Balkbrug – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Balkbrug. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de bus Zwolle – Dedemsvaart in Balkbrug terecht komen. Met de auto rij je via de N377 letterlijk dwars door Balkbrug. Of de bewoners blij zijn met deze weg is de vraag maar voor de bereikbaarheid van Balkbrug is het wel makkelijk.

Tips en aanbevelingen

Balkbrug ligt in het Reestdal en aan de onderkant raakt Balkbrug het Vechtdal. Dat maakt deze plaats een aantrekkelijke uitvalsbasis om in beide gebieden uitgebreid te gaan wandelen, fietsen, op het water iets te gaan doen of een stadje of dorpje te bezoeken. Natuur heeft de overhand dus verwacht niet al te veel historie of musea die er toe doen, maar je kunt hier met gemak een vakantie met elke dag wat leuks doorbrengen.

Kritische noot

Dwars door Balkbrug loopt de kaarsrechte N377 en juist in Balkbrug is deze ook nog eens 2 x 2 rijbanen breed. Het draagt bepaald niet bij aan een charmant dorpshart.

Wat is er te doen in Balkbrug?

Molen de Star

Aan de Omloop, ten oosten van het centrum van Balkbrug, staat de achtkantige stellingmolen “de Star”. De molen werd in 1848 gebouwd maar meermalen is hij door brand gedeeltelijk verloren gegaan en herbouwd. In 1975 is de molen verplaatst naar de huidige locatie. De molen is maalvaardig en op zaterdagen geopend. In de molen zijn meelproducten te koop, maar ook een boek over de molen, placemats en souvenirs. Meer info: https://www.molendestar.nl/

Ommerschans

Ten zuiden van Balkbrug, in de richting van Ommen, ligt het voormalige vestingwerk Ommerschans. De Balkerweg slingert er tegenwoordig vrolijk overheen en van het gehele complex met aarden wallen en grachten is maar een klein deel over. Op Google maps is het patroon nog goed te zien. Aan de zuidzijde, tegenover Balkerweg 75, ligt de voormalige begraafplaats van de Ommerschans.

In de 19e eeuw verliest de vesting zijn functie en wordt in 1820 een bedelaarsverblijf opgericht, waar duizenden bedelaars en landlopers gedwongen worden opgenomen voor resocialisatie door arbeid. In 1890 wordt door gebrek aan succes het gesticht opgeheven. Als vervolg wordt in 1894 “Veldzicht”, een opvoedingsgesticht voor jongens, opgericht. Tegenwoordig is dat een instelling waar psychiatrisch patiënten met een niet-westerse achtergrond worden behandeld.

Wijnproeverij

Niet alleen in Limburg maar tegenwoordig ook in Overijssel wordt wijn verbouwd. In Balkbrug ben je welkom om via het Wijnwandelpad het proces in de wijngaard en wijnmakerij mee te maken en daarna, tja… dan komt het proeven er vanzelfsprekend achteraan. In de zomer worden ook rondleidingen verzorgd. Meer info: https://reestlandhoeve.nl/

De Wheem

De Wheem is een bezoekerscentrum in Oud Overeest, net ten noorden van Balkbrug aan het riviertje de Reest. In de zomermaanden is het op zondag open. Vanaf het bezoekerscentrum zijn wandel- en fietstochten door het Reestdal te maken. Als je hier dan toch bent, werp dan ook een blik op het hervormde kerkje tegenover het bezoekerscentrum. Meer info: https://www.landschapoverijssel.nl/gebieden/de-wheem

In de buurt van Balkbrug

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 17 augustus 2020