Plaatsen in Overijssel

Overijssel wordt gewoonlijk onderverdeeld in de Kop van Overijssel, Salland en Twente. De verschillen tussen deze drie regio’s zijn behoorlijk groot. Twente kent een landelijk karakter en een coulissenlandschap, terwijl je in de Kop van Overijssel in een bijzonder waterrijk gebied terecht komt. Salland is bekend van de Sallandse Heuvelrug maar het stroomgebied van de IJssel met eeuwenoude Hanzesteden is ook de moeite waard.

Kop van Overijssel

De Kop van Overijssel valt vrijwel samen met de tegenwoordige gemeente Steenwijkerland. Voor toerisme en dagjes uit is het Nationaal Park Weerribben-Wieden hier aan absolute aanrader. Het is een gebied met veel water, riet en laaggelegen land waar je kunt wandelen, fietsen en niet in de laatste plaats, varen.

Giethoorn is misschien wel het meest bekend, maar ook Wanneperveen, St. Jansklooster, Kalenberg en Ossenzijl zijn plaatsen waarin en je omheen leuke activiteiten kunt ondernemen. Ga je wat meer naar het westen dan kom je vanzelf in de voormalige Zuiderzeestadjes Vollenhove, Blokzijl en Kuinre terecht.

Salland

Salland is feitelijk het middengebied van Overijssel. Aan de westzijde stroomt de IJssel, aan de oostzijde is de Sallandse Heuvelrug ongeveer de grens. Bekende steden in Salland zijn Deventer en Zwolle.

Twente

Twente omvat het oostelijk deel van Overijssel en staat bekend om zijn coulisselandschap. Dat wil zoveel zeggen als dat in het landschap op veel plaatsen stukjes akkerland en bos elkaar afwisselen waardoor leuke doorkijkjes ontstaan. Het is dus niet zo gesloten als een bos, maar ook geen open vlakte en veel mensen vinden dat buitengewoon fraai. Ook als vakantiegebied staat het op de kaart, met name het gebied rondom Ootmarsum.

Vechtdal

Het Vechtdal is onderdeel van het Overijsselse Salland en ligt rond de rivier de Overijsselse Vecht. Deze rivier Vecht komt bij Gramsbergen Nederland binnen en loopt vervolgens via de gemeenten Hardenberg, Ommen en Dalfsen ten noorden van Zwolle uit in het Zwarte Water.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 11 maart 2021