Beckum – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Beckum. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Centraal in Beckum staat de niet onaardige Blasiuskerk. Hoewel de meeste mensen hier zullen afstappen voor een van de bankjes die ernaast staan… Als je hier dan toch bent, neem dan meteen even een kijkje bij Het Wapen van Beckum, een zalencentrum in Twentse stijl. Verder is het Kerkveldervoetpad een aanrader en even verderop, richting snelweg A35, is een watermolen te vinden: De Olde Meule. Die laatste is zeker een klein omweggetje waard.

Locatie/bereikbaarheid

Met de bus kun je over de N739 vanuit Haaksbergen en Hengelo naar Beckum koersen. Precies zo kun je dat doen met de auto.

Tips en aanbevelingen

Als je dan toch in Beckum bent, steek dan even je neus om de hoek bij Het Wapen van Beckum, naast de kerk in het centrum. Je kunt er trouwen en andere feesten houden, maar er is ook een restaurant voor lunch en diner. De buitenzijde doet ernstig Twents aan en de tuin op het terrein is beste enigszins bijzonder.

Ben je aan de wandel, dan is het Kerkveldervoetpad dat begint achter het Parochiehoes een aanrader.

Kritische noot

Beckum is op zichzelf geen bestemming om een hele dag door te brengen. Maar samen met de Twentse omgeving, Delden, Haaksbergen of als je wilt de grotere steden Hengelo en Enschede kom je met gemak aan meerdere aangename dagen.

Wat is er te doen/bekijken in Beckum?

Blasiuskerk

Deze huidige kerk stamt uit 1938, maar al in 1820 werd een eerste kerk in het dorp gebouwd. Het is een kruiskerk met neogotische kenmerken, de kerktoren is nogal gedrongen. Meer info: https://heiligegeestparochie.nl/

Wandelroutes in en rond Beckum

In het kader van 750 jaar Beckum zijn drie wandelroutes uitgezet:
1. De langste is 5,5 km en heeft de naam “Maurits en Napoleon in Beckum”. De route leidt langs de plekken waar ook deze twee vechtersbazen zijn geweest. Meer info: https://www.landschapoverijssel.nl/routes/maurits-en-napoleon-in-beckum.
2. De tweede route heeft de naam “Panoramapad Beckum” en leidt door het buitengebied ten westen van Beckum met talloze mooie boerderijen. Natuurlijk wordt het zicht op Beckum niet vergeten. Meer info: https://www.landschapoverijssel.nl/routes/panoramapad-beckum
3. De derde route is met ruim drie kilometer het kortst en de naam is welgetroffen: “Beckum Beter Bekeken”. De route loopt grotendeels door Beckum en laat het huidige Beckum maar ook de historische plekjes zien. Meer info: https://www.landschapoverijssel.nl/routes/beckum-beter-bekeken

Buffelpad

Het buffelpad is te vinden ter hoogte van Wolfkaterweg 55. Het is een wandelpad dat is aangelegd rondom een wei met waterbuffels: inktzwarte beesten die lijken op koeien en van oorsprong uit Azië komen. Ze loeien echter niet, hebben kortere poten en op de meeste plaatjes liggen ze in het water. Dat laatste hoeft echter zeker niet; in grasland voelen ze zich ook op hun gemak.  

Oeler watermolen “De Olde Meule”

De Oeler watermolen staat bij de Oelerbeek aan de noordzijde van Beckum. Feitelijk is het grondgebied van gemeente Hengelo, maar hij ligt aan de Beckumse/Oelense kant van de A35. De korenmolen stamt uit 1690 en is gebouwd in opdracht van Joost Christoffel van Beverforde, drost van Diepenheim. Oorspronkelijk bestond er ook nog een oliemolen op de linkeroever, maar deze verdween omstreeks 1900. De Olde Meule is in 1971-1976 gerestaureerd en in het seizoen elke oneven zondag van de maand open. Jammer genoeg ligt de rumoerige snelweg A35 hier wel heel dichtbij.

In de buurt van Beckum

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 14 maart 2021