Boekelo – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Boekelo. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Boekelo doet bij veel mensen een bel rinkelen in verband met de zoutwinning die inderdaad in dit gebied plaatsvindt. Toch zie je er niet veel van als je in Boekelo rondrijdt, fiets of loopt. Midden in het dorp, bij de spoorwegovergang, staat nog een van de vroegere torens die overal in het landschap stonden voor de zoutwinning. Tegenwoordig vind je in de omgeving alleen maar groot uitgevallen hondenhokken. Verder is midden in het dorp de Museum Buurtspoorweg gevestigd vanwaar je met de stoomtrein naar Haaksbergen kunt reizen of gewoon naar het materieel in de loodsen kunt kijken. Tot slot is er voor de liefhebbers nog een klein omgebouwd wijkje pal naast het treinstation waar vroeger de Boekelosche Stoomblekerij was gevestigd. Inmiddels omgebouwd tot woningen en kantoren, en dat is niet verkeerd uitgepakt.

Locatie/bereikbaarheid

Vanuit Enschede rijdt een buurtbus naar Boekelo. En weer terug. Met de auto koers je op de A35 langs de opvallende Grolsch brouwerij, neem daar de afslag (N18) en vervolgens is het nog maar een heel klein stukje binnendoor om in centrum Boekelo te eindigen.

Tips en aanbevelingen

Voor de liefhebbers wordt in Boekelo jaarlijks een internationaal paardensportevenement gehouden: de Military (Meer info: https://military-boekelo.nl/)

Boekelo zullen zeker oudere mensen kennen omdat in elk oud schoolboekje deze plaats werd genoemd als centrum van zoutwinning. Hoewel het meeste werk ondergronds wordt gedaan is het absoluut de moeite de bovengrondse torens in deze omgeving op te zoeken.

Kritische noot

Het centrum van Boekelo is wel zeer bescheiden.

Wat is er te doen/bekijken in Boekelo?

Museum Buurtspoorweg

Tussen Haaksbergen en Boekelo ligt een oud stuk spoorweg waar alweer tientallen jaren museum stoomtreinen op rijden. De totale collectie omvat zo’n 85 locomotieven, rijtuigen en wagons die verdeeld over twee locaties is te bewonderen. Het overgrote deel is rijvaardig, je kunt in een van de loodsen restauratiewerkzaamheden van materieel volgen. Je kunt natuurlijk mee voor een ritje maar kijk vooraf wel even op de kalender want ook midden in de zomer rijdt de stoomtrein niet dagelijks. Meer info: https://www.museumbuurtspoorweg.nl/

Boekelosche Stoomblekerij

De Boekelosche Stoomblekerij heeft lange tijd een fabriek middenin Boekelo gehad, waar nu ook het eindstation van de Museum Buurtspoorweg is te vinden. Op het oude fabrieksterrein is een nieuwbouwplan gerealiseerd onder de naam “De Bleekerij”. Daarbij zijn delen behouden zoals de oude gevels van textielgebouwen en de fabrieksschoorsteen. 

R.K. Marcellinuskerk / Uitvaartcentrum Momentum + kerkhof

De H. Marcellinuskerk is in 1929 gebouwd en staat enigszins buiten het centrum van Boekelo aan de Beckumerstraat 167. De kerk is tamelijk bescheiden van aard en bijvoorbeeld een grote klokkentoren ontbreekt. De kerkdiensten in deze kerk zijn in 2013 beëindigd waarna de kerk in 2016 een nieuwe bestemming als uitvaartcentrum heeft gekregen. Achter de kerk ligt een bescheiden kerkhof. Langs het huidige uitvaartcentrum Momentum loop je er zo heen.

Woonwijk “Het Teesinkbos”

Een bijzonder woonwijkje in Boekelo is het zogenaamde Teesinkbos. De bungalows werden gebouwd in de jaren 1966-1969. Aan de Bastinglaan en Henry Dunantlaan te Boekelo kwamen 69 bungalows, 40 vrijstaande bungalows en 29 semi-bungalows in 4 hoofdtypes. Vanaf de straatzijde ogen ze wat gesloten, maar aan de andere zijde zijn ze juist open zodat de omliggende natuur bijna de huiskamers binnenstroomt.

Zoutwinning

Boekelo is vooral bekend vanwege zijn zoutwinning. Deze startte in 1918 met boortorens in de omgeving van Boekelo en een fabriek. Nadat het Twentekanaal tot Hengelo was gevorderd is een nieuwe fabriek pal naast het kanaal in Hengelo gebouwd. Op initiatief van de fabriek die het zout oppompte en verwerkte werd in Boekelo een natuur-zoutbad opgericht met een voor die tijd bijzonder golfslagbad. In 1985 ging het hele complex weliswaar failliet maar tot op de dag van vandaag is er een wellnesscentrum onder de naam Bad Boekelo. Verder is er bovengronds in de omgeving weinig meer te zien dan de karakteristieke grote hondenhokken waarin water naar beneden wordt gepompt om in de vorm van pekel (zout water) weer naar boven te komen.

Landgoed Zonnebeek

Begin 20e eeuw is landhuis Zonnebeek gebouwd voor textielfabrikant van Heek en zijn Amerikaanse echtgenote. Het ligt ten noorden van het Buurserzand aan de Zonnebeekweg. De stijl van het huis met zijn naar voren springende voorgevel doet denken aan de landhuizen in Nashville (Verenigde Staten) waar de vrouw des huizes had gewoond. De villa en het park zijn niet vrij te bezichtigen, het landgoed er omheen is wel opengesteld voor het publiek. Meer info: https://www.zonnebeek.nl/

In de buurt van Boekelo

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 15 maart 2021