Collendoorn – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Collendoorn. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Collendoorn is een plaats met meer pony’s en in de zomertijd bijbehorende opgroeiende meisjes, dan inwoners. En dat is te danken aan PonyparkCity, een toch bepaald bijzondere plek in Nederland. Wil je eens een paar honderd pony’s op een rij zien staan of rennen, dan is dit de plek.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je tot Hardenberg komen, daarna wordt het en stukje wandelen of met de taxi. Met de auto is de route via de N34 / Hardenberg het eenvoudigst. Collendoorn ligt net ten noordwesten van Hardenberg.

Tips en aanbevelingen

Collendoorn is het meest bekend vanwege zijn ponypark en bijbehorende aantrekkingskracht op vooral jonge meisjes. Het ligt echter ook strak tegen Hardenberg, zeker geen gekke plaats om te bezoeken en ook bijv. Ommen in het Vechtdal is niet heel ver.

Kritische noot

Collendoorn is een sterk agrarisch gebied met verspreid liggende boerenwoningen. Je zult er vergeefs zoeken naar een centrum, laat staan naar een lange historie. Alleen aan de Kerkdijk 1 is voor de liefhebbers een best fraaie boerderij uit 1861 te zien.

Wat is er te doen in Collendoorn?

PonyparkCity

In vroeger tijd liepen er veel pony’s in Attractiepark Slagharen rond, maar alweer lange tijd wonen ze in Collendoorn. Het is daarmee een plaats met meer pony’s dan mensen. De vakantiehuisjes worden hier verhuurd inclusief pony en dat spreekt met name meisjes in de basisschoolleeftijd natuurlijk erg aan. Wel zijn de huisjes in het oorspronkelijke deel van het park inmiddels behoorlijk gedateerd. Even geen zin in een pony? Er is ook een zandstrand aan een meer, speeltuinen, kinderboerderij, een overdekt zwembad en winkels en restaurants op het terrein. Meer info: https://www.ponyparkcity.nl/

Collendoorner bos

Tussen Collendoorn en Slagharen ligt het Collendoorner bos, net ten noorden van PonyparkCity. Oorspronkelijk was het een vuilstort van de Gemeente Hardenberg, maar in 1988 is deze gesloten en inmiddels omgetoverd tot een klein bosgebied waar je in kunt wandelen. Bovenop heb je bij goed weer uitzicht tot aan de watertoren van Lutten of de windmolens in Duitsland.

Monument Kamp Molengoot

Aan de Luggersweg in een klein bos is een monument te vinden van het voormalige Kamp Molengoot. Het is een van de kampen die in eerste instantie gebruikt werd als werkkamp voor arbeiders. Die werden in het kader van de werkverschaffing hier voor de Tweede Wereldoorlog ondergebracht. In de Tweede Wereldoorlog werd het een onderkomen voor Joodse mannen als buffer voor Westerbork. Daarna is het nog gebruikt als onderkomen voor dakloos geworden gezinnen vanwege bombardementen en na de oorlog voor NSB’ers en onaangepaste gezinnen. In 1970 werd het kamp opgeheven.

In de buurt van Collendoorn

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 14 augustus 2020