Ane – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Ane. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de bus in Ane komen, met de auto neem je de juiste afslag van de N34 die vlak langs Ane loopt.

Tips en aanbevelingen

Ane heeft een bescheiden centrum dat verder geen noemenswaardige objecten of activiteiten biedt. In de direct omgeving liggen Gramsbergen en Hardenberg, en die plaatsen zijn zeker een bezoek waard.

Kritische noot

De Slag bij Ane wordt in deze omgeving breed uitgemeten en als dat de reden is om naar Ane af te reizen eindig je met een teleurstelling; behalve het bescheiden monument is er niets van terug te vinden.

Wat is er te doen in Ane?

Monument Slag bij Ane

In deze omgeving is de Slag bij Ane weliswaar niet het gesprek van de dag, maar het komt toch al snel ter sprake als het gaat om de geschiedenis van dit gebied. In 1227 is het leger van de bisschop van Utrecht hier in de pan gehakt door de troepen van de burggraaf van Coevorden gesteund door Drentse boeren. Omdat de Drentse boeren licht bewapend waren maar veel betere kennis hadden van het terrein werden de geharnaste ridders te paard van de bisschop het moeras ingelokt. Daarna zijn ze vrijwel letterlijk in mootjes zijn gehakt door de boeren. Enkele jaren later is overigens het pleit, zonder verdere strijd, toch nog in het voordeel van de bisschop beslist.

Anermolen

Iets ten noorden van Ane, aan de Annerveenseweg, staat deze beltmolen die in 1864 is gebouwd. Een beltmolen is een molen die op een kunstmatige of natuurlijke heuvel is gebouwd en waarbij een doorgang in die heuvel is gemaakt voor wagens om te laden en te lossen. Het was een vervanging voor een eerdere molen die door brand verloren was gegaan. In 1981 is de molen na een grote restauratie weer in werking gesteld. Elke zaterdagmiddag is de molen open voor publiek. Meer info: http://anermolen.nl/

In de buurt van Ane

Andere plaatsen in het Vechtdal met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 20 juli 2020