Bezoek en beleef Blokzijl. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?
Blokzijl is een oud Zuiderzee stadje. Tegenwoordig ligt de Noordoostpolder voor de (sluis)deur. Toch is het oude haventje nog via het Vollenhovekanaal te bereiken en dat weten watersporters maar al te goed. Om de binnenhaven heen zijn een aantal eeuwenoude gebouwen te vinden en uiteraard ook de nodige horecagelegenheden. Blokzijl is niet groot maar door de straten struinen, de Grote kerk bezoeken, langs de oude haven en wellicht het museum binnenwippen maken het een bezoekje waard.
Locatie/bereikbaarheid
Met het OV is Blokzijl te bereiken vanaf Steenwijk met bus 75. Helaas rijdt deze niet in het weekend. Met de auto rij je via de N333 van Steenwijk richting Marknesse langs Blokzijl.
Tips
Loop zeker even de Grote kerk binnen en het mooiste gedeelte van Blokzijl ligt rond de haven en de straatjes richting de sluis.
Je kunt in het seizoen met een fluisterboot naar Sint Jansklooster en Giethoorn. Je vaart dan door natuurgebied Weerribben-De Wieden, beslist de moeite waard. De fiets kan mee.
Kijk voor evenementen even op https://blokzijl.nl/. Jaarlijks wordt bijvoorbeeld in april de mattenschippersrace gevaren.
Kritische noot
Blokzijl is heel oud maar toch niet hard gegroeid in de afgelopen eeuwen. Met andere woorden; het wordt wel heel langzaam lopen om hier een lange stadswandeling te maken. Kort maar krachtig is eerder het devies.
Geschikt voor
Pubers zullen na 5 seconden concluderen; wat doe ik hier? Wellicht dat ze zijn te interesseren voor een terrasje en kleinere kinderen zijn vast ook met een ijsje nog even zoet te houden. Zijn het toevallig waterratten en ben je met de boot, dan is Bolkzijl een ander verhaal. Stelletjes, echtparen en alleengaanden van iets gevorderder leeftijd waarderen Blokzijl vast veel meer.
Oordeel
Je moet bij de doelgroep horen, maar Blokzijl is werkelijk alleraardigst. Het niet veraf gelegen Vollenhove is soortgelijk en het is gek gek idee beide steden te combineren. Alles bij elkaar is Blokzijl fraai maar wel een beetje beperkt in omvang. Daarom verdient Blokzijl het rapportcijfer 7.
Lengte bezoek
Blokzijl is beslist een compacte stad maar een paar uurtjes kun je hier, inclusief bezoek aan kerk, museum en wellicht de horeca, met gemak doorbrengen.
Wat is er te doen in Blokzijl?
De haven
De binnenhaven van Blokzijl is niet te missen. Zeker in het seizoen is hier veel pleziervaart te zien. Om de haven zijn oude gebouwen aaneengeregen en als je dan toch aan het rondkijken bent loop dan ook langs het kanon. Een fotogeniek punt. Even doorlopend kom je vanzelf langs een klein maar toch grappig standbeeld genaamd “voor de wind”. De opbollende jas zegt genoeg. Lees zeker even de uitspraak van Ghandi op de binnenkant van het beeld.
Grote Kerk
Absoluut een aanrader is de Grote Kerk. Vreemd genoeg is de ingang niet aan de Kerkstraat maar aan de Brouwerstraat 11. Hij is geopend voor publiek en is een ruim bezoek meer dan waard. Het tongewelf, de mooi vormgegeven kerkbanken en preekstoel, orgel en klok…overal waar je kijkt is wel wat te zien. Er zijn ook regelmatig orgelconcerten. Verder lezen…
Museum “Het Gildenhuys”
In de Kerkstraat, een van de oudste straten van Blokzijl, is Museum “Het Gildenhuys” te vinden. Het gebouw dateert van 1999, maar oude materialen zijn hergebruikt en ook de stijl past prima bij de rest van de straat. De naam van het museum verraad al enigszins waar de collectie betrekking op heeft: het historische Blokzijl en de verdwenen gildes. Er is een jaarlijks wisselende tentoonstelling en ook daarin staat Blokzijl gegarandeerd centraal. Meer info: https://gildenhuysblokzijl.nl/
Stadswandeling
Blokzijl is heel goed op eigen houtje te ontdekken. Via het Museum “Het Gildenhuys” worden echter ook stadswandelingen met gids georganiseerd. Deze gids vertelt dan natuurlijk uitgebreid over de historie van Blokzijl. Hou er wel rekening mee dat de minimumprijs per groep Euro 50,- is.
Speurtocht
Voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar is door museum “Het Gildenhuys” een speurtocht opgezet. Het kan in het kader van een schooluitje worden gedaan maar ook gewoon met het eigen gezin. De speurtocht speelt zich af in het museum maar ook daarbuiten.
De sluis
Via de sluis kunnen schepen vanaf het IJsselmeer via het Vollenhovekanaal richting het Giethoornsche meer en nog veel meer Friese en Overijsselse meren varen. De ruring die een sluis teweeg brengt, zeker als in het seizoen de boten af en aan varen, is altijd leuk. Sommigen vinden het met name vermakelijk als een ietwat onhandige kapitein + hulp de niet al te grote sluis binnenvaart.
Uit eten en drinken
Er is ruimschoots horeca te vinden in deze toch wat toeristische plaats. Bijzonder is het restaurant Kaatje bij de Sluis. Dit restaurant heeft al vele jaren een Michelin-ster. Neem wel een paar honderd euro mee maar dan kun je lekker eten en een bijpassend wijntje lukt hier vanzelfsprekend ook.
Kaatje bij de Sluis (beeld)
Vlakbij de sluis en het gelijknamige restaurant is het beeld “Kaatje bij de Sluis” te vinden. Er gaat een legende dat Kaatje, in navolging van haar moeder, een herberg bij de nieuwe sluis van Blokzijl runde. In 1732, in haar 60ste levensjaar, werd Kaatje beroofd en zo toegetakeld dat ze uiteindelijk overleed. De receptenboeken, die Kaatje altijd geheim had gehouden, werden meegenomen. Jaren daarna doken rond de Zuiderzee allemaal recepten op die aan Kaatje werden toegeschreven. Tegenwoordig is tegenover het standbeeld van Kaatje een sterrenrestaurant te vinden. De clientèle is vast heel anders dan in de 17e en 18e eeuw, en de recepten ook.
Parken
Er is bij de sluis een klein parkje te vinden waar je natuurlijk even de benen kunt strekken. Stel je er niet teveel van voor.
Zwembad
Blokzijl is in het bezit van een openbaar openlucht zwembad. Het moet er natuurlijk weer voor zijn, maar ook dat kan een heel goede reden zijn om Blokzijl te bezoeken.
In de buurt van Blokzijl
Blokzijl ligt dichtbij Nationaal park Weerribben-Wierden waar Giethoorn de meest bekende maar ook wel superdrukke plaats is. Er zijn veel meer leuke en vaak veel rustiger plekjes in dit gebied te vinden zoals bijvoorbeeld Ossenzijl, Kalenberg, Vollenhove of de meren bij Wanneperveen.
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 28 februari 2020