Beuningen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Beuningen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je op de bus stappen, of uitstappen vanuit richting Oldenzaal/Enschede of Denekamp. Met de auto rij je over de N342 als een liniaal zo strak door Beuningen heen. Let wel een beetje op met een navigatiesysteem, want er bestaat ook nog een Beuningen in Gelderland.

Tips en aanbevelingen

Landgoed en Huis Singraven zijn in Beuningen de aanraders. Verder is simpelweg genieten van het Twentse land met zijn vakwerkhuizen en -schuren beslist de moeite.

Kritische noot

De kern van Beuningen is erg bescheiden en historisch gezien ben je hier heel snel klaar.

Wat is er te doen/bekijken in Beuningen?

R.K. kerk O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand

Pas in 1949 kwam er een kerk in Beuningen en daarna ontstond de nog altijd bescheiden kerk van het dorp. De kerk is bescheiden maar van binnen vallen de stenen gewelven op, het geeft de kerk toch een eigen karakter. Meer info: https://www.parochielumenchristi.nl/project/locatie-beuningen/

Landgoed en Huis Singraven

Landgoed en Huis Singraven staan op de grens van Beuningen en Denekamp. Vanuit Beuningen gezien ligt het aan de noordwestelijke kant. Over het landgoed, en rondom het Huis Singraven, slingert de Dinkel er vrolijk op los. Het Huis, dat stamt uit 1651, is van binnen met een gids te bezichtigen. De laatste bewoner, dhr. Laan die hier tot 1966 heeft gewoond, vergaarde een kunst-, antiek- en meubelcollectie waarmee het interieur is gesierd. 

Daarnaast is op landgoed Singraven een watermolen te zien, die feitelijk drie functies heeft: een oliemolen (niet meer in bedrijf), korenmolen en een zaagmolen. De korenmolen en zaagmolen zijn nog in bedrijf en te bezichtigen. Achter Huis Singraven ligt een 19e eeuws koetshuis. Eerder was dit gebouw bestemd voor rijtuigen, paarden e.d., tegenwoordig kunnen onder andere bruidsparen er terecht. 

Verder zijn op het landgoed nog diverse boerderijen, een loods, poortwachtershuisjes en een dorsloods te vinden. Het park en arboretum zijn tegen betaling ook te bezoeken. Meer info: https://www.singraven.nl/

Landgoed Borgbeuningen

Het landgoed BorgBeuningen, ook wel De Borg genoemd, het stamt al van voor de 15e eeuwen in de loop der tijd is het meermalen van eigenaar gewisseld, nogal eens door geldproblemen. In 1985 is het huis afgebrand en daarna herbouwd. Het huis ligt vlakbij de N342 aan de noordwestzijde van Beuningen, aan de achterzijde van het huis slingert de Dinkel voorbij.

Natuurgebied Hakenberg

Ten zuiden van Beuningen ligt natuurgebied Hakenberg. Op de niet al te hoge heuvel staat sinds 1927 een houten villa, in particulier bezit. Het omliggende natuurgebied wordt beheerd door Natuurmonumenten en is vanwege de rust voor de dieren niet geheel opengesteld. In het natuurgebied leven broedvogels als de grote bonte specht, roodborstje en winterkoninkje. Ook bedreigde soorten als kerkuil, geelgors en patrijs vliegen hier rond. Door het overige deel zijn wandel- en fietspaden te vinden.

In de buurt van Beuningen

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 21 november 2020