Blankenham – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Blankenham. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Blankenham een moeilijk verhaal, met de auto rij je over de vroegere zeedijk vanuit Blokzijl in het zuiden of Kuinre in het noorden zo naar Blankenham toe.

Tips en aanbevelingen

De kerk en het hoogwaterkanon zijn een stop waard en fietsen, auto of motorrijden over de dijk zal velen aanspreken. Het nabije Blokzijl is aanmerkelijk groter en als je hier in de buurt bent zeker ook een bezoekje waard.

Kritische noot

Blankenham is te bescheiden van omvang om een speciale rit voor te maken. Maar ben je hier eenmaal bij toeval verzeild geraakt, dan is het helemaal niet onaangenaam. Wel spijtig is dat tegenwoordig de niet heel fraaie Noordoostpolder voor de deur ligt; in vroeger tijd kon je vanaf de dijk zo over de zuiderzee uitkijken.

Wat is er te doen/bekijken in Blankenham?

Nederlands Hervormde Kerk

In het bescheiden centrum van Blankenham, niet te missen, staat de Nederlands Hervormde kerk uit 1893. Het is het enige Rijksmonument in Blankenham en beslist de moeite waard. De kerk verving een exemplaar uit 1816 dat door blikseminslag verloren was gegaan en daarvoor had er al een kerk gestaan uit de 15e eeuw.

Dijk en wielen

Als je over de dijk vanuit Blokzijl of Kuinre naar Blankenheim rijdt valt vast op dat de dijk nogal slingert en er links en rechts kleine vijvers liggen. Dit zijn de plaatsen waar in vroeger tijd, toen de Noordoostpolder en de Afsluitdijk er nog niet waren, de toenmalige Zuiderzee soms ongenadig op de dijk beukte en niet zelden de zee won van de dijk. Na het doorbreken van de dijk ontstond een diep stroomgat, een “wiel” of “kolk”, waarna een nieuw stuk dijk eenvoudigweg daar omheen werd aangelegd. Rijden over de dijk geeft dus een aardige indruk van de geschiedenis van dit gebied.

Hoogwaterkanon en kruithuisje

Aan de zuidoostzijde van Blankenham, langs de dijk, staat een groot kanon. In eerste instantie ziet het er uit als iets dat met vroegere verdediging te maken heeft, maar dat is niet het geval. Dit kanon uit 1817 werd gebruikt om iedereen te waarschuwen bij hoogwater; bij één kanonschot was het hoogwater, bij twee gevaarlijk, bij drie stond het water tot de kruin en bij vier was de dijk doorgebroken. Aan de voet van de dijk, naast een kolk, staat een kruithuisje dat in 1991 is gereconstrueerd. Voor het afschieten van het kanon was immers kruit nodig. Bijzonderheid is dat het oorspronkelijke kruithuisje door een van de vele dijkdoorbraken (sic!) verloren was gegaan..

Nationaal park Weerribben-Wieden

Bij Blankenham ligt de Noordoostpolder voor de deur, maar in de achtertuin ligt het grote en aantrekkelijke Nationaal Park Weerribben-Wieden. Velen kennen Giethoorn, maar er is veel meer te doen en te zien. Hoewel water en riet altijd centraal blijven staan… Vanuit Blankenham kun je niet direct naar het Nationaal Park maar iets ten zuiden of ten noorden van Blankenham liggen wegen naar bijvoorbeeld Ossenzijl, wat een prima uitvalsbasis is voor dit gebied. Op de fiets kun je vanaf de Blokzijlerdijk de Pollesteeg inslaan en vervolgens over het Hamspad pal langs de rand van het Nationaal park fietsen.

In de buurt van Blankenham

Andere plaatsen in de Kop van Overijssel met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 21 september 2020