Ambt Delden – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Ambt Delden. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Ambt Delden en Delden (stad) zal lang niet iedereen uit elkaar weten te houden. Dat is ook niet erg, maar er is natuurlijk een groot verschil tussen de plaats Delden met een lang niet onaardig centrum en het omliggende gebied, de vroegere “Ambt”. Maak er een combinatiebezoek van, dat bevalt de meeste mensen het beste.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je het beste naar Delden afreizen, dat heeft een eigen treinstation. Ambt Delden ligt aan de westzijde om de plaats Delden heen, dus je loopt er vervolgens zo heen. Met de auto rij je via de N346, N741 of N740 richting Delden, even daarvoor rij je dan al door Ambt Delden.

Tips en aanbevelingen

Landgoed Twickel met zijn kasteel, watermolen, museum en uitgebreid bos voor leuke wandelingen en fietstochten is de toeristische magneet hier. Hoewel het gehele landgoed feitelijk niet helemaal in Ambt Delden ligt, maar wie zal daar aanstoot aan nemen.

Kritische noot

Ben je op zoek naar een dorps- of stadskern onder de naam “Ambt Delden”? dat wordt lang zoeken. De kern van Delden is de stad Delden, die tegen het buitengebied “Ambt Delden” aanligt.

Wat is er te doen/bekijken in Ambt Delden?

Landgoed Twickel

Landgoed en Kasteel Twickel, aan de noordzijde van stad Delden precies aan de andere zijde van de N346, is het grootste particuliere landgoed van Nederland. Het Kasteel Twickel is helaas niet voor bezoek opengesteld, maar het allergrootste deel van het landgoed is dat wel. Je kunt het kasteel van dichtbij bewonderen. Op het landgoed is behalve het kasteel een bezoekerscentrum/landgoedwinkel, de Museumboerderij Wendezoele en Noordmolen Twickel te vinden. Op het landgoed is wandelen gratis, voor een bezoek aan de kasteeltuin en oranjerie wordt entree gevraagd. Meer info: https://twickel.nl/

Watertoren Twickel

Aan de noordzijde van stad Delden staat sinds 1894 een 37,5m hoge watertoren. Deze diende behalve voor de watervoorziening van Delden ook om branden op Twickel te kunnen blussen. Oorspronkelijk plan was water in Delden uit de grond te winnen. Omdat dat zout bleek te bevatten werd een waterleiding van 10km vanuit Almelo aangelegd. De toren is in Neo-Renaissance stijl gebouwd en rijk gedetailleerd, zowel van buiten als van binnen. Op de markt van Delden is een waterpomp geplaatst als gedenkteken aan de komst van de waterleiding.

Noordmolen Twickel

De Noordmolen Twickel staat, de naam verraad het al, aan de noordzijde van het Landgoed Twickel. Het is een watermolen van meer dan 650 jaar oud waar olie wordt geslagen uit lijnzaad. Tijdens de openingstijden is de molen in werking en het resultaat, flesjes lijnolie, hier ook te koop. Meer info: https://noordmolen-twickel.nl/

In de buurt van Ambt Delden

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 2 februari 2021