met gemak een plekje vinden. Behalve zonnen, zwemmen en luieren kun je hier op het strand bijvoorbeeld ook blokarten of in zee wind- of kitesurfen. Aan de zuidzijde is uitzicht op Tata Steel, dus een beetje strategisch gaan zitten zodat je dat precies niet ziet is een goede zaak. Helaas staat in zee tegenwoordig ook nog eens een windmolenpark en ook dat is begrijpelijkerwijs niet echt een verbetering gebleken. Tot slot staan hier tegen de duinen flinke rijen strandhuisjes wat ook wel afbreuk doet aan het natuurlijke aanzien van dit gebied.

Dorpskerk

De huidige Dorpskerk is in ca. 1420 gebouwd als laatgotische kruiskerk. Hij werd gewijd aan St. Odulphus. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is het gebouw deels verwoest waarna de restanten aan de gereformeerde gemeente werden toegewezen. Deze telde slechts een gering aantal leden. De kerk werd hersteld en in 1899, toen er alsnog 600 kerkgangers werden geteld, anders ingericht om de toeloop te kunnen bergen. Het interieur dateert grotendeels uit de 19de eeuw, het Maarschalkerweerd-orgel uit 1905. Om de kerk ligt het oude kerkhof.

Sint-Odulphuskerk

De Sint-Odulphuskerk, gelegen aan de gelijknamige straat, is een tamelijk eenvoudige neogotische kerk. Hij is gebouwd in 1891 en heeft de Tweede Wereldoorlog, waarbij op een goed moment heel Wijk aan Zee werd ontruimd, overleefd. Het orgel is feitelijk het oudste onderdeel van de kerk. Dit is gebouwd in 1754 en eerst gebruikt in een schuilkerk in Schiedam-Kethel. In 1891 kwam het in de huidige kerk terecht en staat nu op een fraaie plek in het priesterkoor. Schuin achter de kerk ligt het kerkhof. Meer info: https://www.eloyparochie.nl/

Beeldenpark Een Zee van STaal

Aan de zuidzijde van Wijk aan Zee staan in de duinen een aantal grote stalen kunstwerken. Een stalen toegangspoort geeft het hele jaar toegang en er is een wandelpad waardoor je de 16 objecten van dichterbij kunt bewonderen. Op de website worden alle objecten uitgebreid toegelicht. Op de achtergrond zijn de gebouwen en schoorstenen van Tata Steel te zien wat het geheel wel een ietwat bizarre sfeer geeft. Bij de ingang is een klein parkeerterrein voor auto’s maar in het hoogseizoen is het verstandig als het even kan met de fiets of wandelend deze kant op te gaan. Meer info: https://eenzeevanstaal.nl/

Atlantikwall Wijk aan Zee

Wijk aan Zee viel in de Tweede Wereldoorlog binnen de Festung IJmuiden. In een jaar of 2 tijd zijn toen in dit hele gebied zo’n 1200 bunkers gebouwd waarvan ongeveer 90 in Wijk aan Zee. Niet alleen werd druk gebouwd in de duinen maar ook in het achterland waren de kubieke meters beton niet aan te slepen. Dat alles ter verdediging van dit strategisch belangrijke gebied. De vereniging “Rondje Wijk aan Zee” heeft drie bunkers in beheer waarlangs zij excursies organiseert. Het betreffen een radarbunker, manschappenbunker en een kuverbunker (Kusten Verteidigungsbunker). Meer info: http://www.rondjewijkaanzee.nl/atlantikwall-wijkaanzee/

In de buurt van Wijk aan Zee

Andere plaatsen in Kennemerland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 24 januari 2022