Baars – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Baars. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Grootste attractie van Baars is de Woldberg waar je lekker kunt wandelen door de bossen. Een uitkijktoren vlakbij de snelweg geeft uitzicht over de weide omgeving en als je zin hebt kun je daarnaast in Tuk’s T-huis een kleine tentoonstelling bekijken of een versnapering krijgen. Tot slot is tussen de snelweg en spoorlijn geologisch monument Wolterholten te bezoeken. Oppervlakkig gezien is het slechts een partij stenen. Die zijn hier echter miljoenen jaren geleden terecht gekomen en daarmee kijk je naar een stukje bijzondere historie.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je via station Steenwijk met de bus in buurtschap Witte Paarden komen. Daarna rest een wandeltocht van een minuut of 20. Met de auto neem je de afslag Steenwijk-Noord, vervolgens richting Witte Paarden en daarna ligt iets na het kruisen van de snelweg Baars te wachten.

Tips en aanbevelingen

Het grondgebied van Baars en directe omgeving leent zich het beste voor kort en wat langere wandelingen en fietstochten. De Woldberg en het Heideveld zijn aantrekkelijk en bieden daarvoor genoeg mogelijkheden.

Kritische noot

Baars is op zichzelf het tegengestelde van een culturele hotspot. Kom hier dus vooral voor natuur en buitenlucht, dan zit je goed.

Wat is er te doen/bekijken in Baars?

Woldberg en uitkijktoren

Aan de zuidzijde van Baars ligt de Woldberg. Een heuvel van een meter of 25 met tegenwoordig een uitkijktoren vanwaar je bij goed weer maar liefst vier provincies kunt zien. Je moet wel nog eens 24 meter extra klimmen maar dan heb je het uitzicht ook echt verdiend. Op de Woldberg kun je verder rondwandelen of fietsen, hoewel dit gehele gebied niet heel groot is.

Tuk’s T-huis

Op de Woldberg, vlakbij de uitkijktoren, staat Tuk’s theehuis. De naam klopt niet helemaal want het theehuis staat niet in Tuk maar in Baars. Versnaperingen zijn er zeker te krijgen. Pal ernaast is een Toeristisch overstappunt en in het theehuis zijn tentoonstellingen, een klein voorlichtingscentrum van Staatsbosbeheer en de plaatselijke geologiewerkgroep doet ook zijn best fraaie vondsten te tonen. Voor je rust hoef je hier trouwens niet te komen; de voorzijde van het theehuis grenst aan de drukke A32. Meer info: http://www.theehuis-tuk.nl/

Het Heideveld en standbeeld

Op het centrale punt van Baars, de kruising van de Baarsweg en Prins Willem Alexanderlaan, staat tegenwoordig een bronzen standbeeld. Het herinnert aan de tijd dat hier koloniën werden opgericht zoals Willemsoord. Daar werden arme gezinnen uit het westen van Nederland gehuisvest met als idee dat dit gebied op deze manier in cultuur gebracht zou worden. De heidevelden, bos en vennetjes zouden hier daardoor geheel verdwijnen en aldus ontstond plaatselijk de nodige weerstand. Door het opkopen van een groot gebied werd voorkomen dat alles veranderde in landbouwgrond. Vanaf hier is het mede daarom nog steeds goed fietsen en wandelen.

Grafheuvels

Op de hei van het landgoed de Eese bij Baars liggen vier grafheuvels. In de bossen om het landgoed heen liggen er nog meer. Hoewel grafheuvels in het landschap soms wat minder indrukwekkend zijn, geeft het wel een indicatie over het leven hier van maar liefst 3000-4000 jaar geleden.

Geologisch monument Wolterholten en heemtuin

Vanaf Baars gezien ligt aan de westzijde tussen de snelweg en de spoorlijn een geologisch monument. Het is een verzameling van 143 zwerfstenen die hier met de ijstijd naartoe zijn gevoerd en in de keileemlaag hier waren achtergebleven. Bij de aanleg van de A32 werd deze bult (“De Woldberg”) doorsneden en kwamen deze zwerfkeien aan de oppervlakte. Op sommige van de stenen zijn gletsjerkrassen te zien die zijn ontstaan tijdens de lange reis van Scandinavië naar deze plaats. Sommige van de stenen zijn maar liefst ca. 2 miljard jaar oud.

Naast het monument ligt een heemtuin.

In de buurt van Baars

Andere plaatsen in de Kop van Overijssel met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 15 januari 2021