Breklenkamp – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Breklenkamp. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met de buurtbus kun je vanuit Ootmarsum in Breklenkamp komen. Met de auto rij je via de N349 langs Ootmarsum en een klein stukje binnenweg naar Breklenkamp.

Tips en aanbevelingen

Dé magneet in deze omgeving is Huis te Breklenkamp. Spijtig genoeg niet te bezoeken, maar ook er langs rijden en een blik van buitenaf werpen is de (om)weg waard.

Kritische noot

Breklenkamp ligt zelfs voor Twentse begrippen wel in een uithoek. Dus beslist mooie Twentse natuur en vakwerkhuizen en -schuren, maar als je even wat anders wilt moet je op Nederlands grondgebied wel lang binnendoor rijden voor je in een grotere stad bent. Gelukkig ligt net over de grens het Duitse Nordhorn niet zo ver weg.

Wat is er te doen/bekijken in Breklenkamp?

Huis te Breklenkamp

Buitenplaats Huis te Breckelenkamp is een fraai voorbeeld van een 17de-eeuwse Oost-Nederlandse havezate. In de loop der tijd is het meermalen gerestaureerd, met name na een periode van verval in het begin van de 20e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog is het lange tijd in gebruik geweest als jeugdherberg en sinds 1991 is het weer in particuliere handen. Het landgoed en huis zijn normaal gesproken niet opengesteld maar er worden regelmatig concerten gegeven en soms evenementen georganiseerd. Vanaf de Jonkershoesweg kun je een blik werpen op het huis, oranjerie, zichtlaan, boomgaard en het omringende landschap. Meer info: https://www.breckelenkamp.nl/

Boombakspieker

Net naast Huis te Breklenkamp ligt een bakspieker. Je komt er vanzelf langs als je over de Jonkershoesweg naar Huis te Breklenkamp gaat. De bakspieker dateert volgens een lijst boven het kozijn uit 1738. Bijzonder is de eik die dwars door de bakspier groeit, vandaar de naam boombakspieker. Overigens is de bakoven, waarin vroeger brood werd gebakken, al lang verdwenen. Meer info: https://bakspiekertwente.nl/

Bergvennen en Brecklenkampse Veld

Ten oosten van Breklenkamp, pal tegen de Duitse grens, ligt Natura 2000-gebied Bergvennen en Brecklenkampse Veld. Het bestaat uit bos, heide en in het midden wat landbouwgrond. Aan de zuidzijde ligt voor de liefhebbers een camping met eigen waterplas en zandstrand. Aan de Duitse zijde ligt ook pal aan de grens een uitgebreider bosgebied en iets verderop de aardige stad Nordhorn. Er wordt overigens druk gewerkt aan het herstel van dit gebied. Het toekomstbeeld is een heidelandschap met heischrale graslanden, blauwgraslanden, vennen en solitaire eiken, dennen en jeneverbesstruwelen.

In de buurt van Breklenkamp

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 12 november 2020