Agelo – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Agelo. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je vanaf Ootmarsum met de buurtbus naar Agelo. Met de auto rij je over de N349 of N736 naar Agelo.

Tips en aanbevelingen

Ootmarsum groeit aan de zuidzijde richting Agelo en is inmiddels op het grondgebied van Agelo terecht gekomen. Met andere woorden: Ootmarsum met zijn aantrekkelijke centrum, is wel héél dichtbij.

Kritische noot

Agelo is een buurtschap waarvan Groot-Agelo, zoals de naam al aangeeft, het grootste is, maar nog steeds niet meer dan een kleine verzameling boerderijen en woningen. Met andere woorden: Agelo is slechts zeer bescheiden, hoewel de geschiedenis ook hier honderden jaren terug gaat.

Wat is er te doen/bekijken in Agelo?

Kipboomkapel

In deze omgeving, behoorlijk katholiek, zijn opvallend veel Mariakapelletjes en kruisen langs de weg te vinden. In Agelo is in 2014 op de hoek Weerselosestraat/Kipboomweg met behulp van een aantal buurtschapshanden een nieuwe Mariakapel gebouwd. Het is, als je hier dan toch bent, zeker de moeite waard om letterlijk even bij stil te staan.

Vakwerk schuren en spiekers

We zijn hier niet voor niets in het Twentse land en dus kom je al rondfietsend, -lopend of rijdend de nodige vakwerk schuren en spiekers (opslagplaatsen voor graan) tegen. In Agelo hebben sommige het zelfs geschopt tot rijksmonument, zoals aan de Dusinksweg 14 en Dennekampseweg 2. Het vakwerk doet een beetje Duits/Oostenrijks aan maar past zeker ook in het Twentse landschap.

Achter de Voort

In het zuidoosten van Agelo ligt een bosgebied dat onderdeel uitmaakt van Achter de Voort, Agelerbroek & Voltherbroek. Het is een 324 ha groot Natura 2000-gebied en bestaat uit loofbossen, moerasbos en graslanden, overblijfselen van de oeroude Twentse natuur. Er leven hier reeën en dassen, maar meest bijzonder zijn de kamsalamanders. Kamsalamanders hebben, de naam zegt het al, een kam op de rug en ze worden wel 20 centimeter lang.

In de buurt van Agelo

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 2 november 2020