Bruinehaar – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Bruinehaar. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je Bruinehaar bereiken met de buurtbus vanuit Tubbergen. Ook kun je aan de noordwestzijde tot aan Kloosterhaar komen met de bus. Daarna rest enkele kilometers wandelen of, niet zo gebruikelijk meer tegenwoordig maar het werkt nog wel, liften. Met de auto rij je via de N343 vanuit het noorden of zuiden zo naar Bruinehaar.

Tips en aanbevelingen

De Engbertsdijkvenen zijn in dit gebied veruit het meest bijzonder. Je moet het even zien en het zijn niet de piramides in Egypte, maar het is toch werkelijk de moeite waard als je hier dan toch bent.

Kritische noot

Ben je nogal snel overprikkeld door een teveel aan winkels en straatartiesten of krijg je keuzestress van een teveel aan musea en evenementen, dan kun je rustig een vakantie van enkele weken in Bruinehaar boeken.

Wat is er te doen/bekijken in Bruinehaar?

Hervormde Kerk

Toegegeven, het is niet de meest bijzondere kerk in Nederland, zelfs niet in deze omgeving, maar hij staat er toch wel vriendelijk bij en is tegenwoordig in gebruik als buurthuis waar ook kerkdiensten worden gehouden.

Engbertsdijkvenen

Aan de westzijde van Bruinehaar liggen de Engbertsdijksvenen. Het is een natuurgebied van 1000 ha met levend hoogveen terwijl aan de grote plassen is te zien dat ook veel veen is afgegraven en afgevoerd. Het centrale deel van het gebied is ontoegankelijk voor voetgangers/fietsers, aan de randen zijn diverse paden waarop wandel-/fietstochten zijn uitgezet. Aan de zuidzijde is een Veenmuseum gevestigd waar je nog veel meer over de geschiedenis van het veen in deze regio te weten kunt komen. Vanuit Bruinehaar kun je niet rechtstreeks het gebied in maar aan de noordzijde, bij Kloosterhaar is een parkeerterrein vanwaar diverse wandelingen zijn te maken.

De Koele

De Koele is een kleine recreatieplas aan de noordoostzijde van Bruinehaar, direct aan de andere zijde van de N343. Op zomerse dagen strijken kinderen en volwassenen op het zandstrandje neer, het hele jaar door kun je er een rondje omheen wandelen. Vriest het een beetje door in de winter dan wordt hier een bijna perfect ronde ijsbaan aangelegd.

Heideveld

Net ten noorden van Bruinehaar, links en rechts van de Striepeweg, ligt een heideveld. Met een beetje geluk is hier een schaapskudde inclusief rustende schaapsherder(in) te vinden.

In de buurt van Bruinehaar

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 14 februari 2021