Almelo – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Almelo. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met de trein kun je Almelo vanuit het westen via Deventer en Zwolle en vanuit het oosten uit Hengelo/Enschede bereiken. Met de auto rij je over de A35 zo naar Almelo toe.

Tips en aanbevelingen

Almelo is lange tijd gedomineerd door de textielindustrie. Hoewel deze industrie in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werd weggevaagd, zijn er nog genoeg restanten te vinden van de oude glorie. Onder andere de grote huizen van de vroegere eigenaren van de fabrieken en restanten van oude gebouwen die inmiddels een andere bestemming hebben gekregen zijn eigenlijk een must bij een bezoek aan Almelo.

Midden in Almelo kun je slapen in het voormalige Huis van Bewaring. Je kunt natuurlijk in een voormalige cel overnachten maar ook in een voormalige cipierskamer, in een van de portiers of zelfs in het huis van de directeur. Je kunt hier ook trouwen. Hoewel waarschijnlijk niet iedereen de associatie tussen locatie en evenement op prijs zal stellen.

Kritische noot

Herman Finkers wist ooit eens met de uitspraak “Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Almelo is altijd wat te doen.” het meest dodelijke statement ooit over een Nederlandse plaats te maken. Vergeleken met deze uitspraak valt het mee in Almelo, maar…

Wat is er te doen/bekijken in Almelo?

Waag

Aan het Waagplein staat het laatst gebouwde waaggebouw in Nederland. Het verrees in 1914, ook het jaar waarin Stad en Ambt Almelo werden samengevoegd tot Almelo. Tegenwoordig is het in gebruik als winkel, maar de buitenzijde is nog steeds de moeite waard.

Grote Kerk

De Grote kerk is in 1236 door de Heer van Almelo gesticht als slotkapel. Vanaf 1613 is de kerk protestants, in 1873 werd de kerk flink verbouwd en vergroot. Het orgel stamt uit 1754, maar het binnenwerk is in 1963 geheel opnieuw gebouwd. De kerk is een monument en hoewel hij nog actief voor diensten wordt gebruikt, is bezoek op een aantal middagen per week mogelijk. Meer info: https://www.pga-grotekerk.nl/

Georgiuskerk

De reformatie zorgde ervoor dat de katholieken in Almelo geen (officiële) kerk meer hadden. Rond het begin van de 19e eeuw werden veel protestantse kerken weer teruggegeven aan de katholieken maar in Almelo verrees in 1902 de Georgiuskerk. In 2009 werd de kerk door paus Benedictus XVI ter gelegenheid van het 225-jarig bestaan van de parochie verheven tot ‘basilica minor’, de kerk werd dus een basiliek.

Doopsgezinde kerk

In de 17e eeuw stond de heer van Almelo toe aan de doopsgezinden een eigen kerk in het centrum van Almelo te bouwen. In eerste instantie was het een schuilkerk, die dus niet al zodanig herkenbaar was. Pas later werd een karakteristieke voorgevel gebouwd met een ingang aan de Grotestraat.

Huis Almelo

Huis Almelo is een havezate aan de oostzijde van Almelo, net achter de Grote kerk. De eerste keer dat het is genoemd is in de 13 eeuw. In de loop der eeuwen is de havezate meermalen verwoest, verbouwd, gerestaureerd en uitgebreid. Voor het huis strekt zich 2,5 km kaarsrecht de Gravenallee zich uit. Het huis is nog steeds privé-eigendom en niet te bezichtigen. Je kunt wel over de Gravenallee en om het huis heen wandelen.

Belllinckhof

Landhuis Bellinckhof, aan de Wierdensestraat, is een typisch, maar ook wel heel fraai voorbeeld van de rijkdom van de textielfabrikanten in de loop van de 18e en 19e eeuw. In 1920 werd dit landhuis gebouwd in opdracht van Ten Cate, en ook vandaag de dag bewoont de familie Ten Cate het pand nog steeds. Aan de zuidzijde van de villa is een geometrische tuin aangelegd rondom een middenas, die vanuit het landhuis uitgaat. Daarnaast zijn er een kwekerij, dienstwoningen en een koetshuis in het park te vinden. Het pand en de tuin zijn helaas niet publiekelijk toegankelijk.

Musea

In Almelo kun je een drietal verschillende musea bezoeken:

Stadsmuseum Almelo

De vaste expositie omvat het textiel verleden van Almelo maar ook gebruiksvoorwerpen, belangrijke Almeloers, natuurlijk Ten Cate, etc. Daarnaast zijn er wisselende exposities met dikwijls een link naar heden of verleden van Almelo. Meer info: https://www.stadsmuseumalmelo.nl/

Bolletje museum

Op de eerste verdieping van de Bolletjewinkel aan de Grotestraat Zuid is een bescheiden museum te vinden. Je maakt een reis terug in de tijd met oude bakmachines, bakvormen voor brood, beschuit, roggebrood, koekjes en taarten, beschuitbussen, krantenknipsels, reclamemateriaal etc.. Op bepaalde dagen zijn er rondleidingen. Meer info: https://bolletjewinkel.nl/bolletje-museum/

Het Wevershuisje

Midden in het hart van Almelo, bij de Grote Kerk, staat een uit het begin van 1600 stammende stadsboerderij. Een karakteristiek oud huisje met vakwerkmuren, wand- en plafondschilderingen wat tegenwoordig bekend staat als het Wevershuisje. Er is een permanente expositie van ‘Van vlas tot linnen’, met o.a. een 300 jaar oud weefgetouw, spinnenwielen, textielwerkvormen en oude gereedschappen. In het Wevershuisje zijn demonstraties te zien van oude ambachten zoals weven, spinnen, kantklossen en zijde schilderen. Meer info: https://www.wevershuisje.nl/

Molen De Hoop

Molen De Hoop, middenin Almelo, is gebouwd in 1870 met hergebruik van materiaal van een oudere stadsmolen uit 1797. In 1910 brandde de bovenbouw af, maar werd daarna opnieuw opgebouwd. Zoals zoveel molens in Nederland raakte ook deze in ongebruik; in 1951 draaiden de wieken hun laatste productierondje, in 1978 gold dat evenzo voor de elektromotor. In 1995 is de molen grootschalig hersteld en tegenwoordig draaien de wieken dankzij vrijwillige molenaars op woensdag en zaterdag weer. De molen bevat een winkeltje waar diverse meelproducten te koop zijn. Daarnaast is er een permanente tentoonstelling te zien: “Van akker tot bakker”. Meer info: https://dehoop-almelo.nl/

Beeklustpark

Aan de westzijde van Almelo ligt het Beeklustpark. Dit relatief bescheiden park kent een stukje met bos, een open vijverpartij en aan de noordzijde ligt Stadsboerderij Beeklust, een kinderboerderij. Aan de west- en zuidzijde wordt het park begrensd door de Almelose Aa en de Weezebeek.

Schelfhorstpark

Ten opzichte van het centrum aan de noordoostzijde ligt het Schelfhorstpark. Het park kent gras, bos en een waterpartij met onder andere zwanen en waterlelies. Hoewel het park meer bedoeld is voor de bewoners van de omliggende woonwijken, kun je als bezoeker van Almelo als je wilt een ommetje maken door dit park.

Stadsboerderij Beeklust

Stadsboerderij Beeklust ligt aan de rand van het Beeklustpark Almelo. Op deze kinderboerderij worden veel verschillende boerderijdieren gehouden zoals koeien, varkens, schapen, geiten, kippen, konijnen en cavia’s. Natuurlijk trekt dat drommen kinderen, maar ook voor volwassenen is het een aangename locatie. In het winkeltje zijn koffie/thee/fris of een ijsje te krijgen en cadeauartikelen en snoepgoed uit grootmoeders tijd. Meer info: https://www.stadsboerderijbeeklust.nl/

In de buurt van Almelo

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 12 januari 2021