Borne – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Borne. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Borne heeft een eigen treinstation aan de lijn Almelo – Hengelo/Enschede. Verder ligt Borne in de oksel van de snelweg A1/A35 en daarmee is Borne ook met de auto prima bereikbaar.

Tips en aanbevelingen

Borne heeft een beschermd dorpsgezicht. Dat geldt uiteraard alleen voor het compacte centrum.

Kritische noot

Borne is behoorlijk uitgedijd maar alle grotere woonwijken om het oude centrum heen zijn voor een gemiddelde bezoeker niet bepaald interessant.

Wat is er te doen/bekijken in Borne?

Klopjeswoningen

Aan de Koppelsbrink is een originele klopjeswoning te zien. Deze werd hier tegen een bestaande woning aangebouwd en vervolgens bewoond door een “klopje”, vandaar de naam. Een klopje was een ongetrouwde religieuze vrouw die in de tijd van de schuilkerken in het geheim bij de katholieken aanklopten om aan te geven dat er een mis werd opgedragen.  

Kerken

Kerken zijn er genoeg in Borne, en een aantal ervan zijn een bezichtiging/bezoek zeker waard:

Oude Kerk

De Oude kerk stamt uit 1482 met onderdelen die nog ouder zijn. Het meest bijzonder zijn de 17 muurschilderingen van omstreeks 1500, de zandstenen preekstoel van rond 1600 en de grafzerken uit ca. 1525. Het orgel oogt wellicht historisch, maar is toch pas in 1983 gebouwd. In de zomertijd is de kerk met toren elke zaterdagmiddag te bezichtigen.

Sint-Stephanuskerk

Deze kerk aan de Grotestraat is ingewijd in 1889 waarna in 1894 de 46 meter hoge toren bij de kerk verrees. In 1912 werd de kerk voorzien van fresco’s maar die werden pas in 2005 tijdens het verwijderen van oude kalklagen weer zichtbaar.

Doopsgezinde Kerk

Al rond 1600 waren er waarschijnlijk doopsgezinden in Borne en omgeving. In de eeuwen daarna was er sprake van een grotere of kleinere godsdienstvrijheid die ertoe leidde dat soms in grote openheid en dan weer besloten de godsdienst kon worden beleden. Sinds 1815 is godsdienstvrijheid grondwettelijk vastgelegd en in 1824 verrees deze kleine zaalkerk. Tot overmaat van ramp ging een deel van de kerk in 1983 in vlammen op maar reeds in 1984 was het herstel gereed. Tegenwoordig is de Doopsgezinde Gemeente Borne gefuseerd met Twente-Oost om het teruglopend aantal leden op te vangen. Meer info: https://www.dgtwente.doopsgezind.nl/

Mariakapel

Midden in Borne ligt een parkje met in het midden een Mariakapel in romaanse stijl. De kapel is gebouwd in 1957 op de plek waar eerder een begraafplaats was.

Museum Bussemakerhuis

Het huis waarin Museum Bussemakershuis is gevestigd stamt uit 1655 en was in die tijd het domein van fabrikeur Jan Bussemaker. Deze verkocht garen aan thuiswevers en kocht vervolgens het linnen weer terug. Het huis is het enige fabrikeurshuis dat is overgebleven in Twente en grotendeels in oorspronkelijke staat. Meer info: https://www.museumbussemakerhuis.nl/

Voormalige synagoge

De voormalige synagoge staat vlakbij Museum Bussemakerhuis. Het is geopend in 1843 maar na de Tweede wereldoorlog werd de Joodse gemeente te klein en is het gebouw uiteindelijk in 1986 in handen van een stichting gekomen. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt voor exposities en als cultureel podium.

Rondwandelen Oud Borne

Door Borne zijn verschillende wandelroutes uitgezet die je onder leiding van een gids kunt lopen. In de klassieke vorm wandel je door oude straatjes en langs historische gebouwen. Er is echter ook een variant waarbij je de toren van de Oude kerk beklimt, een Spanjaardroute die de focus legt op Spanjaard, een joodse eigenaar van een textielfabriek en een speciale kinderroute. Meer info: https://www.gidsenoudborne.nl/

In de buurt van Borne

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 20 januari 2021